неделя, 24 януари 2016 г.

Моят пухкав омлет


Днешното ми предложение е крайно непретенциозно и мисля, че е излишно да казвам в колко хиляди варианта съществува. Отлично средство да се отървете от остатъците в хладилника или поне от част от тях :) Едва ли има много хора, които да не могат да си направят омлет, но истината е, че и дори най-простите ястия си изискват дадена техника и затова реших да споделя моята. Не казвам, че е най-добрата, но при мен работи безотказно, а омлетите стават сочни, пухкави и ароматни! 

Ето и моята версия днес:
  • 2 яйца
  • малка бучица сирене
  • няколко резенчета кашкавал
  • малко чоризо останало от Коледа (добър заместител би бил някакъв мек шпеков салам)
  • 1/2 малка зелена чушка 
  • сол
  • ч.пипер
  • червен пипер
  • сода бикарбонат
  • тънко резенче масло
Приготвяне:
  • В купичка разбивам яйцата, довям всички продукти нарязани/натрошени на ситно (без кашкавала), добавям по щипка от солта, ч.пипер,червения пипер и содата.
  • В предварително загрят тиган (моят е за палачинки 25см) добавям резенчето масло, което разтапяйки се веднага разнасям из целия тиган с въртеливи движения (на тигана :D).
  • Изсипвам сместа в тигата, разнасям я равномерно и веднага намалям огъня до средно ниво (3 от 6 при мен)
  • След 3-4 мин, когато омлета стегне добре от горната страна и се запече до леко златисто отдолу слагам резенчетата кашкавал, така че да покрият половината омлет, след което с помощта на шпатула го прегъвам на две, така че кашкавалът да остане по цялата дължина на омлета между двете половини
  • След като се поразтопи кашкавалът прегъвам още на две (може и да се пропусне тази част) и сервирам с гарнитура от свежи зеленчуци - в моят случай чери доматки 

П.С Толкова бяхме гладни, а исках да добавя нещо за декорация и в бързината единственото, което можах да измисля за цвят бяха тези тънки лентички морков, които даже нямах време да издокарам и приличат по-скоро на нещо странно изцвъкано, но не и на декорация, ама и това май си има чар... спомевам го, защото сигурно някой ще се зачуди - Аджаба, тоз к'во се е опитал да направи с тези лентички морков?! :D Хайде да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Интересна добавка в омлета...содата, ще опитам.
    Аз не слагам, но винаги добавям 2-3 лъжици вода или прясно мляко, другото си е същото. А, да - останалите продукти слагам отгоре, където ти добавяш кашкавала, а не в сместа, правя го като плънка демек.
    Колкото до декорацията...май не успявам да стигна до нея:( Все готвя вечер след работа, вечеряме късно и никой не иска да чака украса:(

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвай, ще усетиш резултата, сигурен съм! Но внимавай да не я изпуснеш, че ще и усещаш после дъха в омлета, сложи наистина мъничко! При мен хубавото е, че често готвя пред деня, когато съм сам и никой не приритва, което ми позволява да се заиграя, а и ако искам хубави снимки трябва да снимам на дневна светлина.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!