неделя, 3 септември 2017 г.

Мъфини базова рецепта и две вариации (детски мъфини и мъфини с ядки и сушени плодове)


Преди време бях постнал във фейсбук страницата на блога едни пълнозърнести мъфини със сушени плодове и ядки, но така и рецепта за тях не излезе :) После пробвах хиляди вариации - с различна по вид и количество захар, изцяло с пълнозърнесто брашно, с други различни видове брашна (ябълково, оризово, лимец, ръж), с фурми, банани...
Това, което обединява всички тези вариации е Базовата рецепта. Взета е от бабата на жена ми, нямам идея от къде е и откога я ползва, но нейните бабини кексчета винаги много са се харесвали.  Днес съм решил да споделя точно тази нейна рецепта и да ви показа няколко  вариации на тази рецепта. Едната е за детето с идеята да е максимално безвредно, другата също може да се похвали със здравословност, но е по-сладичка

Базова рецепта:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
  • Приготвянето на тези кексчета е много лесно! Разбивате всичко с миксер в реда, в който е посочено в рецептата. 
  • Първо разбивате яйцата със захарта, после изсипвате мазнината и разбивате отново. След това добавяте водата. 
  • Пресявате си брашното,смесвате го със содата и го добавяте на порции при постоянно бъркане. 
Разсипвате във формички за мъфини, стъклени купички или шолички (кой каквото има) и печете около 30мин. на загрята до 180-190 градуса фурна.
Отдолу посочвам моят детски вариант на тази рецепта!

Детски мъфини:
  • 2 яйца
  • 3 с.л. кафява захар или захар мусковадо
  • 1/2 ч.ч. кокосова масло смесено с малко зехтин
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 1/2 ч.ч. брашно от лимец
  • 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
  • 1/4 ч.ч. оризово брашно
  • 1/4 ч.ч. ябълково брашно
  • 6-7 фурми 
  • 1/2 банан
  • 1 к.л. сода бикарбонат
  • 1 к.л бакпулвер
  • Уточнение: Всичко бъркаме с миксер! Взависимост от това каква мазнина ползвате, количеството и може да варира. Ако ги правите с олио, зехтин или масло (или комбинация между тези)  може да си спазите първоначалното количество от 3/4 ч.ч. Кокосовото масло обаче е доста по-мазно и с 3/4 ч.ч. ще си стане мазничко, затова препоръчвам и намалено количество от 1/2  ч.ч. Разбира се, след като веднъж ги направите може да докоригирате количествата по ваше усмотрение и да ги направите по-малко или повече мазни, сладки и т.н. Вариациите в брашна също ще оставя на вас. Ако нямат ябълково и оризово може да заместите количествата с пълнозърнесто, вярвам че ще се получи също много добре. Просто аз имам тези брашна и експериментирам.
Начин на приготвяне:
  • Разбивате яйцата със захарта
  • Добавяте мазнината (ако е по-ниска температурата кокосовото масло може да е в твърдо състояние, затова препоръчвам да го разтопите) и разбърквате отново
  • Добавяте горещата вода и разбърквате леко
  • Пресявате брашното, довабяте към него содата и бакпулвера и добавяте на порции при постоянно бъркане
  • Печете в загрята фурна на горно и долно при температура 185 градуса за около 30-35мин. 
Пълнозърнести мъфини с ядки и сушени плодове:
  • 2 яйца
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1/3 ч.ч олио
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат/ бакпулвер
Начин на приготвяне:

  • Следвайте горепосечената информация!

1 коментар:

  1. Радвам се,че си експериментирал с брашната Стамен.И аз правя така, експериментирам докато резултатът ми хареса.Чудесни мъфинки са се получили.Интересни и много вкусни.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!