Днешното ми предложение е много много бързо и непретенциозно! Би могло да бъде приготвено от абсолютно всеки с минимални умения в кухнята. Тук ще спомена, че има 2 варинта - бърз и бавен. Бавният изисква нахута да бъде накиснат за едно денонощие, след което трябва да уври. В моят случай нахута е от консерва и не изисква никаква обработка.
Ето и продуктите:
- 2 бр.средно големи тиквички
- 2 глави кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- зехтин (олио)
- 1 ч.л сол
- ч.пипер
- 1 с.л. (равна) къри
- 1 с.л. (равна) червен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарязвам лука и морковите на едро, чесъна на ситно. В тенджера (в моят случай 3л.) загрявам 3-4 с.л. зехтин, запървам първо лука и морковите, после и чесъна (ако сложа чесъна в началото рискувам да изгори).
- Когато лукът поомекне добавям 1 ч.л. червен пипер запържвам леко (внимавайте да не прегори), след което добавям тиквичките нарязани на кубчета (не ги беля), заедно със солта.
- След като тиквичките леко се позапържат добавям кърито, разбърквам добре и наливам вода колкото едва да покрие продуктите. Изчаквам да заврат и намалям огъня (в моят случай 3 от 6)
- Понеже ние харесваме тиквичките да са леко хрупкави, аз лично варя за около 15 мин. като периодично бъркам за да не загори, след което добавям нахута и свалям от огъня след минутка, две. Ако желаете зеленчуците да са хубаво оврели, мисля че около 25 мин. ще са ви напълно достатъчни.
- Ако желаете може и да сгъстите с брашно. Дебела струйка течна готварска сметана също би сплотила нещата. В моят случай сервирах без сгъстяване.
Полезна информация:
- Нахутът, още наричан леблебия (когато е печен) е растение от сем.Бобови. То е една от най-рано култивираните култури от човека.
При нужда от варене, накиснете предварително 12-24ч., сменете водата преди и по време на варене.
Той е добър източник на белтъчини, съдържа големи количества витамин Е, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. За бременните може би ще е полезно да знаят, че е добър източник и на фолиева киселина, а за онези който внимават с приемането на мазнини ще кажа, че съдържанието на такива е по-ниско всравнение с други ядки (орехи, фъстъци и др.) - Къри (подправка) представлява микс от подправки със сравнително стандартизиран състав, но няма точно съответствие с оригиналната рецепта на смеската от подправки. Най-често използвани подправки за къри са куркума, кориандър, кимион, червен пипер, сминдух. В миксовете може да се срещнат също и джинджифил, ч.пипер, канела, кардамон, индийско орехче, карамфил.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!