четвъртък, 16 март 2017 г.

Американски палачинки в няколко варианта


Още преди да съм започнал поста искам да направя едно уточнение за тези палачинки - ще Ви споделя няколкото варианта, които съм правил до сега, НО - Да се знае, че супер точни пропорции не винаги съм следвал. Гледам да ги докарам на консистенция и всеки път ползвам остатъчни продукти от хладилника, като основата за това винаги са ми белтъците, които остават от разни други рецепти, най-вече когато приготвям Тирамису. Съвсем скоро на много от нас пак ще ни останат белтъци, защото както всички знаете, наближава Великден и месенето на сочни пухкави Козунаци.

Поизчел съм редица рецепти от типа, за да се ориентирам долу горе как варират рецептите, но посочвам два източника, който са в основата на повечето варианти, които съм пробвал.

Източници: 
https://houseoftreats.org/pancakes-with-egg-whites/
http://tanya-www.blogspot.bg/2016/04/blog-post_24.html

Сега и моите варианти: 

Вариант 1: С рикота и заквасена сметана
  • 3 белтъка
  • 1/3 ч.ч рикота (толкова имах :))
  • 1/3 ч.ч заквасена сметана (толкова имах :))
  • 1/2 ч.ч. пр.мляко
  • 1 ч.ч. брашно, може би и малко повече докато достигнете нужната консистенция
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол (в белтъците)
  • 2 с.л. масло
Този вариант най-много се доближава до този на Танчето (вторият линк), с тази разлика, че вместо само рикота добавих и закв. сметана и количествата се разминават. въпреки всичко станаха много добри палачинки, с леко кисела нотка. 


Вариант 2: С Маскарпоне

  • 3 белтъка (остатък от Тирамису)
  • 100 гр. маскарпоне (остатък от Тирамису)
  • 1 ч.ч. пр.мляко
  • 1 1/2 ч.ч. брашно+-
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. масло
  • щипка сол (в белтъците)
  • 1 пакетче ванилия


Вариант 3: С брашно от овесени ядки и маскарпоне (но като топинг)

Тези са ми най-пресни (от днес) и затова имам точните пропорции, но пак ще кажа не е задължително да ги спазваме, могат и да варират, важното е консистенцията. Станаха мнооого вкусни :)

  • 4 белтъка
  • 200 грама овесени ядки (смляни в блендер на брашно)
  • 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 1 голяма щипка сол (в белтъците)
  • 300 мл. прясно мялко + още малко за разбиване на топингът от маскарпоне
  • 100 гр. маскарпоне


Начин на приготвяне:

За абсолютно всички варианти подходът е един и същ:
  • в купа разбивате на сняг белтъците с щипка сол
  • в друг съд смесвате сухите съставки (брашното, бакпулвера, захарта, ваниловата захар), след което добавяте мокрите (пр.мляко, масло) и бъркате докато всичко се смеси
  • последната стъпка е да сглобите всичко в една обща смес, като е препоръчително белтъците да добавяте към останалата смес, а не обратното, защото лично според мен по-лесно ще се хомогенизира. Имайте предвид, че колкото повече ги бъркате толкова повече ще спадат, затова препоръчвам бъркане със шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре и колкото се може по-малко.
  • На консистенция сместа преди да добавите разбитите белтъци трябва е ориентировачно малко по-гъста от тази за нормалните палачинки
  • Печете на среден огън като преди всяка палачинка капвате малко зехтин

2 коментара:

  1. Направо си поръчвам микс от всичките! Изглеждат много вкусно! Честита Пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб, Кат двойна доза :) Честита и на теб, дано ни донесе повече усмивки и положителни емоции, вярвам, че ще е така!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!