събота, 20 февруари 2016 г.

Шоколадов кекс с червено вино / So into Food vol.2



Ето го и второ предложение от моето участие в "So into Food", брой 2. Още в самото предложение за участие една фраза ми се наби на очи. Тематиката този път бе "Вино и шоколад" и там някъде из текста на поканата пишеше "А защо не и двете заедно". Започнах да проучвам рецепти и попаднах на тази на Ирина Купенска от "Sunshine`s Kitchen". Снимките бяха толкова преластяващи, че нямаше как да не я пробвам. Имах почти всички продукти под ръка, а онези които нямах, замених с подобни. Общо взето промених 3-4 съставки и много леко количествата. Стана страхотен, наситено шоколадов кекс, мек, влажен, и много ароматен...просто страхотен! Затова, ако не сте пробвали това чудо, не се бавете и запрятайте ръкави!

Продукти:


  • 125 гр. краве масло на стайна температура
  • 200 гр. Кафява нерафинирана захар Мусковадо (150-180гр. обикновена кафява захар)  
  • 150 гр. бяла захар 
  • 3 яйца на стайна температура
  • кората на една мандарина/портокал, настъргана
  • 250 мл. червено вино
  • 200г брашно 
  • 50гр. Нискомаслено какао (Dr.Oetker)
  • 1 с.л. брашно от рожков (може да се допълни с още 10 гр. Какао ако нямате ржково брашно)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол


       Начин на приготвяне:

Всички сухи съставки (какаото, брашното, содата, бакпулвера и солта) се смесват заедно
· В друг, голям съд (дълбока купа) се разбиват маслото с двата вида захар, докато стане пухкава смес и маслото бъде перфектно разнесено (отнема около 4-5 мин., като първоначално се бърка на по-бавна скорост на миксера ). Ако използвате захар Мусковадо е препоръчително предварително да разбиете с ръка по-едрите бучици, които често се образуват, заради това че захарта е влажна.
· Добавят се 1 по 1 яйцата, като след всяко се разбърква добре, заедно с това се добавя и настърганата кора от мандарина/портокал
· Сухите съставки и виното се добавят на няколко пъти, като се редуват.
· Фурната се загрява на 180°C. Форма за кекс (23см) се намазва с масло и поръсва с какао.
· Сместа се изсипва във формата и се пече в загрятата вече фурна за около 40 минути или до суха клечка.
· Готовия кекс се изважда от фурната да почива за около 10 мин., след което се обръща върху метална скара и се оставя да изстине напълно.

8 коментара:

  1. Чудесно изглежда и ми е много любопитно какъв ще е вкуса. :) Поздравления за рецептите и участието ти в списанието. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Светле,

      Благодаря ти за милите думи! Ами, едва ли бих могъл да го опиша, затова ще препоръчам наистина да го пробваш, защото според мен наистина си заслужава, но ако трябва да го опиша все пак някък, то бих казал, че е с много наситен вкус, виното се усеща отлично, но според мен не накъртва, носи и Коледна нотка заради цитруса, много е пухкав, влажен... и тук ще спра, че взе да става романтично това описание :D

      Поздрави и хубава Неделя!

      Изтриване
  2. Страхотен е този кекс, правила съм го и аз :) първия път с недоверие, разбира се :) Много сочен е и твоя!
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Пепи,

      Благодарско! Ще се отбия да видя и твоя как е станал, сигурен съм ще си показала отново класа ;)

      Поздрави и дано и твоя е хубав, дано и не вали!

      Изтриване
  3. Чудесна рецепта! Гледала съм я при Ирина, ама нещо все не съм й се наканила досега. Но пък изглежа толкова сочен, че май ще трябва да се възползвам от все още студеното време и да го направя. :)
    Успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Алекс!

      Непременно го пробвай,гарантирано няма да съжаляваш! Благодаря ти и на теб хубава седмица!

      Изтриване
  4. Изкушение е този кекс! Страхотно присъствие са твоите рецепти в списанието.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей Лети,

      Много мило. Благодаря ти!

      Поздрави и успешен старт на седмицата

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!