Преди време бях постнал във фейсбук страницата на блога едни пълнозърнести мъфини със сушени плодове и ядки, но така и рецепта за тях не излезе :) После пробвах хиляди вариации - с различна по вид и количество захар, изцяло с пълнозърнесто брашно, с други различни видове брашна (ябълково, оризово, лимец, ръж), с фурми, банани...
Това, което обединява всички тези вариации е Базовата рецепта. Взета е от бабата на жена ми, нямам идея от къде е и откога я ползва, но нейните бабини кексчета винаги много са се харесвали. Днес съм решил да споделя точно тази нейна рецепта и да ви показа няколко вариации на тази рецепта. Едната е за детето с идеята да е максимално безвредно, другата също може да се похвали със здравословност, но е по-сладичка
Базова рецепта:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 3/4 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. гореща вода
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
- Приготвянето на тези кексчета е много лесно! Разбивате всичко с миксер в реда, в който е посочено в рецептата.
- Първо разбивате яйцата със захарта, после изсипвате мазнината и разбивате отново. След това добавяте водата.
- Пресявате си брашното,смесвате го със содата и го добавяте на порции при постоянно бъркане.
Отдолу посочвам моят детски вариант на тази рецепта!
Детски мъфини:
- 2 яйца
- 3 с.л. кафява захар или захар мусковадо
- 1/2 ч.ч. кокосова масло смесено с малко зехтин
- 1 ч.ч. гореща вода
- 1/2 ч.ч. брашно от лимец
- 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1/2 ч.ч. бяло пшенично брашно
- 1/4 ч.ч. оризово брашно
- 1/4 ч.ч. ябълково брашно
- 6-7 фурми
- 1/2 банан
- 1 к.л. сода бикарбонат
- 1 к.л бакпулвер
- Уточнение: Всичко бъркаме с миксер! Взависимост от това каква мазнина ползвате, количеството и може да варира. Ако ги правите с олио, зехтин или масло (или комбинация между тези) може да си спазите първоначалното количество от 3/4 ч.ч. Кокосовото масло обаче е доста по-мазно и с 3/4 ч.ч. ще си стане мазничко, затова препоръчвам и намалено количество от 1/2 ч.ч. Разбира се, след като веднъж ги направите може да докоригирате количествата по ваше усмотрение и да ги направите по-малко или повече мазни, сладки и т.н. Вариациите в брашна също ще оставя на вас. Ако нямат ябълково и оризово може да заместите количествата с пълнозърнесто, вярвам че ще се получи също много добре. Просто аз имам тези брашна и експериментирам.
Начин на приготвяне:
- Разбивате яйцата със захарта
- Добавяте мазнината (ако е по-ниска температурата кокосовото масло може да е в твърдо състояние, затова препоръчвам да го разтопите) и разбърквате отново
- Добавяте горещата вода и разбърквате леко
- Пресявате брашното, довабяте към него содата и бакпулвера и добавяте на порции при постоянно бъркане
- Печете в загрята фурна на горно и долно при температура 185 градуса за около 30-35мин.
Пълнозърнести мъфини с ядки и сушени плодове:
- 2 яйца
- 3/4 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч олио
- 1/3 ч.ч. зехтин
- 1 ч.ч. гореща вода
- 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат/ бакпулвер
Начин на приготвяне:
Радвам се,че си експериментирал с брашната Стамен.И аз правя така, експериментирам докато резултатът ми хареса.Чудесни мъфинки са се получили.Интересни и много вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !