Минала е по-малко от година от първия ми пост за пица в този блог.
Много, много интересно ми беше да прочета впечатленията и опита ми от онова време. И направо си бях изнанадан!!! Толкова много разлики, а са изминали само 9 месеца.
Ето и основните разлики и развносметката за тези 9м.:
- Разлика между тип 00 и тип 500 ИМА! О, да! Има си и то сериозна. Но си трябва време човек да я улови. Ако имате възможност ползвайте винаги тип 00.
- Вече работя еднакво добре, както с прясна мая, така и със суха. И по двата начина става прекрасно!
- Основната разлика, която открих е съотношението вода:брашно. В стария пост е 1:2, което е малко малко. В момента работя по формула като винаги умножавам количеството брашно по 0.6, или на 1кг брашно 600гр. вода.
- Пека на максумално загрята фурна на средно ниво за 7-8 мин. В моя случай това са 300 градуса.
В днешната рецепта ще ви представя пица с гъби и сирена, приготвена със суха мая.
Ето и продуктите за 1бр. пица около 30см.
Ето и продуктите за 1бр. пица около 30см.
- 220гр. брашно тип 00
- 10гр. семолина (грис от твърда пшеница)
- 130-135мл вода
- 1-2 с.л зехтин
- 2 щипки сол
- щипка захар
- 1/2 пакетче суха мая
- няколко големи гъби
- 20мл. течна готварска сметана
- 50гр. моцарела
- 20гр. кашкавал
- 20гр. синьо сирене
- мащерка
Начин на приготвяне:
- В купа пресявам брашното. Добавям сухата мая, солта и захарта. Разбърквам.
- Добавям зехтина, водата (топла, но не гореща) и бъркам първоначално с вилица докато брашното не поеме.
- Прехвърлям върху плот и доомесвам за още минутка, две с още съвсем малко брашно (ако е наложително). Тестото трябва да е меко и леко лепкаво, но се меси и не залепва по ръцете
- Оформяте топка и я поставяте върху лист хартия като под нея поръсвате семолина. Намазвате с малко зехтин отгоре и/или покривате с фолио, аз понякога захлупвам и с купа - втасва по-бързо и не изсъхва. Оставяте на температура по възможност около 23-25 градуса. Ако не е толкова топло у вас, просто включете фурната за минутка леко да загрее и я оставете вътре. Внимавайте! Ако е прекалено топло няма да фтаса.
- След около час вадя тестото от фурната заедно с хартията за печете и директно разстилам пицата върху листа хартия като разстилам от центъра към периферията и оставям лек борд.
- Междувременно включвам фурната да загрее на макс и подготвям плънката
- Това е бяла пица и вместо доматено пюре слагам течна сметана. След това добавям тънко нарязаните гъбки, накъсвам/натрошавам/настъргвам сирената/кашкавала, добавям струйка зехтин и пека в загрятата на макс фурна за -7-8мин или докато придобие приятен загар.
Споделете, когато опитате ;)
Много вкусна изглежда пицата, Стан! В този студ навън, домашната пица ще ме принесе в някоя топла точка от Италия.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Светле! Много ароматна е тази хубави, и хрупкава, и лека, пухкава. Абе, страшна работа! Преди време не повече от веднъж седмично си позволявахме, ама взехме да зачестяваме нещо напоследък. Студът ни принуждава да се пренасяме все по-често в тази, както ти я нарече топла Италия :) Как по Варненско, гледам яко бедствате?
ИзтриванеЕй тази пица ще приготвя и аз...
ОтговорИзтриванеНяма да съжаляваш :) Да споделя и нещо любопитно - Преди няколко дни правих и едната топка остана неизпечена, реших да я покрия с фолио и да я оставя в хладилник, на други ден беше превтасала, та се наложи да я премеся. Днес пак беше повтасала малко. Извадих я подложих и брашанче и семолина на лист хартия за печене, намазах я с мазнинка и я оставих на топло за час. Втаса си като по учебник и нещо повече - тестото беше станало страшно еластично. Просто ако решиш да замесис повечко и да печеш идните дни пак.
ИзтриванеПоздрави и да се похвалиш, като похапнете ;)
Ммммм.....Думите ми станаха кът при гледката!:)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за милите думи, Милена! Наистина е прекрасна тази вариация. Напоследък ядем само Маргарита, но май ще взема да спретна скоро една такава :)
ИзтриванеПоздрави!