петък, 22 януари 2016 г.

Пъстърва/Лаврак на фурна

Като многото страдащи от оковите на системата и аз се наредих в списъка с онези... дето ще дължат едни пари, на едни банки, няк'ви си години там (или пък десетилетия, все тая!). Ама к'во да се прави... иначе трябва да ходя да гоня дивото по Западналия запад дето талибаните ходят да щипят булките по площадите. И затова си рекох ... вземи си тия дебели кредити чедо, да не сА мъчиш! Хубаво, ама то не е само зимането, трябва после и да се връщат... да, ама някой път човек се захласва волно неволно с нещата, дето са на дневен ред и забравя. Така и аз! Три дни след падежа на потребителския ми кредит (пък да ви е яд, имам си и жилищен!) случаааайно се сещам, че трябва да внасям пари, ама това към 23:00 часа... :D Навивам набързо алармата и лягам, за да мога да стана рано рано и да ходя да го плащам, че онзи дето 5 месеца ми инсталира кухнята ще идва да ми слага вратичките дето ги чакам от миналата година, та да съм навреме у нас, че недай си боже съм го изтървал ще чакам още месец, два...поне! Кредита платих и навреме даже стигнах, ама вратичките пак не са това, което трябваше да са... ама ги оставих, че вече съм уморен и не мога да се занимавам повече.. но за това ще ви споделя в някой друг пост, а може и за "прекрасните" си впечатления от БГ доставчиците на различни по вид услуги като цяло.

Ще си кажете - тоз е луд, в заглавието пише за няк'ви пъстърви, пък той тука ни говори глупости. Може и така да е, ама пъстървите си бяха там, излизайки от банката онзи ден, точно срещу мен си имаше магазин за риба и аз като един предвидлив домакин, на който му е празен хладилника реших да се възползвам, че видиш ли после не ми останало време и сили да ходя да се занимавам с разни покупки. И така, рибката бе изчистена, затова само я измих добре, подправих със сол, ч.пипер, червен пипер, няколко кръгчета лимон и лук отгоре, отдолу, отвсякъде  и китка розмарин и я метнах да си почива на хладно и да чака вечерта да я натикам във фурната. Ако нямате пресен розмарин и сухият ще свърши работа. Завивам тавата хубаво с фолио, една хубава струйка зехтин и на малко по-горно ниво на фурната готвя в загрята на 200º за около 15 мин., след кето махам фолиото и запичам за още толкова. Ако случайно се чудите дали е готова гледайте окото - ако е побеляло значи е готова (така съм чувал). Хапнах аз едната от двете за вечерта и на другия ден жена ми като се прибра от далечния Юг (студентка задочно) и ми завидя и вика и аз пък искам, ама нали знаеш каква?! Знам аз - Лаврак, та ходих да купя един такъв за нея и го сготвих по долу-горе същата схема, само че междувременно бях се поровил из нета за разни рецепти и пинизи и реших да ги приложа. Не може да не ви се е случвало да ви залепне кожата на рибата за дъното на тавата, ако е така ето ви решението - като я слагате в тавата и подлагате 4-5 кръгчета лук. Елементарно, ама аз лично не съм се сещал. И другото, което пробвах е да направя напречни  разрези по рибата и тогава да я овкуся. Да ви кажа това с разрезите наистина върши по-добра работа, рибата се овкусява много по-добре, както и равномерно и мисля занапред така да си я готвя! И да не забравяте да хапвате по-често риба, че по мое скромно проучване измежду шепа познати, всички обичаме много риба, ама сравнително рядко хапваме, което е странно, не мислите ли?

11 коментара:

  1. Хахха, ама как се смях!:))) То май всички сме в този списък:)))). Нека наблегнем на пъстървата, ок?!:)))) Поздрави и благодаря за усмивките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Нещо ме бе праснала музата снощи, ама как няма като го писах посред нощите. Радвам се, че съм ти донесал усмивки ..колкото повече, толкова по-добре!

      Поздрави, Кате!

      Изтриване
  2. е това за кръгчетата лук отдолу и аз не го знаех :) Затова винаги слагам 1-2 листа хартия за печене, да няма търкане после.
    Много апетитна рибка! Ще пробвам с лука, че и аромат ще придаде, не само за подложка ще служи.
    Много ме зарадва с това, че не си решил да гониш дивото..Па макар и с кредити тук. Евалла на такива млади хора като вас! И пожелавам да успеете да се оттървете по-бърже от прогнозния план от тях :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А за листа не залепва ли кожата? Ооо, да - лукът придава прекрасен аромат, а с пъстървата са си направо първи приятели, поне за мен. Видях от моя позната да ги овкусява така (с лук имам предвид), слага също и червен пипер в коремчето и стават много хубави! Относно остането в БГ - Да ти кажа по едно време се бяхме засилили навън, но събдата бе решила, че няма да я бъде таз работа и си дадохме сметка, че явно тука ще е. Е... провървя ни малко или много, но и много труд сме вложили, затова се радвам, че ще градим семейното огнище тук!

      Поздрави и от мен и със същите пожелания!

