четвъртък, 2 март 2017 г.

Пресни равиоли с тиква и салвия в кафяв маслен сос


Лееекичко позакъснял идва този пост, защото е с така любимата тиква, която е толкова типична за есента и ранната зима, но пък в крайна сметка тиква има на пазара целогодишно, затова не е голяма беда :)

Това е рецептата, с която щях да се явя за престилка в Мастършеф, сезон III. Исках да намеря нещо интересно, типично за сезона и мисля, че това бе точно такова.

Нужни продукти (за 2 порции):

  • 1 яйце
  • Брашно тип 00, Семолина (съотношение 3:1 или 75гр. тип00, 25гр.00)
  • 1 малка глава лук шалот
  • 1 ск. чесън
  • 4-5 листа прясна салвия (градински чай)
  • 50 гр. маскарпоне
  • 20 гр. пармезан
  • стръкче прясна мащерка
  • прясно индийско орехче
  • сол
  • черен пипер
  • Масло
  • зехтин
  • няколко лешника (натрошени за поръсване)


Начин на приготвяне:

  • Парчетата (може и цяло парче, ноще стане по-бавно) тиква се подправя със сол, ч.пипер, мащерка, зехтин и пече в се загрята фурна за около 30-40 мин. или докато омекне
  • През това време се омесва тестото за пастата от 1 яйце и 100гр. брашно, увива се в прозрачно фолио и се оставя да почине в хладилник за поне 15 мин.
  • Слагам тенджера с вода на котлона да заври, след което ще поддържам водата гореща за да е готова за пастата и да не губя време
  • На около 30-тата минута вадя тиквата и я оставям да изстине
  • Вадя пастата от хладилника, омесвам леко и разточвам на най-тънко с помощта на машината за паста (може и на ръка ако умеете да боравите добре с точилка.
  • В тиган на другия котлон в малко масло сотирам шалота и чесъна, добавям и от изстиналата тиква. Подправям със сол, ч.пипер, малко мащерка, малко настъргано индийско орехче. Свалям от котлона, добавям малко настърган пармезан и прехвърлям в купичка. След като малко поизстине добавям маскарпонето и разбърквам добре
  • С така приготвената плънка приготвям равиолите и варя в подсолена вода за 1-2 мин или докато изплуват. На прясната паста и е нужно точно толкова време.
  • NB: Ако искате да си подготвите равиолите предварително, без да ги сервирате начинът е равиолите да се шокират в ледена вода след кратко варене, след което да се покрият с тънък слой мазнина и така да се съхранят до момента на сервирането. 
  • Когато дойде моментът за сервиране се приготвя масления сос с градинския чай, като на среден до силен огън се запържва маслото за около 3 минути докато започне да покафенява, като последната минута добавям градинския чай и равиолите.
  • Сервираме равиолите, поливаме с масления сос и пожелание поръсваме с натрошени ядки (лежници, кашу, бадеми)

6 коментара:

  1. Не само за сезона, а и извън него рецептата е много добра. Като те гледам колко креативен си и с какъв хъс правиш нещата, наистина мисля, че мястото ти е в Мастър шеф. Аз например не съм за там, не нося на стрес и напрежение и всичко ще оплескам:))) Но ние ще уважим рецептата, престилки не давам, но виж една шестица мога да ти врътна:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ейй, Катее! Комплимент за креативност "издаден" от такава "машина в кухнята" като теб е троен комплимент за мен... Искренни почитания!!! За мастършеф може и да съм бил, но пък готвенето у дома за любими хора е това, което винаги ме е вдъхновявало най-много и ми е давало истинска свобода, така ще е и занапред! А за хъса - в момента нивото е 0, че малкия ни съсипва :D и не мога се събера нещо, дано сега пролетта ми даде нови сили и вдъхновения. Беше дълга, много студена и уморителна зима, време е да си ходи! :)

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Сега като се постопли времето и денят порасне, идеите и доброто настроение винаги се увеличават :)
      Наистина много хубава рецепта, с хубави продукти и щеше да ми бъде интересно да те видя в този формат. Напрежението не е за всеки, пък и голямата доза сценарий, която се усеща и вижда не ми допада съвсем. Ама аз не съм на 30, вече предпочитам по-спокойните занимания. Ти обаче си млад и имаш желание, а е факт, че едно такова предаване може да те научи на много неща и да промени професионалното ти призвание :) Стискам палци да те гледаме в ІV ти сезон.
      Поздрави и честита пролет!

      Изтриване
  2. Истинска италианска класика Стамен.Наистина с голямо желание и вдъхновение приготвяш нещата , които ни показваш.Ще изпробвам рецептата, чудесни съставки и вдъхновяващи снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Истинска италианска класика Стамен.Наистина с голямо желание и вдъхновение приготвяш нещата , които ни показваш.Ще изпробвам рецептата, чудесни съставки и вдъхновяващи снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е чест да съм тук сред всички вас, да вдъхновявам и да бъда вдъхновяван!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!