Ето всички продукти, които ползвах:
- 400гр. кайма
- 1бр. средно голям морков
- 1бр. среден патладжан
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 средно голям домат (след крайният резултат констатирах, че може би с 2 домата ще стане по-добре, но все пак е въпрос на вкус)
- 1 резан целина (не мога да кажа колко е като грамаж, затова пък имате снимка, от която да се ориентирате)
- 1/2 ч.ч ориз
- олио/зехтин
- сол
- черен пипер
- чубрица
- риган
- босилек
- пресен къдрав магданоз (разбира се може и обикновен)
След като съм нарязал зеленчуците на ситно ги запържвам за 2-3 мин. в тигана със загрятата мазнина. Ползвам около 4-5 с.л зехтин. Не добавям само патладжана, защото той абсорбира ужасно много мазнина и затова реших да го добавя накрая - тъкмо имах време да го накисна подсолен в малко вода, за да отстраня горчивият вкус. След зеленчуците добавям каймата. Започва една борба около 10мин., в която целта ми е да разбия каймата на максимално ситно. За целта използвам дървена шпатула. След това добавям измитият и изчистен ориз, запържвам съвсем леко и накрая добавям обеленият и нарязан на кубчета домат заедно с патладжана нарязан на ситно, добавям сол, ч.пипер, риган, босилек и чубрица на вкус (аз слагам по 1 щипка от всяка от тези сухи подправки) и държа още около 3-4 мин, като бъркам често. Измествам тигана от котлона, включвам фурната да загрява на около 170 градуса и се захващам с чушките. Изрязвам капачетата, изчиствам ги от семките и ги измивам. Също така изрязвам семките от самото капаче. На камбите реших да им направя по 2-3 дупки отдолу за да може по-лесно да се сготви ориза. Пълня ги, захлупвам с капачетата, наливам вода в тавата и пека до готовност.
Чушките си ги хапнах с бял сос, поръсени с пресен магданоз и леко препечен хляб (уж с лимец). Казвам уж, защото хич им нямам вяра!
За соса (2 порции):
- 1 жълтък
- 2 с.л кисело мляко
- 1 с.л брашно
- малко от водата от чушките (около 2-3 с.л)
- малко масло (1 ч.л масло)
- сол
- ч.пипер
В съд разбивам жълтъка с киселото мляко, солта и ч.пипер и добавям 2-3 с.л от соса от чушките. В друг съд загрявам маслото и запържвам брашното в него за много кратко. Дърпам от котлона и изсипвам соса при маслото и брашното на бавна струйка, като бъркам постоянно. Това заедно с остраняването от котлона правя за да не пресека жълтъка, въпреки че май малко пак ми се пресече :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!