Отвися си тая черновица едни скромни 2-3 месеца, ама ей на ще я съживим и нея и ще допълник списъка със свински гозби.
Технологията за месото е общо взето същата като в някой други мои рецепти за свинско, като например "Свинска плешка с картофено пюре" или "Бавно готвен свински джолан".
По-интересното тук е оризът. Бяха пуснали в метро 2 за 1 кокосово мляко и викам айде ще забърша от тази прИмоцийка, пък после ще му мисля кво ще го правя и един ден ми дойде да го добавя на ориза и много ми хареса. Надявам се да ви хареса и на вас.
Ето и продуктите: (за поне 4 порции)
Ето и продуктите: (за поне 4 порции)
За свинското:
- цяло парче свинско месо (джолан, плешка, врат) около 1кг. +-
- малко зеленчуци - няколко гъби, чушки, моркови, каквото там на вас ви допада
- 2-3 сккилидки чесън
- пресни подравки (магданоз, мащерка)
- зехтин
- сол
- черен пипер
- 2 с.л. брашно
За оризът:
- 1 ч.ч. ориз басмати
- 1 1/2 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. кокосово мляко
- 1/4 звезден анасон, може да добавите друга подправка по ваш избор или да не добавяте такава (пак ще стане добре)
- 1 с.л масло
- сол
- ч.пипер
Начин на приготвяне:
- Свинското месо запечатвате на тиган със съвсем малко мазнина
- Слагате го в тава заедно с едро нарязаните зеленчуци овкусявате добре на сол и ч.пипер, наливате малко водичка, може и бира :) (около 150мл) и печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 мин, след което намаляте на 150 и печете още около 2ч.
- След като месото е готово разбърквам 2 с.л. брашно с малко студена вода, разтварям с малко от соса от тавата и изсипвам всичко вътре, отново дигам градусите на 200 и пека за 10-15 мин докато сосчето поври малко и се посгъсти
- Междувременно в тенжджера (за предпочитане с дебело дъно за да не залепва) слагам 1 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч кокосово мялко, сол, ч.пипер, късче звезден анасон, парченце масло и добавям 1 ч.ч ориз басмати. (иначе казано орис:вода е в съотношение 2:1)
- Захлупвам с капака и чакам за заври, когато това стане почвам да намалям огъня постепенно, като 2-3 го варя на силен огън после още толкова на среден, после още толкова на бавен или общо 10тина минути, след което изключвам и оставям на горещия котлон още 10 минути. През цялото това време НЕ БЪРКАМ! Като тръгне да кипи само леко открехвам капака и пак захлупвам и така колкото пъти се наложи. Ще поомацате малко котлона 100%, ама си струва, по чист вариант не съм пробвал :D
- След 10-те минути престой ще имате прекрасен пухкав добре сварен вкусен и ароматен ориз, който е прекрасна гарнитура към уникално крехкото свинско ;)
Навън както е мрачно и по-хладно си е идеално за хапване на тази гозбица, Стан! :)
ОтговорИзтриванеКокосовият ориз ме впечатли най-много и ще го пробвам скоро! :)
Поздрави!
Непременно да го пробваш, Светле. На всички, които го опитаха много им допадна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много харесвам този ориз, а с кокосово мляко съм правила свинско и пилешко :) Не съм се сещала ориза да направя с него, но следващата гарнитура ще е такава, благодаря за споделеното.
ОтговорИзтриванеДано ти хареса, на мен много ми допадна! :)
ИзтриванеИнтересен този ориз, Стан, макар басмати да не ми е по вкуса!
ОтговорИзтриванеЩе опитам. И свинското добре си сготвил!
Вие Веситата явно си подсказвате. Жена ми и тя много много не го харесва - предпочита да и завъртя едно ризото с Арборио или на мама класическия бял ориз. За мен е просто нещо малко по-различно, с което не е лошо да се разнообрази, Аз също съм си фен на ризотото!
ИзтриванеПоздрави, Веси!
Мда, точно както си го описал го обичам и аз, адашката си знае кое е вкусно:))
ИзтриванеАдашката нещо напоследък се дърпа и се мръщи на всяка мръвка, ама моите все още я държат в клуба на месоядните :D
Изтриване