Още когато Ви представях спаначения киш, ви бях споменал, че има едни спаначени кюфтенца, които много харесваме вкъщи. Е, тези не са точно същите, но много се доближават. Честно казано сега, когато направих и тази им вариация установих, че спанак е господаря така или иначе, вкусът му просто си доминира. Вариантът, който предните пъти приготвях беше като класическо картофено кюфте, само че със спанак. В тези сега добавих доста морков и рукола. Имаше лека разлика във вкуса разбира се, но все са си спаначени. Тези с моркова и руколата много ми харесаха и следващия път непременно ще сложа повече рукола защото за жалост нещо не можах да я усетя хубаво, а много харесвам вкуса и.
Стига вече тинтири-минтири, време е за продуктите:
- 300 гр. суров спанак
- 2 картофа
- 1 голям морков
- рукола на вкус
- 100 гр. сирене
- 50 гр. кашкавал
- 2 скилидки чесън
- 1 яйце
- зехтин
- 20 гр. масло
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Слагаме картофите да се варят
- През това време настъргваме моркова на ренде, измивам добре спанака, нарязваме го на ситно и го задушавам в парче масло и малко зехтин заедно с морковите и чесън (за него ползвам преса, но може просто да го нарежете на ситно). След като всичко поомекенне сваляте от огъня и изсипвате в удобен съд (купа)
- В купата слагате всички останали продукти - 1 яйце, руколата нарязана на едно, натрошено сирене, кашкавал нарязан на малки кубчета, сол, черен пипер и картофите който сме намачкали натрошили на ситно.
- Разбъркваме всичко много добре, малко намазнявам ръцете и оформям малки кюфтенца, нареждам в тава върху хартия за печене, капвам по няколко капки зехтин на всяко кюфтенце и пека на 200 градуса за около 30 мин или до златист загар.
- В случая съм сервирал със заквасена сметана и кисело мляко, може и само с кисело мляко и малко чесън и копър или пък както на вас ви харесват!
wow this looks very yummie! could i get the recipe in english?
ОтговорИзтриванеx
dahi
Hi Dahi,
ИзтриванеWill send it to you. As it`s a single request I won`t translate it here, but rather send it to you on a PM. Can you give me an email to send you that?
Чудесни кюфтенца! Много обичам такива, а и много ми допада, че си ги пекъл, а не пържил.
ОтговорИзтриванеА виж, с рукола не съм пробвала... :)
Поздрави!
Здрасти, Алекс!
ИзтриванеНаистина са такива, но определено трябва да сложиш повече рукола, защото с количеството, което се вижда на снимките едва се долавяше.
Усмихнат ден от мен!
Чудни кюфтенца! Пролетни, свежи и вкусни. Честита баба Марта!
ОтговорИзтриванеЧестита баба Марта, Кате! Живи, здрави, румени, засмени!
ИзтриванеБлагодаря ти и желая успешен ден!
Ако я нямаше руколата (хич не ми е по вкуса) - щях да нападам веднага:)
ОтговорИзтриванеНяма какво да чакаш... тя руколата не се усеща, а пък можеш да я замениш с друга зеления - например магданоз или пък да не я сложиш... Нападай!
Изтриване