сряда, 6 януари 2016 г.

Бананово-какаови мъфини (Обновена)


И за пореден път купчина полу-черни банани вкъщи... Какво що правим, все остават. Този път "виновникът" бе майка ми, която беше взела около 1кг. идвайки на гости за Коледа. Да, ама и ние бяхме взели ии... ДА!

Доста се позачетох снощи в различни рецепти и в крайна сметка се спрях на тази Канибалската, просто наистина имах доста банани, а повечето рецепти, които видях бяха с 1бр, докато тази е с 3бр. Понеже същият ден бях на пазар за "модерни храни" реших да направя леки заменки в рецептата - вместо обикновена захар добавих кафява захар Мусковадо, бях си взел и някакъв нов "модел" Пълнозърнесто брашно, та го включих и него в играта, като го смесих 50/50 с обикновеното. Накрая в сместа добавих и 2 лъжици мед. Нещо обаче пак не са ми сладки кексчетата. Явно въпросната захар не е толкова сладка колкото другата, затова препоръчвам ако ползвате такава да увеличите дозата - може би двойно. Ааа, и още нещо - понеже нямам от тези модерните формички за мъфини ги изпекох в купички за крем карамел, като разбира се леко намазних формичките преди това и ги отупах с брашно.


Не виждам смисъл наново да пиша рецептата, след като вече я има, затова просто ще ви пренасоча при моята комшийка по блоГ - Храна за мойте канибали

Все още ги мъдря дали да не им измисля някакъв топинг - върти ми се нещо с шоколад и мента. Ако пробвам и се получи, ще обновя статията с повече инфо.
Като цяло съм доволен от рецептата, нямах никакви проблеми, изпекоха се добре, станаха пухкави, само сладостта ми бяга и може би нещо, с което леееко да подсиля банановия аромат. Явно като в повечето рецепти ще се наложи да ги направя още няколко пъти и да поекспериментирам малко за да оцеля точно в 10-ката. А може би имам прекалено завишени очаквания и съм прекалено самокритичен ;) Така или иначе кексчетата станаха добре и ще бъдат изконсумирани. Да ви е сладко на тези, които също решат да ги опитат!

=====================================================================
07.01.2016

Такаааа,

заиграх се Аз лекичко с тези сладури и се оказа, че позират много хубаво за снимка, та реших да ви споделя. Това което направих:

1. сложих около 60-70 гр. млечен шоколад на водна баня в една малка плитка алпака чинийка и докато се разтапяше стрих 10-тина листа мента с въпросната захар Мусковадо. След като шоколада се разтопи, добавих захарта с ментата, разбърках ги и хубаво отопих шапчиците им с въртеливи движение, след това ги оставих да изстинат добре. Ето го и резултата:





6 коментара:

  1. Дзак :) ето ме, здрасти :)
    Много приятно разпукани отгоре са ти кексчетата , вижда се сочната шоколадова вътрешност :)
    Ако искаш, можеш да намалиш времето за печене и ще останат още по-сочни, няма да ти трябва топинг. А кафявата захар наистина не е толкова сладка, като бялата, но пък нали по-полезна (или си имаме оправдание, да правим повече сладкиши...)
    Много се радвам, че си харесал :) Да ви е сладко у дома :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти ;)

    Усетих аз, че малко повече ги задържах (пекох около 30мин.), ама много ме объркахте с тия рецепти - някои пекат на 175°, други на 200°, едните казват вентилатор, други казват без и викам ще се спра някъде по средата на 185° и без вентилатор и открити реотани на т.н. конвенционално готвене (показано е с две успоредни хоризонтални чертички). Добре се разпукаха верно, но със сигурност ще те послушам за времето. Между другото топнах ги аз в шоколад и много ми харесаха, тия дни ще обновя поста. Благодаря, че се отби и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря :) Приятна вечер и на теб.
    За градусите не слушай много какво се пише тук-там. Всяка печка пече различно и ти ще се спогодиш скоро с твоята - ще разбереш кои печива на какви градуси ти ги пече най-добре. Сменила съм 3 печки до сега и на трите 180*-те градуса (примерно) не са еднакви - ето тази последната ми, трябва да е на 200*, за да пече като Сименса на 180*. От моя опит ще споделя, че вентилатор ползвам, ако пека едновременно 2 тави във фурната, да може да разкарва въздуха. Но печивата си ги предпочитам без вентилатор. С него имаш предвид, че винаги е по-силна фурната, отколкото без.
    Ще ги направя и аз скоро, тъкмо ме подсети за тях и щом казваш - ще ги глазираме в шоколад:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обнових поста с няколко снимки ;) Дано се харесат!

      Изтриване
    2. естествено, кой не харесва разтекъл се шоколад.
      Дръпвам кафе, имам същите чаши :)

      Изтриване
    3. Чашите са зестра от тъщата, много симпатични ;) Колко много шантави думи в едно изречение - зестра, тъща...

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!