сряда, 24 юни 2015 г.

Лаврак на скара със свежи зеленчуци и авокадово песто


Лятото си дойде ейтака и пак ейтака ще си се изниже, без много много да го усетим и пак няма да ни е стигнало, затова започвам този пост с подкана за прекарване на повече време навън сред природата и със зареждане на повече положителни емоции ;) Наближава момента и за мен да се запътя към морето, а там знаем се хапва повечко риба! Затова днес в тон с топлото време и предморското ми настроение ще ви представя рецента с риба. Е, тази която аз съм сготвил не е от нашето море, но пък за сметка на това си е много вкусна и е от любимите вкъщи - Лаврак.

Рецептата (ако въобще това може да се нарече рецепта :)) е пълна импровизация, всичко е творено на момента с това, което ми е било на разположение като продукти. Може и да не е много правилно да нямам ясна концепция като започвам да готвя, но пък така често сам изненадвам себе си с крайният резултат.

Продукти за 2 порции:
  • 1 лаврак филетиран (на мен ми го обработват на място в магазина и затова не се налага да се мъча вкъщи)
  • 3 чери доматчета
  • 1 бр. малка до средна зелена залата
  • 1 бр. микс бейби салати (бейби листа от рукола, спанак, червено цвеклко и ред чард) - взимам я от Билла.
  • 1/2 авокадо
  • 1/2 лимон
  • сурово тиквено семе
  • кьополу
  • зехтин
  • чесън
  • сол
  • черен пипер
  • сух девесил (или друга суха/зелена подправика по ваш избор); Списъка на подправките подходящи за риба е доста дълъг, но ще изброя само най-използваните - босилек, естрагон, риган, мащерка.


Нещата в тази рецепта са изключително простички - втриваме солта, ч.пипер и девесила в рибата, загряваме добре скарата, омазняваме леко рибката със зехтин и я мятаме да се пече. Първо я печем откъм кожата за около 6-7 мин., след което я обръщаме и печем не повече от 3-4 мин. Важно е да знате, че не трябва да опитвате да я обръщате по-рано, защото вероятността да скъсате кожата и да нарушите цялостта на рибата не е никак малка :)
Никога не съм засичал по часовник точно след колко време я обръщам - просто не правете опити прекалено рано. Когато рибата е готова за обръщане то си личи - отлепя се доста лесно!

В момента, в който съм сложил рибата да се пече се заемам със зеленчуците. След като добре съм измил всичко, оставям салатите да се отцедят и забърквам авокадовото песто.

Ето какво точно ви трябва за него:
  • 1/2 авокадо 
  • много малко чесън (може би 1/4 малка скилидка)
  • лимон
  • зехтин
  • сол
В купичка/хаванче стривам чесъна с малко сол, добавям 1/2 нарязано авокадо, изстисквам 1 ч.л лимон и отново стривам до хомогенна смес. Лимона освен свежият аромат, който предава на пестото, го предпазва и от потъмняване. След като сместа вече е хомогенна започваме да добавяме зехтин на тънка струйка при постоянно бъркане, може и да го добавите на порции. Не мога да кажа точното количество зехтин, което добавям - може би е около 30мл. Просто в процеса на добавяне опитвам, гледам какво е количеството и преценям.

В купичка изсипвам бейби листата, които леко овкусявам и разбърквам със зехтин и сол. Ако решите, може да добавите и ситно нарязана/накъсана салата.

По желание може да изпечете малко тиквени семки на тигана за 2-3 мин, с които да декорирате в последствие. 

Подбирам си хубави, крехки, по-големи листа от зелената салата, вътре слагам микса от бейби листа. Отгоре добавям лъжичка от авокадовото песто и няколко изпечени тиквени семена. Чери доматите съм поднесал на половинки с мааалко кьополу отгоре (ако нямате и без него ще минете :))

Ами, това е в общи линии. Всичко останало мисля, че ще може да видите от снимките по-долу!

И не забрявайте за лятното настроение!


2 коментара:

  1. Перфектно! Тази рецепта е наистина добра! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кате! Радвам се, че ти е харесала.

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!