      Изтриване
  3. Може ли и аз да споделя опит? Обикновено не обелвам и буква, само чета. Ще направя изключение. Е, добре де, грабна ме хумористично оптимистичния тон на фона на черната действителност. Аз съм от домакините, които обичат да четат засуканите рецепти и да пълнят шкафа с подправки от цял свят, но никога не сготвят въпросната засукана и подправена манджа. Мързелана с апетит, която е привързана към възможно най-нетрудоемката манджа. Та на времето попаднах на едно тънко опърпано книжле с гръмкото название "японска кухня". От там и любимата ми рецепта за пъстърва. Две пъстърви, трите нареза от двете страни си съществуват. 3 лъжици водка, 3 лъжици соев сос. Киснат 30 минути, през което време като се сетиш ги обръщаш. Пекат се във фурната. Ако ти се прежалват две пъстърви ще се радвам на отзив. Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Жени,

      Разбира се, че може да споделиш опит, та нали за това са тези блогове :)

      Радвам се, че съм успял по някакъв начин да провокирам в теб това да постнеш коментар отдолу. Ще ги пробвам и ще споделя! Само да попитам, подравки по желание или натюр?

      Изтриване
    2. Абсолютно нищо. Ще се изненадаш! Ж.

      Изтриване
  4. О, в мое лице имаш веднага един симпатизант:)
    Патриот се считам до дъното на душата и си мисля (дано не се наложи по незнайни причини), че никога не бих отишла да живея в чужбина или най-малкото, ако отида ще е за много къс период от време, но непременно ще се върна. За сега съм си твърдо тук, и да - цял живот с кредити, дори бащиния дом се наложи са си купим с кредит (каква ирония). Дъщерята и зетя, предполагам около твоята възраст(24-28г.)също не искат да ходят никъде, борят си се тук с всички трудности, примиряват се с разни неща...като например това, че наскоро им откраднаха колата (парите за която са изкарани с много упорит труд), доказано с участието на полицията...Но знам - все някога ще се оправят нещата, това е естествения ход на живота, паднало се е да ни е трудно - ще го преживеем!
    Така, че поздравления за избора, дано има повече такива млади и качествени хора, които да намират смисъл да остават и работят за Родината и народа си. Те, онези, дето ни крадат рано или късно ще си получат заслуженото, по един или друг начин.
    Колкото до рибата - май у дома не сме фенове на сладководната, предпочитаме морска.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Долу горе в този възрастов диапазон съм, ако трябва да сме точни в другиден се разделят с 20-те! Знам, че не сме малко патриотите и това много ме радва, но за жалост не сме достатъчни.. Има още вода да изтече преди да започнат да се случват нещата, но пък има надежда - много от приятелите и познатите зад граница се завърнаха! Как така с доказаното участие на полицията, това вече звучи много абсурдно?

      Изтриване
    2. Еми ето така:
      Децата чуват алармата(в 6 сутринта), скачат и виждат как колата потегля с включена аларма и святкаща като линейка. Зетя звъни веднага на дежурния районен, който се свързва с патрулката и зетя чува разговора между тях. Дежурния съобщава, че колата преди секунди е тръгнала от еди кой си блок, по еди коя си улица и отива на изхода на булеварда, отсреща му отговарят, че в момента са на изхода точно, при което зетя отдъхва, че ще ги хванат. Да, ама не, следващата реплика от патрулката е, че никаква кола не е минавала покрай тях. В това време обаче зетя е на прозореца и вижда колата как излиза на булеварда, защото сме на последния етаж и има видимост...Не можейки да повярва, решава, че полицаите лъжат шефа си, че са там, на място, а сигурно стоят на топло някъде. Тръгва веднага с колата на дъщерята и ... ги вижда, наистита са си там, на 10 метра от изхода. Няма как да не видят колата, просто няма такъв вариант, дори да спят, пак ще я чуят и видят.
      По-късно, давайки показания в районното зетя е предупреден от случаен познат, съсед, работещ там за друго - много да внимава, ако някой му се обади за откуп, защото много от колегите му полицаи, имайки достъп до цялата информация за откраднатата кола звънят, като мними крадци, искат откуп, получават го, а хал хабер си нямат понятие къде е колата.
      Та - изводите: част от полицаите не само не хващат крадците, но и ги прикриват, пазят ги да минат безпрепятствено, дори с включена аларма, осигуряват им коридор към изходите на София - престъпление, откъдето и да го погледнеш.
      Друга част - намерили си начин да си докарват пари над заплатата, рекетирайки за откуп, без да имат общо с кражбата, пак престъпление.
      И двете престъпления няма как и на кого да ги докажеш.
      Оставаш без кола, но по-лошото - без вяра в тези, които трябва да те пазят, които са длъжни да те защитават, нещо повече - с твърдото убеждение, че всички (или поне 90 %) са в схемата на едно или друго престъпление. Оправданието им е, че им е ниска заплатата...Не ми се говори просто, че и без това досадих с коментарите, още повече извън темата, но това е действителността към момента.

      Ако "вдругиден" е днес - да е жив и здрав рожденника, минаващ в следващото десетилетие - не е страшно, даже си е много "яко" там!

      Изтриване
    3. Много интересна е историята, но жалост е още по-тъжна! Ще дерзаем, друго не ни остава, но дела са нужни от нас, а не нещо друго!

      Рожденникът празнува снощи, ама само лека репетиция... концерта е петък с цялата група!

      Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!