Бях изключил за кратко месото от менюто през последната седмица, разбира се не без причина - тежки Коледно-новогодишни угощения изцяло на месно ниво. Явно обаче седмица ми стигаше и бях решил, че не е лошо да поразшетам по пазарите, а също и да видя какво ще си харесам в месарницата. По пътя вече си бях наумил някакви неща и уж влезнах за кайма (щях да пълня тиква), ама в крайна сметка ми хареса свинското месо за готвене и си взех от него. Мислех да пробвам да го смеля с блендера тъкмо да пробвам дали ще стане и пак щях да напълня тиквата. После на път към колата съвсем случайно видях магазинът, който търся от доста време - магазин за подправки. Общо взето всичко, за което можах да се сетя го имаха. И понеже напоследък търсих в абсолютно всички супермаркети пушен пипер и никъде не намерих, това бе първото, за което се сетих да попитам и за мое щастие имаше - даже 2 вида. След като се прибрах и видях, че съм накиснал боб от предната вечер (бях забравил) и ми светна, че мога да пробвам да го сготвя със свинското, което взех и да му придам пушен дъх с пипера, който току що бях взел, и запретнах ръкави!
Продукти:
- 250 гр. бял боб (накиснат предварително за 24ч.)
- 400 гр. свинско за готвене (шарено месо, което обикновено е на хапки)
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- корен целина
- 1 морков
- 1-2 домата белени от консерва
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. пушен червен пипер
- сух джоджен
- чубрица
- сол
- черен пипер
- зехтин (олио)
Приготвяне:
Варене:
- В тенджера запържете месото с 1-2 с.л. зехтин (запържвам леко от всички страни докато хубаво побелее)
- Нарежете на ситно 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков и 1 резен от главата целина около 1-2 см. дебел (обелете с белачка за картофи преди да нарежете на ситно). Добавям всичко към вече запечатаното месо. и пържа още няколко минутки.
- Изплаквнете накиснаният боб и го добавям в тенджерата заедно с около 1л. вода.
- След като заври намалете котлона колкото едва да къкри (2 от 6) и варете под капак до готовност, в случая ми отне не повече от 90 мин.
- След като боба уври, запечете на в горещ сух тиган 2-те с.л. брашно за около минутка две като разбърквате (ще започне леко да пожълтява). След това го пресипете в удобен съд и отделете настрана
- Нарежете втората глава лук на ситно и запържете в същия тиган в 3-4 с.л. загрята мазнина
- В момента, в който лука придобие златист вид дръпнете от котлона и намалете огъня (3 от 6)
- Добавете 1 с.л. обикновен червен пипер и 1 с.л пушен червен пипер и разбъркайте веднага, след което сложете брашното, както и 1-2 белеми домата от консерва, върнете на огъня и разбъркайте, като наситните добре доматите. Водата от доматите ще изври много бързо и ще получите суха гъста кашичка.
- Започнете да добавяте на малки порции течност от сварения боб, като разбърквате постоянно. На втория, третия черпак ще получите хомогенна гъста каша (уверете се, че няма бучки)
- Добавете кашата обратно към боба в тенджерата, добавете голяма щипка сол, смлян черен пипер, джоджен и чубрица. Разбъркайте добре и оставете за къкри за 10-тина
Източник: http://www.bb-team.org/
Това ни е много любимо, и в момента има боб, но постен:)
ОтговорИзтриванеИ ние много го тачин! :)
Изтриване