петък, 26 февруари 2016 г.

Картофени кюфтенца със спанак, моркови и рукола


Още когато Ви представях спаначения киш, ви бях споменал, че има едни спаначени кюфтенца, които много харесваме вкъщи. Е, тези не са точно същите, но много се доближават. Честно казано сега, когато направих и тази им вариация установих, че спанак е господаря така или иначе, вкусът му просто си доминира. Вариантът, който предните пъти приготвях беше като класическо картофено кюфте, само че със спанак. В тези сега добавих доста морков и рукола. Имаше лека разлика във вкуса разбира се, но все са си спаначени. Тези с моркова и руколата много ми харесаха и следващия път непременно ще сложа повече рукола защото за жалост нещо не можах да я усетя хубаво, а много харесвам вкуса и.


Стига вече тинтири-минтири, време е за продуктите:
  • 300 гр. суров спанак
  • 2 картофа
  • 1 голям морков
  • рукола на вкус
  • 100 гр. сирене
  • 50 гр. кашкавал
  • 2 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • зехтин
  • 20 гр. масло
  • сол 
  • черен пипер
Начин на приготвяне:
  • Слагаме картофите да се варят
  • През това време настъргваме моркова на ренде, измивам добре спанака, нарязваме го на ситно и го задушавам в парче масло и малко зехтин заедно с морковите и чесън (за него ползвам преса, но може просто да го нарежете на ситно). След като всичко поомекенне сваляте от огъня и изсипвате в удобен съд (купа)
  • В купата слагате всички останали продукти - 1 яйце, руколата нарязана на едно, натрошено сирене, кашкавал нарязан на малки кубчета, сол, черен пипер и картофите който сме намачкали натрошили на ситно. 
  • Разбъркваме всичко много добре, малко намазнявам ръцете и оформям малки кюфтенца, нареждам в тава върху хартия за печене, капвам по няколко капки зехтин на всяко кюфтенце и пека на 200 градуса за около 30 мин или до златист загар.
  • В случая съм сервирал със заквасена сметана и кисело мляко, може и само с кисело  мляко и малко чесън и копър или пък както на вас ви харесват!







8 коментара:

  1. wow this looks very yummie! could i get the recipe in english?

    x
    dahi

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi Dahi,

      Will send it to you. As it`s a single request I won`t translate it here, but rather send it to you on a PM. Can you give me an email to send you that?

      Изтриване
  2. Чудесни кюфтенца! Много обичам такива, а и много ми допада, че си ги пекъл, а не пържил.
    А виж, с рукола не съм пробвала... :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Алекс!

      Наистина са такива, но определено трябва да сложиш повече рукола, защото с количеството, което се вижда на снимките едва се долавяше.

      Усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  3. Чудни кюфтенца! Пролетни, свежи и вкусни. Честита баба Марта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита баба Марта, Кате! Живи, здрави, румени, засмени!

      Благодаря ти и желая успешен ден!

      Изтриване
  4. Ако я нямаше руколата (хич не ми е по вкуса) - щях да нападам веднага:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма какво да чакаш... тя руколата не се усеща, а пък можеш да я замениш с друга зеления - например магданоз или пък да не я сложиш... Нападай!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!