събота, 16 януари 2016 г.

Ризото с пилешко филе и броколи


Онзи ден се поразрових из старите ленти и намерих едно ризото, което е много успешно и много го харесвам. Е... скоро не съм го праиготвял, но това не ми пречи да ви споделя тази рецепта. Оризът отново е Арборио, така че ако искате да прочетете повече информация за него, както и да видите от къде може да си го закупите, вижте тази статия. Рецептата е лесна, готви се сравнително бързо и е много подходяща за обяд или вечеря, подходяща да изненадате гости с нея.

Продукти за 2-3 порции:
  • 1/2 ч.ч ориз Арборио
  • 200 гр. пилешко филе
  • 1/2 китка броколи
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малък морков
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • течна готварска сметана
  • пармезан 
Начин на приготвяне:
  • Пилешкото филе подготвям предварително, като изрязвам разни ципички и пр. , след което го правя на пържолки или жулиени. Препоръчвам да мариновате 12-24 ч. преди да го готвите. Моята обичайна марината е от чесън, сол, зехтин черен пипер, дижонска горчица, лимон. Количества не казвам, защото правя всичко на око. За напред ще споделя в повече детайли тази марината и разновидностите и, които аз правя. Ако нямате желание и време за това и без марината ще стане. 
  • Броколите почиствам на средно големи розички и бланширам във вряща подсолена вода за 3-4 мин. (харесвам ги леко хрупкави), след което оставям да се отцедят
  • Пилешкото филе изпичам в добре загрят тиган с незалепващо покритие до златист загар, обикновено му трябват около 3 мин. от страна, като това време може да варира взависимист от това колко дебели са пържолките. Котлона не на максимално силно, защото рискувате за ги загорите (4 от 6 при мен). След като са готови ги оставям да си почиват настрана
  • В уок тиган на силен огън запържвам лука, чесъна и моркова нарязани на ситно (може и без моркова). След като лука и чесъна започнат да пожълтяват добавям ориза, разбърквам го леко (не го пържа) и започвам да добавям вода към него. Добавям 1 черпак, бъркам постоянно, когато водата се поеме от ориза добавям следващ черпак и така докато ориза не е готов. Цялата тази процедура отнема около 30 мин. 
  • Вместо вода може да ползвате кубче пилешки или зеленчуков бульон, но аз никак не съм им фен (мисля, че са вредни), затова препоръчвам да ползвате такъв само ако е домашно приготвен
  • След като ориза е готов (опитвайте го докато не достигнете желаният резултат), го оставям с недоизвряла вода/бульон (да кажем последния черпак), добавям пишешкото филе нарязано на хапки, броколите, добавям около 50 мл. течна готварска сметана, овкусявам със сол, черен пипер разбърквам добре, оставям минутка, две, за да може филето и броколите да се позатоплят добре и свалям от огъня.
  • Офермям оризът, като използвам купичка  и го сервирам с настърган пармезан. Може и да се заиграите с някаква друга декорация при добро желание, надявам се моята измишльотина да ви хареса. 

4 коментара:

  1. Страхотна рецепта, благодаря че я сподели! Даде ми чудесна идея за утрешния обяд :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,случи ли се обадя? Ако да надявам се да не си останала разочарована? :)

      Изтриване
  2. Чудесна е, да и презентацията също! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Понеже пиша в 3 сутринта и вече е Понеделник, ще пожелая успешна седмица :)

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!