Продукти:
- 125 гр. краве масло на стайна температура
- 200 гр. Кафява нерафинирана захар Мусковадо (150-180гр. обикновена кафява захар)
- 150 гр. бяла захар
- 3 яйца на стайна температура
- кората на една мандарина/портокал, настъргана
- 250 мл. червено вино
- 200г брашно
- 50гр. Нискомаслено какао (Dr.Oetker)
- 1 с.л. брашно от рожков (може да се допълни с още 10 гр. Какао ако нямате ржково брашно)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Всички сухи съставки (какаото, брашното, содата, бакпулвера и солта) се смесват заедно
· В друг, голям съд (дълбока купа) се разбиват маслото с двата вида захар, докато стане пухкава смес и маслото бъде перфектно разнесено (отнема около 4-5 мин., като първоначално се бърка на по-бавна скорост на миксера ). Ако използвате захар Мусковадо е препоръчително предварително да разбиете с ръка по-едрите бучици, които често се образуват, заради това че захарта е влажна.
· Добавят се 1 по 1 яйцата, като след всяко се разбърква добре, заедно с това се добавя
и настърганата кора от мандарина/портокал
· Сухите съставки и виното се добавят на няколко пъти, като се редуват.
· Фурната се загрява на 180°C. Форма за кекс (23см) се намазва с масло и поръсва с какао.
· Сместа се изсипва във формата и се пече в загрятата вече фурна за около 40 минути или до суха клечка.
· Готовия кекс се изважда от фурната да почива за около 10 мин., след което се обръща върху метална скара и се оставя да изстине напълно.
· Сухите съставки и виното се добавят на няколко пъти, като се редуват.
· Фурната се загрява на 180°C. Форма за кекс (23см) се намазва с масло и поръсва с какао.
· Сместа се изсипва във формата и се пече в загрятата вече фурна за около 40 минути или до суха клечка.
· Готовия кекс се изважда от фурната да почива за около 10 мин., след което се обръща върху метална скара и се оставя да изстине напълно.
Чудесно изглежда и ми е много любопитно какъв ще е вкуса. :) Поздравления за рецептите и участието ти в списанието. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здрасти Светле,
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи! Ами, едва ли бих могъл да го опиша, затова ще препоръчам наистина да го пробваш, защото според мен наистина си заслужава, но ако трябва да го опиша все пак някък, то бих казал, че е с много наситен вкус, виното се усеща отлично, но според мен не накъртва, носи и Коледна нотка заради цитруса, много е пухкав, влажен... и тук ще спра, че взе да става романтично това описание :D
Поздрави и хубава Неделя!
Страхотен е този кекс, правила съм го и аз :) първия път с недоверие, разбира се :) Много сочен е и твоя!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав неделен ден!
Здрасти Пепи,
ИзтриванеБлагодарско! Ще се отбия да видя и твоя как е станал, сигурен съм ще си показала отново класа ;)
Поздрави и дано и твоя е хубав, дано и не вали!
Чудесна рецепта! Гледала съм я при Ирина, ама нещо все не съм й се наканила досега. Но пък изглежа толкова сочен, че май ще трябва да се възползвам от все още студеното време и да го направя. :)
ОтговорИзтриванеУспешна и усмихната седмица!
Здрасти, Алекс!
ИзтриванеНепременно го пробвай,гарантирано няма да съжаляваш! Благодаря ти и на теб хубава седмица!
Изкушение е този кекс! Страхотно присъствие са твоите рецепти в списанието.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей Лети,
ИзтриванеМного мило. Благодаря ти!
Поздрави и успешен старт на седмицата