неделя, 10 януари 2016 г.

Пълнозърнеста питка със сирене



Днешната ми рецепта е за онези, които си мислят, че е много трудно човек да си омеси нещо домашно. На рецептата попаднах съвсем случайно в един сайт (ще го посоча по-надолу като източник),реших да я пробвам и се получи от първия път. След това повторих и потретих и няма грешка. Всеки път си става все така добре. Аз обаче я правя двойно по-малка, понеже сме 2ма души вкъщи, които по принцип не ядем бял хляб от години и не ни се иска да прекаляване с тестените изделия. Последният път реших да я направя като смеся бяло и пълнозърнесто брашно 50/50 и това е, което всъщност ще ви представя днес, просто защото нямам снимки на предната, иначе бих казал че и двете станаха много хубави, даже на мен ми хареса повече първата, а не тази с пълнозърнестото, но въпрос на вкус :) По мое скромно мнение формата ми идва голяма за тази питка (26см.), затова ако имате по-малка препоръчвам да използвате нея.

Продукти:
  • 210-220 гр. пшенично брашно
  • 210-220 гр. пърнозьрнесто брашно
  • 120 мл. хладка вода
  • 120 мл. хладко прясно мляко
  • 100-120 мл. олио
  • 100-150 гр. сирене
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар (ако ще правите сладки кифлички удвоете)
  • 20 гр. прясна мая 
  • 1 жълтък за намазване
Приготвяне:
  • Разтварям маята в малко хладката вода, заедно със захарта
  • В купа пресявам брашното, след което правя кладенче в средата и добавям разтворената мая, заедно с прясното мляко, водата, олиото и солта
  • Оюесвам до меко тесто, покривам с кърпа и оставям да втаса на топло за около час (ориентировачно трябва да удвои обема си)
  • След като втаса върху работен плот поръсвам малко брашно и разточвам на кора с приблизителни размери 25/50см.
  • Поръсвам около 150гр. сирене натрошено на ситно по цялото тесто, след което навивам на руло по широката страна
  • Нарязвам рулото на шайби широки около 3-4 см. Получават се приблизително 13-15 шайбички.
  • Двете крайни шайби от двете страни слагат в центъра и около тях нареждам останалите както е показано на снимката по-долу

  • След омесването и нареждането питката леко спада, затова ако не бързате може да я оставите да втаса втори път за около 40 мин., след което се разбива жълтъка на 1 яйце, намазва се и се пече на 180º за около 25 мин. Аз лично пека на вентилатор. Смятам, че на горно и долно пак ще си стане хубава, може би ще отнеме малко повече време.
Ами, толкова от мен ... и да се похвалите като я направите и да кажете дали ви е харесала!


Източник: http://www.zajenata.bg

4 коментара:

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!