Още преди да съм започнал поста искам да направя едно уточнение за тези палачинки - ще Ви споделя няколкото варианта, които съм правил до сега, НО - Да се знае, че супер точни пропорции не винаги съм следвал. Гледам да ги докарам на консистенция и всеки път ползвам остатъчни продукти от хладилника, като основата за това винаги са ми белтъците, които остават от разни други рецепти, най-вече когато приготвям Тирамису. Съвсем скоро на много от нас пак ще ни останат белтъци, защото както всички знаете, наближава Великден и месенето на сочни пухкави Козунаци.
Поизчел съм редица рецепти от типа, за да се ориентирам долу горе как варират рецептите, но посочвам два източника, който са в основата на повечето варианти, които съм пробвал.
Източници:
https://houseoftreats.org/pancakes-with-egg-whites/
http://tanya-www.blogspot.bg/2016/04/blog-post_24.html
Сега и моите варианти:
- 3 белтъка
- 1/3 ч.ч рикота (толкова имах :))
- 1/3 ч.ч заквасена сметана (толкова имах :))
- 1/2 ч.ч. пр.мляко
- 1 ч.ч. брашно, може би и малко повече докато достигнете нужната консистенция
- 1 ч.л бакпулвер
- 1 с.л. захар
- щипка сол (в белтъците)
- 2 с.л. масло
Този вариант най-много се доближава до този на Танчето (вторият линк), с тази разлика, че вместо само рикота добавих и закв. сметана и количествата се разминават. въпреки всичко станаха много добри палачинки, с леко кисела нотка.
Вариант 2: С Маскарпоне
- 3 белтъка (остатък от Тирамису)
- 100 гр. маскарпоне (остатък от Тирамису)
- 1 ч.ч. пр.мляко
- 1 1/2 ч.ч. брашно+-
- 1 ч.л бакпулвер
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. масло
- щипка сол (в белтъците)
- 1 пакетче ванилия
Вариант 3: С брашно от овесени ядки и маскарпоне (но като топинг)
Тези са ми най-пресни (от днес) и затова имам точните пропорции, но пак ще кажа не е задължително да ги спазваме, могат и да варират, важното е консистенцията. Станаха мнооого вкусни :)
- 4 белтъка
- 200 грама овесени ядки (смляни в блендер на брашно)
- 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. ванилова захар
- 1 голяма щипка сол (в белтъците)
- 300 мл. прясно мялко + още малко за разбиване на топингът от маскарпоне
- 100 гр. маскарпоне
Начин на приготвяне:
За абсолютно всички варианти подходът е един и същ:
- в купа разбивате на сняг белтъците с щипка сол
- в друг съд смесвате сухите съставки (брашното, бакпулвера, захарта, ваниловата захар), след което добавяте мокрите (пр.мляко, масло) и бъркате докато всичко се смеси
- последната стъпка е да сглобите всичко в една обща смес, като е препоръчително белтъците да добавяте към останалата смес, а не обратното, защото лично според мен по-лесно ще се хомогенизира. Имайте предвид, че колкото повече ги бъркате толкова повече ще спадат, затова препоръчвам бъркане със шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре и колкото се може по-малко.
- На консистенция сместа преди да добавите разбитите белтъци трябва е ориентировачно малко по-гъста от тази за нормалните палачинки
- Печете на среден огън като преди всяка палачинка капвате малко зехтин
Направо си поръчвам микс от всичките! Изглеждат много вкусно! Честита Пролет!
ОтговорИзтриванеЗа теб, Кат двойна доза :) Честита и на теб, дано ни донесе повече усмивки и положителни емоции, вярвам, че ще е така!
Изтриване