неделя, 24 септември 2017 г.

Салата Айсберг с фурми, ядки и сирена


Привет на всички! Кулинарното ми вдъхновение започва постенно да отърсва криле от пепелта, с която дълго бе заринато и ето го първия резултат. Не е нещо съвсем ново за нашия дом, но е в чисто нова вариация, която много ни хареса! Има доста продукти в салата, но според нас си се допълват чудесно. Ето и продуктите за тази прелест!
Продуктите са на око винаги, но за да дам ориентир за онези, които имат нужда съм посочил ориентировачни количества!

Необходими продукти за ~4 порции:

  • 1бр. Салата айсберг
  • 30гр. Рукола
  • 50гр. Пармезан 
  • 20-30гр. Синьо сирене
  • 50г. Орехи
  • Крутони (от 2-3 филийки хляб)
  • някаква суха подправка, сол и зехтин за крутоните
  • 6-7Фурми
За дресинга:
  • 1 ч.л дижонска горчица
  • 1 ч.л. мед
  • малко кора от лимон
  • зехтин
  • малко вода
  • 2 рибки аншоа от консерва (от малките)
  • 1 скилидка чесън
  • щипка сол
Начин на приготвяне:
  • започвам с крутони, които ще ви препоръчам да си приготвите сами. Аз ползвам хляб 100, 102 или 107 зърна на Елиаз. Нарязвам 2-3 филийки хляб на кубчета, овкусявам със сол, някаква суха подпавка (в случая  босилек), поръсвам със зехтин и пека на загрята фурма 10-тина миннути до приятен златист загар, а докато се пекат крутоните приготвям останалата част от салатата.
  • айсерга накъсвам на ръка на малки до средни парченца
  • добавям шепа рукола
  • пармезана правя на лентички благодарение на белачката за картофи/краставици
  • синьото сирене натрошавам с ръка на ситно
  • Пълна шепа орехи са достатъчни за 4-ма души. Ако са сурови и ги изпечете на момента ще са най-ароматни, аз ги добавям при крутоните малко след като съм ги вкарал във фурната и ги вадя на едно
  • На такъв тип салата им ходи да са леко сладки. Ползва се грозде, сушени плодове, аз използва фурми. Няколко на брой в зависимост колко искате да се усеща сладост в салата. Нарязани на ситно (препоръчително и обелени)
  • Докато приготвите всичко това, крутоните и орехите ще са готови, затова добавете и тях, след което е време за дресинга.
Дресинг:
  • В хаванче слагам щипка сол, добавям рибките аншоа и скилидка чесън и стривам до хомогенна кашичка.
  • Добавям горчицата, меда и малко лимонова кора (ситно рендосана)
  • Започвам да добавям зехтина на порции на много тънка струйка, като постоянно бъркам.
  • Накрая добавям много малко вода, защото дресинга е много гъст и по-този начин го правя по-лесен за равномерното му разпределение в салатата. Добавям го към салата, разбърквам и това е всичко! :)

7 коментара:

  1. Такива салати мога да ям по сто пъти на ден без да ми омръзнат. Точно в десетката! Свежа салата, сладост от плодове или сушени такива, ядки за хрупкавост, някакви сирена и един дресинг, който да обедини всички тези вкусове. Разкош! Добре дошъл на кулинарният хоризонт:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой ден ако доживеем да седнем на една маса ще ти приготвя такава :) Благодаря за посрещането! Нека есенно/зимното готвене започне сега... е не точно сега, че са се заредили една камара инициативи и ангажименти следващите 2-3 седмици, но след това си мисля, че ще му дойде времето! Поздрави и прекрасна седмица, нищо че е дъждовно и мрачно тук!

      Изтриване
  2. Те, инициативите и ангажиментите май край нямат...но така де, иначе ще е скучно, друго си е да правиш едновременно по 10 неща:)
    Салатката ми допадна, но за мен без руколата и аншоата, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, незнам да ти кажа. Сигурно ще дойде и време, в което няма всичко да е толкоз ускорено, но за момента не му се види края! Ако успееш да яхнеш гребенът на валната е окей, иначе си е ...аз го наричам "центрофугата на живота", ясно е защо :D Някой ден като дожовеем да ви срещнем двете адашки ще знам да не е с рукола и аншоа, въпреки, че аншоата ако не знаеш, че я июа няма и да разбереш, толкова е малко. Хубав уйкенд от мен, за мен едва ли ще е... вкъщи сме болни, от най-малките до най-големите. Прилагам хомеопатия, гроздов сок с градус!

      Изтриване
    2. Ще се радвам на среща, па дано дотогава се "обзаведа" и аз с внуче(мен кой ли пита, ама:), че да ги разхождаме заедно, освен кулинарията да имаме и други допирни точки.
      И да кажа, да се не надяваш, тя центрофугата с врето се усилва, а не намалява, поне при мен е така, ама...орисия.
      Надявам се не лeкуваш и бебока с тази хомеопатия - гроздов сок:))

      Изтриване
  3. Питат не питат, ти си им кажи да си знаят! Трябват минимум 3 за да имаме прираст! Иначе нещата отиват много на зле! Затова да не се мотат хич! Малкия още не е пробвал този гроздов сок, но и затова ще му дойде времето :) Ще се радвам и аз на среща, хаде со здраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам да чета такива блогове! Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    Готвим с любов

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!