неделя, 7 май 2017 г.

Палачинки без бяло брашно


Привет на всички. Манаха 100 години+ откакто последно съм писал. Причината е, че нещо не мога да намеря място в живота си за това нещо. Поизгубих и хус и вдъхновение... май е била тежка и изморителна зима! Дано с идването на лятото нещата си дойдат на мястото.

Днеш ще ви представя един по-здравословен вариант на палачинки за онези, който не искат да консумират бяло брашно. Напоследък от доста източници попадам на информацията за това колко е вредно бялото брашно. Причиата е, че пшеницата като култура доста се е видоизменила през годините и в момента вече е ГМО. Затова и специалистите по хранене препоръчват употребата на други зърнени култури, който не могат да бъдат генно модифицирани. Такова например е това от лимец, елда, овес и др. Не съм много сигурен как точно стоят нещата с пълнозърнестите брашна, но определено е по-добре да се използват те, отколкото бялото пшенично брашно.
В днешните палачинки съм вложил 3 вида брашно - от лимец, овес и пълнозърнесто. Съотношението не мога да кажа с точност; мисля, че най-много сложих пълнозърнесто около 3/5 от цялото. Останалите 2/5 сложих овесено брашно (смлях си овесени ядки в блендер) и брашно от лимец.

Ето и всички продукти:
  • 2-3 яйца (пробвал съм и с 2 и с 3, не намирам особена разлика)
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 кофичка вода (същата кофичка от млякото)
  • 1 к.л сода бикарбонат
  • 2 ч.ч брашно
  • щипка сол
  • щипка захар
  • масло за намазване
Начин на приготвяне:
  • Разбийте яйцата със солта и захарта
  • Добавете кофичката кисело мляко, в която предварително сте добавили содата и сте разбъркали. 
  • В същата кофичка сипете вода, добавете и нея към сместа и разбъркайте отново
  • Последната част е с брашното - добавяйте го на порции при постоянно бъркане за да не стане на бучки. Гоните консистенция малко по-рязка от боза. Може да трябва да добавите още малко и пък 2 ч.ч. да  ви дойдат малко в повече. Зависи, колко броя яйца ползвате, колко големи са яйцата, колко точно вода сте добавили...
  • Оставете сместа да си почине 15 мин и печете на средно до силно загрят котлно, препоръчително е да намазвате всяка палачинка от горната страна. Слагайки ги в чиния една върху друга ще поемат от маслото и от двете страни. Аз моите не ги намазах, защото нямах масълце, затова и на снимката не изглеждат особено лъскави :)

Хайде да ви е сладко и до нови срещи!

5 коментара:

  1. Здравей Стамен,
    много е хубаво,че се ориентираш към различните видове брашна.С такъв тип брашна изделията дори стават по - вкусни, а и по - полезни.В днешно време сортовете жито, които се засяват съдържат по - голямо количество глутен, а именно той е проблем за човека.В миналото житото е съдържало малко глутен, просто сортовете са били такива.Днес високоглутенните сортове жито създават проблем при много хора и има дори алергии.Затова е хубаво да се използва лимец или спелта, ръж, овес, просо в различни комбинации за приготвяне на хлебни изделия.Има ръчни мелнички, които смилат зърната и се получават пълнозърнести брашна в домашни условия.Така,че пробвай различни брашна, има много варианти.Чудесни хлебни изделия се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели! Старая се, ще го правя още повече и занапред, вече имам и друг, за когото да се грижа и храненето у дома е вече още по-важно! Благодаря за полезното инфо, и че си се отбила ;) Поздрави!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са ти палачинките! С брашно от лимец не съм правила, но с типово, пълнозърнесто, ръжено - преди време много често правех. И тъй като Ели горе е вдигнала темата за старите видове пшеница - бедни на глутен, неподлежащи на торене и модифициране, ще ти подшушна, че има и бъргарско брашно от спелта на български производител. Днес правих катми :) и стават чудесни. Ако искаш да пробваш - разгледай в Метро и Била, за сега зареждат там.
    И ще отбележа, че яхнията от следващата публикация е много апетитна :) За вкус не се и съмнявам, всичко, що е яхния е любимо!
    Поздрави на теб и честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Пепи! Благодаря, и честит празник и на теб! Метро е основното място, от което пазаря напоследък, така че непременно ще проверя за спелтата там! Хубав ден, жалко че е толкова намръщено тук!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!