сряда, 10 февруари 2016 г.

Салата от спанак и киноа с медено горчичен дресинг


Понеже обещах и съм човек, който държи на думата си - ето я и салата с киноа. Признавам си, копирам я от "Happy", но пък какво от това, дори още по-хубаво - шансът някой да я е опитвал там и да иска да си я приготви у дома не е никак малък и ще се радвам да пробва моя вариант и да му хареса. Казвам ви да си знаете - салатата не е от най-бързите! При мен тя бе планувана два дни напред. Накиснах си около 250-300 гр. киноа за да мога с част от нея да приготвя ето тези пълнени чушки и да ми остане за салата. Досадно е това с накисването, ама какво да се прави, казват че така е редно да се прави! Другото досадно нещо на тази салата е спанакът. Не дай си боже да е някакъв кален.. едни 10 минути миене на листа не ви мърдат! За сметка на това обаче салата е много вкусна и според мен целия този труд си струва :)

Продукти за салатата (за 2 порции):

  • 300 гр. спанак
  • 50 гр. киноа (това е грамажа преди накисване и варене)
  • 50 гр. краве сирене
  • 2 яйца
  • 5-6 чери домата
Продукти за дресинга:
  • дижонска горчица
  • соев сос 
  • балсамов оцет
  • мед
  • зехтин
  • чесън
  • сол
Приготвяне:
  • Киноата, която предварително е накисната (12-24ч.) се изплаква добре и се вари на среден огън за около 15-20 минути. Заврете водата преди да пуснете киноа-та вътре. Ако решите да осолявате не правете това предварително, а чак накрая на варенето.
  • Отделете само листата на спанака (без дръжките), измийте добре и бланширайте (потопете във вряща вода) за около 1-2 мин., не повече. След това съберете спанака в шепи и отцете добре водата от него като хубаво го постискате. След това нарежете на не много ситно
  • Сварете две яйце за около 7 мин., за да останат леко рохки. Обелете и нарежете на ситно
  • Чери доматите също нарежете на ситно
  • Натрошете сиренето също на малки парченца

За дресинга:
Дресингите винаги правя на око, но за да съм полезен ще се опитам да ви ориентирам с приблизителни мерки. 

  • В купичка сипете малко сол (около 1 ч.л.), скилидка чесън и стрийте добре. Хаванче също ще свърши работа. 
  • Добавете 3 ч.л соев сос (аз ползвам естествено приготвен на Кикоман), 1 ч.л. дижонска горчица, няколко капки балсамов оцет, 1 ч.л. мед. Разбъркайте добре
  • Започнете да добавяте зехтина на тънка струйка при постоянно бъркане
  • Опитайте го и добате нещо ако е нужно. Ако е много кисел - добавете още малко мед, Може да добавите допълнително зехтин, ако ви се струва много агресивен - зехтинът ще го направи по-мек. Общо взето тук вече е малко строго индивидуално на кой какво му харесва. Аз на моя този път му добавих и малко течна сметана, май тя също помогна да омекоти вкуса му.

17 коментара:

  1. Е това е любимата ми салата!Май ще оставиш "Happy" без работа!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен! Мислейки какво друго да сготвя с останалата киноа освен пълнените чушки и тиквички, тази салата моментално ми изллу в съзнанието. Не съм ходил там скоро, но по спомен стана 1 към 1! Поздрави и ако решиш да я пробваш да пишеш с мнение! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна салата, много я харесвам! Не съм я пробвала тази на Хепи, но съм сигурна, че така се получава по-хубава. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алекс! Радвам се, че си отбила и ти благодаря за милите думи!

      Желая ти приятен задаващ се уийкенд! :)

      Изтриване
  4. Браво! Обичам спаначени салати и с удоволствие ще опитам твоята рецепта. Пробвала съм тази на "Хепи", но там нещо ме смущава в дресинга, мисля че твоя ще бъде по-добър.
    Хубав завършек на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Лети,

      Дресингът приготвен с горепосочения соев сос е по-специфичен, това е може би, което те смущава. Този соев ми създава асоциации за суши, а класическия не толкова. Може би е това! Ако съм прав, то препоръчвам използването на класически соев сос!


      Благодаря много, прекасен уийкенд и на теб!

      Изтриване
    2. Предполагам, че в "Хепи" по-скоро прекаляват със соевия сос и той прекалено доминира. Най-добре да си нагодя количествата на съставките, както ми допада най-много.
      Поздрави! :-)

      Изтриване
    3. Абсолютно да,

      Както аз много обичам да казвам - рецептите са само за ориентир!

      Изтриване
  5. Много вкусна изглежда салатката, Стамен!
    Не съм опитвала тази на Хепи, та няма да имам база за сравнение, но обичам спаначена салата с яйца, домати и сирене, само че със суров спанак съм правила. Разнообразена с киноа ще е още по питателна, ще опитам.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи,Весела! Дано да е хубава седмицата, че след отпуска винаги е тегаво. Успешен Понеделник от мен и да споделиш впечатления, след като споделиш ;)

      Изтриване
  6. Речено, сторено, дори върнах мъжа ми с торбите обратно, че забравихме да купим спанак, а киноата си беше накисната от снощи. Много ми допадна салатката, дори и половинката рече "супер", като опита, но преди това ме разпита "това нормално сирене ли е" и "какво друго има":))
    Благодаря за споделената рецепта, ще знам и каква салата ще поръчвам в Хепи.
    Надявам се пожеланията ми за миналата седмица да са донесли успех, такъв ти пожелавам и през тази. По-късно ще разгледам "лабораторията", която мернах нагоре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей това е сериозен човек! Благодаря много за доверието ;)

      А щом и мъжо я е харесал наградата е пълна! Седмицата мина що годе добре, за тази имам още повече надежда. Поздрави и хубав Понеделник!

      Изтриване
  7. Салатката е супер, само мисля, че в Хепи я правят само със зелена салата.
    А за да е пълна рецептата, рибката как се приготвя, предполагам замразена се купува от някъде. Ако някой знае дори в коя верига ги предлагат ще съм много благодарна да сподели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимен :)

      Салатата е спанак с киноа и в Хепи я имат същата. Навярно си мислиш за друга салата в Хепи, а може би и си се объркал.съдейки по въпроса ти за рибата, защото в тази салата няма такава? Ще се радвам да съм полезен ако има нужда от разяснения по рецептата.

      Изтриване
    2. Здравей, значи говорим с различни, но подобни салати.
      На мен любимата ми там е САЛАТА С КИНОА И БЯЛА РИБА.Уникална е.
      Съставките са:
      зелена салата, киноа,домати, печен пипер,яйце, сирене, крутони( и без тях ми харесва повече), овкусена е със соево-горчичен дресинг, който си мисля, че е същия, който вие сте споменали по-горе. И върху салатата има парче бяла риба- мисля че е пане.


      Изтриване
    3. Мисля, че се сещам за коя салата става дума, трябва обаче да я пробвам за да видя дали става дума за същия сос, но навярно ще да е същия. Добре ми звучи като комбинация от продукти и ми допада, ще я опитам като ги посетя :)

      Изтриване
  8. Надявам се да е по-скоро, за да кажате ако има разлика:)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!