вторник, 10 януари 2017 г.

Моята Домашна Пица, Част 2 / Пица със сметана, гъби и сирена


Минала е по-малко от година от първия ми пост за пица в този блог.

Много, много интересно ми беше да прочета впечатленията и опита ми от онова време. И направо си бях изнанадан!!! Толкова много разлики, а са изминали само 9 месеца.

Ето и основните разлики и развносметката за тези 9м.:


  • Разлика между тип 00 и тип 500 ИМА! О, да! Има си и то сериозна. Но си трябва време човек да я улови. Ако имате възможност ползвайте винаги тип 00.
  • Вече работя еднакво добре, както с прясна мая, така и със суха. И по двата начина става прекрасно!
  • Основната разлика, която открих е съотношението вода:брашно. В стария пост е 1:2, което е малко малко. В момента работя по формула като винаги умножавам количеството брашно по 0.6, или на 1кг брашно 600гр. вода.
  • Пека на максумално загрята фурна на средно ниво за 7-8 мин. В моя случай това са 300 градуса.
В днешната рецепта ще ви представя пица с гъби и сирена, приготвена със суха мая.


Ето и продуктите за 1бр. пица около 30см.

  • 220гр. брашно тип 00
  • 10гр. семолина (грис от твърда пшеница)
  • 130-135мл вода
  • 1-2 с.л зехтин
  • 2 щипки сол
  • щипка захар
  • 1/2 пакетче суха мая
  • няколко големи гъби
  • 20мл. течна готварска сметана
  • 50гр. моцарела
  • 20гр. кашкавал
  • 20гр. синьо сирене
  • мащерка

    Начин на приготвяне:

    • В купа пресявам брашното. Добавям сухата мая, солта и захарта. Разбърквам. 
    • Добавям зехтина, водата (топла, но не гореща) и бъркам първоначално с вилица докато брашното не поеме.
    • Прехвърлям върху плот и доомесвам за още минутка, две с още съвсем малко брашно (ако е наложително). Тестото трябва да е меко и леко лепкаво, но се меси и не залепва по ръцете
    • Оформяте топка и я поставяте върху лист хартия като под нея поръсвате семолина. Намазвате с малко зехтин отгоре и/или покривате с фолио, аз понякога захлупвам и с купа - втасва по-бързо и не изсъхва. Оставяте на температура по възможност около 23-25 градуса. Ако не е толкова топло у вас, просто включете фурната за минутка леко да загрее и я оставете вътре. Внимавайте! Ако е прекалено топло няма да фтаса.
    • След около час вадя тестото от фурната заедно с хартията за печете и директно разстилам пицата върху листа хартия като разстилам от центъра към периферията и оставям лек борд. 
    • Междувременно включвам фурната да загрее на макс и подготвям плънката
    • Това е бяла пица и вместо доматено пюре слагам течна сметана. След това добавям тънко нарязаните гъбки, накъсвам/натрошавам/настъргвам сирената/кашкавала, добавям струйка зехтин и пека в загрятата на макс фурна за -7-8мин или докато придобие приятен загар.
    Споделете, когато опитате ;)

    6 коментара:

    1. Много вкусна изглежда пицата, Стан! В този студ навън, домашната пица ще ме принесе в някоя топла точка от Италия.
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря ти, Светле! Много ароматна е тази хубави, и хрупкава, и лека, пухкава. Абе, страшна работа! Преди време не повече от веднъж седмично си позволявахме, ама взехме да зачестяваме нещо напоследък. Студът ни принуждава да се пренасяме все по-често в тази, както ти я нарече топла Италия :) Как по Варненско, гледам яко бедствате?

        Изтриване
    2. Ей тази пица ще приготвя и аз...

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Няма да съжаляваш :) Да споделя и нещо любопитно - Преди няколко дни правих и едната топка остана неизпечена, реших да я покрия с фолио и да я оставя в хладилник, на други ден беше превтасала, та се наложи да я премеся. Днес пак беше повтасала малко. Извадих я подложих и брашанче и семолина на лист хартия за печене, намазах я с мазнинка и я оставих на топло за час. Втаса си като по учебник и нещо повече - тестото беше станало страшно еластично. Просто ако решиш да замесис повечко и да печеш идните дни пак.

        Поздрави и да се похвалиш, като похапнете ;)

        Изтриване
    3. Ммммм.....Думите ми станаха кът при гледката!:)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Много ти благодаря за милите думи, Милена! Наистина е прекрасна тази вариация. Напоследък ядем само Маргарита, но май ще взема да спретна скоро една такава :)

        Поздрави!

        Изтриване

    Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!