събота, 14 януари 2017 г.

Лаврак на фурна с билково ризото, печени чери домати и босилеково песто


Днес ви представям рецептата, на която бях се спрял да ме представи на кастингите на Мастършеф за спечелване на престилка. В крайна сметка, който е чел предния ми пост знае как са се развили нещата там, но това е друга тема :) Спрях се на тази рецепта, защото мисля, че е ястие, което много добре ме преставя и е точно в мой стил. Ястието може да бъде приготвено за около час от чистенете и филетирането на лаврака до сервирането, разбира се нужно е да готвите стегнато и организирано ако искате да се вмъкнете в това време. Ако се размотавате из кухнята по скоро 1 1/2ч. ще са ви нужни.

Приготвен по този начин лавракът става много лек, крехък и сочен, ризотото е млечно с аромат на билки, а запечените чери домати с пестото дженовете са просто прекрасен финиш на ястието.

Ето и продуктите (за 2 души):
  • Средно голям лаврак около 500-600гр.
  • 50гр. ориз за ризото - Арборио/Карнаролию
  • 1 глава Шалот
  • Чесън
  • 8-10 чери домата, може и на клонка
  • 20гр пресен босилек
  • 20гр. Печено кашу/кедрови ядки
  • 30-50гр. Пармезан
  • 20-30гр. маскарпоне
  • Зехтин
  • Масло
  • Сол
  • бял пипер, ч.пипер
  • Пресен магданоз
  • Пресен естрагон
  • Пресен кориандър
  • 1 лимon
Начин на приготвяне: 

  • Слагам тенджера с вода на котлона да заври, през това време филетирам лаврака. Главата и средната кост оставям да ври на тих огън, количеството вода е колкото да покрие главата

  • Приготвям пестото, като в хаванче слагам щипка сол и стривам добре листата от босилека заедно с ½ малка скилидка чесън. След това стривам и ядките кашу. Добавям настърган пармезан. Накрая добавям зехтин на тънка струйка при постоянно бъркане до получаване на нужната консистенция
  • Рибния бульон прецеждам в касерола и го оставям на слаб огън, за да го поддържам сгорещен
  • В тиган на умерен огън разтапям маслото и сотирам шалотът и чесъна за 2мин. без да оцветявам.
  • Добавям ориза, разбърквам за минутка, след което започвам да наливам черпак по черпак от бульона и бъркам постоянно на умерем до силен огън за около 15 мин докато оризът е „ал денте“.
  • Свалям от огъня, добавям пармезана, маскарпонето, ситно нарязаните билки, овкусявам със сол и пипер, разбърквам добре и оставям настрана.
  • В силно загрята фурна слагам филето от лаврака, овкусено със сол и пипер с кожата на горен на висок рафт на фурната за 5-6 минути до леко златист загар. Заедно с рибата слагам и чери доматите. И рибата и доматите са полети със струйка зехтин.
  • Сервирам като първо в чинията слагам черпак ризото, отгоре полагам рибата, острани гарнирам с чери доматите и пестото, добавям няколко капки лимон на рибата

7 коментара:

  1. Много апетитно ястие си приготвил, Стан! Браво и за презентацията! :) Важното е, че готвиш с желание и че хората около теб хапват вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна рибка и поднесена много красиво! Че е вкусна не се и съмнявам, щом е приготвена от теб за близките с любов :)
    Поздравления!
    Хубави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти за милите думи, както винаги! Интересна е рецептата, много леко ароматно и приятно за хапване, интересна е комбинацията от ризотото и рибата!

      Поздрави и спорна седмица, че уийкенда отлетя, както винаги!

      Изтриване
  3. Стамен ,
    чудесно ястие, много красиво и стилно изглежда.Баща ми е почитател на рибата и ще му приготвя лаврак точно по твоя начин.Правила съм подобен вид запичане, но във фолио.Чудесно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена,

      радвам се, че ти е харесало. Ястие е нетипично, с интересен вкус, много питателно... Дано и на баща ти да му хареса!

      Поздрави!

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!