неделя, 7 февруари 2016 г.

Чийзкейк Филаделфия


Тази година празнувах два пъти рождения си ден, не без причина разбира се! Първо, че се падаше в Понеделник и знам, че направя ли го тогава или ше се пръснем рано или ше ни е много тежък Вторника; Второ, че тази година беше по специална, защото е юбилейната 30-та!; И трето - преди нова година се чух с един от малкото ми много близки хора и се оказа, че на 5-ти февруари Петък ще е в София. Всъщност само това ми беше достатъчно моментално да го планирам по този начин! Петъкът наближаваше, а аз се чудех много с какво да нагостя дузината гости, които очаквах. Бях сигурен в едно - не искам тази година да премине в сноване между хола и кухнята и да не си видя гостите, заради хилядите гозби, които искам да им представя. Затова реших, че ще опъна едни хубави мезета по масата и всичко останало ще е предварително приготвено и ще стои на "stand by" във фурната. Разбира се това означаваше простичко, но вкусно ядене и за да направя вечерта по-специална и всички да останат доволни от хапването десерта трябваше да изненада всички. Е..така и се случи, та чак в списъка на изненаданите попаднах и аз! Страхотия! У дома много обичаме чийзкейк, но никога не го бяхме приготвяли вкъщи. По разни гостита съм хапвал домашно приготвен, но "фалшив", т.е. без печене. Пак е хубав, но този е различен! Този е наистина специален и носи полъха на онези прекрасни чийзкейкове, които човек може да хапне в САЩ например! Много, много нежен, пухкав и безкрайно вкусен!

Ето и продуктите:

За основата:
  • 200 гр. бисквити 
  • 100 гр. масло
  • 30-40 гр. пудра захар
  • щипка сол
За крема:
  • 5 пакетчета крема сирене Филаделфия (5 х 175 = 875 гр.)
  • 150 гр. течна сладкарска сметана
  • 150 гр. заквасена сметана
  • 250 гр. пудра захар
  • 6 яйца
  • кората на 2 лимона (в оригиналната рецепта е с лайм)
  • ванилия на око, около 1/3 ч.л. (в оригиналната рецепта е с 1 шушулка)
  • щипка сол
Начин на приготвяне:
Искам да направя едно уточнение за бисквитите. Не бях много щастлив с тези, които аз реших да ползвам, а именно "Роден Край" с орехи (пакет от 210 гр.). След като ги блинирах станаха ситни като брашно, това направи блата леко нестабилен при сервиране и на места остана залепнал за основата. Следващият път ще заложа на пълнозърнести бисквите, от онези които след като добре стриете или блиндира запазват по-зърнеста консистенцията и според мен ще стоят по-добре като основа. Сещам се за едни такива на DIGESTIVE и съвсем отговорно бих ги препоръчал пред тези на "Роден край", които аз ползвах. Разбира се, може да ползвате и всякакъв друг вид, които мислите че ще ви свърши работа, но взависимост от вида им препоръчвам да съобразите количеството масло и захар.

  • Всички продукти, трябва да са със стайна температура!
  • За кейка ползвайте форма с падащо дъно 26 см, като преди да започнете - изолирайте добре с метално фолио формичката отвън. Това се прави с цел да предпазите евентуалното навлизане на вода откъм основата, защото чийзкейка се пече на водна баня.
  • Блиндирате или натрошавате на ръка до много ситно бисквитите, омесвате ги с пудрата захар, солта и маслото, което предварително разтапяте. Изсипвате основата във формичка с падащо дъно с диаметър 26 см. Разстилате равномерно и притискате добре с пръсти за да оформите стегната равна основа.  Печете за 10 мин. в загрята фурна на 180°С.
  • След като изпечете блата оставете го да изстине напълно, като през това време пригответе крема
  • В купа разбийте с миксер крема сиренето и пудрата захар
  • Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивайте добре
  • Добавете солта, лимоновата кора и ванилията и отново разбъркайте добре
  • Последно добавете течната и заквасената сметана и отново разбъркайте добре. Препоръчително е да разбъркате предварително заквасената сметана до гладка смес
  • Изсипвате сместа във формата за печене върху вече изстиналия блат и печете за 90 мин. на загрята до 160°С фурна на водна баня.
  • След 90 мин. изключете фурната, леко я открехнете и оставете да изстива. Нужно е чийзкейка да изстива бавно без рязка промяна в температура, иначе ще се напука
  • След като е вече поизстинал извадете от фурната, изчакайте да изстине напълно и го приберете в хладилника за поне няколко часа, най-добре да пренощува. 
Сервирайте с каквото ви харесва - пресни плодове, сладко или др. В моят случай използвах сладко от сини сливи, което си мисля, че се вързва прекрасно!



Източник: http://www.kulinarno-joana.com/2011/03/cheesecake/

6 коментара:

  1. Ммм на това му се казва рецепта АНТИ ДИЕТА! Със сигурност си успял да зарадваш всички с вкусотия като тази:)До сега не бях пробвала да приготвя чийз кейк с печене, но мисля че е крайно време! Та ще се възползвам от рецептата ти:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа, очаквах да е по-сложно! Наподобява приготвянето на крем карамел, с тази разлика, че тук правиш блат за основа, а там приготвяш крем карамел, иначе и двете са с близко количество яйца и се приготвят на водна баня. Тънкия момент е с това да опазиш кейка сух с тази форма с падащото дъно, затова хич не му се чуди, ами запрятай ръкави и да го направиш още по-хубав. Разбира се, да се похвалиш след това!

      Изтриване
  2. Много апетитно изглежда! Сигурна съм, че и на вкус е неустоим.
    Жив и здрав бъди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи! Жива и здрава и ти и твойте канибали! ... Ама много ме кефи тва твойто блогове име да знаеш ;) А за кейка, ако не си пробвала наистина силно препоръчвам!

      Изтриване
  3. Честит юбилей и от мен! Да си жив и здрав и все така вдъхновен и талантлив! Прекрасно си се справил с приготвянето на храната, сигурна съм. Понякога за много кратко време, с добра организация и лесни, но ефектни рецепти се получават наистина чудесни менюта. Най-важното е да има настроение, а честно казано на мен би ми било достатъчно и само парченце от този вълшебен чийз. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Както винаги мили думи, надявам се наистина да съм ги заслужил :) А за теб, винаги ще има по порция от това, което излиза от кухнята ми!

      Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!