Честита Нова 2017, мили ми съфорумКИ и един двама заблудени като мен съфорумци :)
Нека бъде светла, мирна и по-добра предстоящата година, да ни донесе повече радости и по-малко лошо!
Старата бе дълга, тежка и все пак донесе много радости! Една от тях - най-голямата! Дани!
Ден преди новогодишната нощ малкия Дани навърши цели 6м. Месеци изпълнени с много, много трудни моменти, но и с радости, които душата не бе изпитвала до момента. Нека ни е жив и здрав и да спинка по-спокойно, че здравето ни взе напоследък! :) Някой от ония малки остри бели "гадове" ще да е!
По коледните празници пътувахме и се прибрахме късно на 29-ти. Суматохата около всички куфари, чанти, чантички, сакчета, микро и макро багажи, плюс ядосан мрънкащ котак отнеха цялото ни време до последната секунда и деня се изтъркаля неусетно. На следващия ден се усетих, че нещо сме изпуснали, това беше тортата за 1/2 годишнината на малкия. Попрехвърлих някоя друга рецепта и понеже не обичам да ми е лесно, викам си - Ще спретна една Френска селска торта. Да е трудно, колко да е трудно, тесто, блатове, печене, крем... Много ни хареса! Малко неугледен вид вади, но това е, защото изрязах малко в повече блатовете, което от своя страна направи периферията мека и нестабилна, защото нямаше какво да държи крема там. Нищо де, и така се изяде!
Рецептата взех и следвах стриктно от една популярна събглогърка - Ани от Вкуснотека.
За да не ви карам да следвате препратката ще напиша продуктите и количствата отново тук, но ще препоръчам да хвърлите едно око на препоръките там, поста е доста изчерпателен и полезен а и нейната торта изглежда в пъти по-добре, и моята ще изглежда така, но следващият път, нямах нужното време да и отделя вниманието, от което се нуждаеше.
Продукти за блатовете:
- 1 яйже
- 150 гр. кристална захар
- 200 мл. прясно мляко
- 2 с.л. мед
- 2 ч.л. сода
- 50 гр. краве масло (разтопено)
- 400 гр. брашно
Продукти за крема:
- 1 кг.цедено кисело мялко (2 кутии Бор Чвор)
- 1 лимон
- 2 пакетчета ванилия
- 70мл. течна сладкарска сметана
- 1/2 ч.ч кристална захар
- 200 гр. сладко от боровинки
- 200 гр, ситно смлени орехи
Начин на приготвяне:
- За блатовете разбивййте яйцето със захарта в тенджера, добавете пр.мялко, меда, маслото и содата и слагам тенджерата на котлон на слаб огън. Първоначално го засилвете малко да подгрее добре течността и после намаляете на 1-2 и бъркайте често. След около 20 мин. ще имате посгъстена течност с карамелен цвят.
- Отдръпнете от котлона и добавете брашното (аз го пресях) и бъркайте с дървена лъжица до получаване на меко и лепкаво тесто.
- Прехвърлете върху леко набрашнен плот и доомесете за минутка
- Разделете на 8 равни топки - само 5 от тях ще ползвате за блатовете, с останалите може да опечете меденки. Всяка една от 5-те топки трябва да е около 110гр. Ако е по-малко прибавете нужното количество от излишните топки
- Разточете на много тънък кръгъл блат и изрежете по формата за печене. Аз използвах ринга изрязвах малко в повече за да не са 26см благоте,а 25см. За жалост не станаха перфектно равни и това се отрази на крайния резултат, затова би било много добре ако изрязвате по точна форма, било то чиния, купа, шаблон или каквото и да било там, за да ви станат еднакви блатовете и да са всичко по 25см.
- Печете върху хартия един по един за около 3-4 мин на 170 градуса. Блатовете, които ще вадите от фурната ще са леко златисти и меки, като поизстинат ще се повтвърдят. Оставяйте ги да изстиват на решетка.
- След като изпечете всички блатове е време за крема - Разбийте с миксер цеденото кисело мляко със захарта. Добавете кората на един лимон + малко от сока. Не прекалявайте аз сложих сока на 1/3 малък лимон и мисля, че повече ще му дойде много. Добавете 2те пакетчета ванилия и разбъркайте отново.
- В отделен съд разбийте на сняг течната сметана, добавете я към цеденото кисело мляко и разбъркайте внимателно с шпатула до хомогенно.
- Тортата аз редих във формата от 26см по следния начин - блат, около 1/5 от количеството крем, малко от ситно смлените орехи, 2-3 ч.л от боровинкото сладко, пак блат и така до края. Препоръчвам ако сладкото е като желе да го разбиете в отделен съд, например купичка, това ще олесни нанасянето.
- Тортата престоява поне няколко часа, препоръчително цяла нощ в хладилника.
- След като я извадите минете с нож по периферията, отстранете ринга, поръсете с орехи отгоре. Сложете също и от страни. Ако се чудите как - с едната ръка държите тортата във въздуха, с другата взимате шепичка орехи и внимателно минавате по периферията на тортата, орехчетата ще полепнат.
Да ви е сладка новата 2017! Бон Апети!
Да е мирна и честита Новата 2017 година Стамен .Честито на малкия.Да е жив и здрав ! Нека Ви носи много радост и удовлетворение.Чудесна селска торта.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Здравей, Елена! Честита да е и на теб! Благодаря за пожеланията :)
ИзтриванеЧестита да е новата година, Стан! Нека е изпълнена със здраве, щастие, вкусни рецепти и все повече приятни емоции с малкия бонбон. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна тортичка си направил - мераклийска, домашна и вкусна, точно за повода.
Поздрави!
За много години, Светле! Благодаря за пожеланията, живи и здрави и много вкусни рецепти ще очакваме от теб и тази година!
Изтриване