Тия дни съм влезнал в акция да разчиствам всичко, което е останало в камерата от зимата, всичко, което поради някаква причина се е застояло в шкафа (което не е никак малко) и въобще - иска ми се да поразчистя малко :)
В камерата имах 1/2 кг. свински джоланчета предни, а предния ден минавайки през пазара чух как една лелка си хвали зеления фасул, че бил като масло :D
Явно си става жената за търговец, защото си взех и Аз... И какво какво... яхнийка, че и без това напоследък само сухи неща се хапвам, че няма много време за готвене и разнообразна кухня.
И така, ето я рецептата - лесна, бърза, класическа и много вкусна!
Продукти:
- 400-500гр. свинско месо (джолан, плешка, бут)
- 300гр. зелен фасул
- 300-400гр. картофи
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- стрък селъри (целина)
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- зехтин
- брашно
- девисил
- чубрица
Начин на приготвяне:
- В тенджера запържете за кратко в малко зехтин на средно силен огън нарязаните на ситно лук, чесън, моркови, целина
- Добавете месото нарязано на парчета и запечатайте добре от всички страни
- Поръсете с 1 с.л. червен пипер, разбъркайте и залейте с около 1.5л. вода (не пържете червения пипер дълго, за да не загори, защото ще горчи)
- Оставете месото да къкри на слаб до среден огън за около 1 1/2ч. (взависимост от месото), докато е почти готово
- Добавете зеления фасул, нарязан на 2 на 3 (крайчетата му се остраняват, когато се почиства)
- След 10-15 минутки добавете и картофите и варете до пълната готовност на ястието (грубо около 2ч. времетраене)
- След като всичко е добре увряло в удобен съд добавете 2 пълни с.л брашно и смесете със студена вода на гъста хомогенна каша, разредете с малко от бульона на яхнията и изсипете обратно в тенджерата да поври 5мин.
- Овкусете с подправките и отстранете от огъня
Отбих се да видя да не би да си ми изчезнал от списъка с блогове, но явно не си публикувал отдавна. Яхнията предполагам отдавна сте я хапнали, но изглежда много вкусно. Поздрави, с пожелания за прекрасно лято на семейството ти и теб!
ОтговорИзтриванеРаздвам се, че си наминала. Тук съм, даже чета, просто нямам много време да пиша и споделям, дори и не готвя много напоследък :D Интересът към добрата кухня обаче не си е отишъл и ще продължа да бъда тук, вероятно ще се и завърна с гръм и трясък в някакъв момент! Прекрасно лято и от мен и сърдечни поздрави!
Изтриване