Днес ще ви
споделя една семпла, бърза, лесна и вкусна рецепта, която на всичкото отгоре би
могла да бъде презентирана и по-много интересен начин. Вкъщи женското съсловие
не е особено по месните храни и често се случва така, че на мен ми се хапва
месо, обаче в крайна сметка прибягвам до безмесният вариант, защото готвенето
поотделно за всеки не е оферта. Едно, че е двойна работа, друго че месото така
или иначе е вредно и колкото по-малко го консумираме, по-добре. Много често в
тези ситуации грилованите зеленчуци влизат в употреба и така да кажа вече сме
им големи фенове вкъщи. Не изискват никаква подготовка, стават много бързо и с
един хубав сос просто нямаме нужда от друго. Понякога ги ползвам като
компоненти в салата, като ги смесвам със свежи зеленчуци, понякога ги сервирам
заедно с пилешко филе или риба. Всъщност това са двете неща, с който най-често
„се измъквам“ от постното меню. В днешната рецепта ще ви представя варианта с
пилешко филе. Приготвям го на тефлона, защото там ми харесва повече как става.
Обикновено филето ми е мариновано и престояло в хладилник поне една нощ, но
разбира се че може да ползвате и прясно. Ако е прясно му втривам няколко капки
зехтин и го пека така. Овкусявам със сол и ч.пипер след като съм го изпекал от
едната страна и обърнал.
Стига толкова
приказки, ето ги продуктите за днешнота рецепта. Преди това обаче да кажа, че
количествата и продуктите, които описвам са приблизителни и специално пък в
случая могат да варират безкрайно взависимост от вашите предпочитания.
За грила:
- Тиквичка – 1 бр.
- Патладжан – 1 бр.
- Моркови – 2 малки цели, ако са с косичка още по-добре J
- Чери домати – 2бр.
- Чесън – 2 скилидки
За тигана:
- Пилешко филе – 200 гр
- Гъби печурки – 100-150 гр.
- Чесън – ½ скилидка
- Сол
- ½ к.л мед
- ¼ к.л дижонска горчица (може и повече, взависимост до колко искате да се усеща горчицата)
- Черен пиер
- Зехтин
- Тъмно балсамико
- Може да добавите и някоя зеленийка по ваш избор – например копър
Тиквичките и патладжана
нарязвам на ленти по дължина. Лентите са ориентировачно с дебелина 1см, може би
малко по-малки (0.7-0.8см). (Ако искате, може да оставите патладжана леко
посолен, накиснат във вода за 20-30 мин предварително. Така му изкарвате
горчивият вкус, но на мен лично не ми горчи и почти никога не го отцеждам,
освен ако не готвя за гости). Тях заедно с чери доматките и целите скилидки
чесън и двата цели моркова леко посолявам, слек което заливам леко със зехтин и
мятам на скарата. На моята скара стават готови за около 10 мин. (по 5 от двете
страни).
Междувременно, филето
слагам на загрят тиган и го пека 6-7 (по около 3 мин. от всяка страна)
взависимост от дебелината. За онези, които нямат опит в кухнята според мен е
важно да уточня, че ако филето е цяло е хубаво да се направи на по-тънки
пържолки или жулиени.
След като е
готово го оставям отстрани да си почине, а в тигана разтапям маслото и
изпържвам гъбите, като съм ги нарязал по дължина, заедно с пънчетатата, на
шайби по около 1см., може и малко по-малки.
Долу горе по едно
и също време приключвам със скарата и с тигана и си подготвям за 2мин. соса
преди да наредя чинията(те). Ако не искате зеленчуци да поизстинат ви
препоръчвам соса да си го приготвите в самото начало, за да може веднага щом
сте готови с продуктите да ги наредите в чинията, да залеете със соса и да
сервирате.
За соса – стривам
до финно ½ скилидка чесън в хаванче/купичка, в която съм сипал около 2 щипки
сол. Тя помага изключително много за да стрием фино чесъна. След това добавям
½к.ч.л мед, ¼ к.л дижонска горчица или от тази на семената, ч.пипер, няколко
капки тъмно балсамико, зехтин и разбирквам добре до получаване на хомогенна
смес.
След това е на ход вашето въображение J Bob Appettit!
П.С Като качвах снимките забелязах, че съм ползвал листа пресен девесил и малко ситно нарязани пера от зелен лук за декорация!
След това е на ход вашето въображение J Bob Appettit!
П.С Като качвах снимките забелязах, че съм ползвал листа пресен девесил и малко ситно нарязани пера от зелен лук за декорация!
Уау! Много красиво поднесено ястие! Абсолютно всичко ми е любимо и филето и зеленчуците, разкош. Поздрави!
ОтговорИзтриване