вторник, 14 ноември 2017 г.

Пълнозърнеста торта с крем от тиква и маскарпоне (или рикота) БЕЗ ЗАХАР!!!


Днес ви представям една импровизирана торта, идеята за която се мъдри от доста време у дома. Важно е да кажа - ТОРТАТА Е БЕЗ БЯЛО БРАШНО И БЕЗ ЗАХАР! Да, става за ядене, даже е хубава ... :D Може да добавите разбира се колко решите захар, но това е на ваша отговорност :)

Та тези от вас, които имат интерес към подобен тих десерт, искат да хранят себе си или детето или в най-добрия случай и двете, мисля че трябва да опитате рецептата! За блатовете съм ползвам една рецепта, от която обикновено правим кексчета, сместа обаче я пека в тясна продълговата тавичка, която се ползва по принцип за хляб. Благодарение на това постигам височина на блата, режа го на 3 и полагам крема. Ако ползвате тавичка за печене със стандартни размери е много вероятно да трябва да направите 2 дози за да постигнете височина.

Ето и рецептата:

За блатовете
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. (кокосова масло смесено с малко зехтин)
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 1 ч.ч. брашно от лимец
  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 10 фурми 
  • 1/2 банан (по възможност добре узрял)
  • 1 к.л. сода бикарбонат
  • 1 к.л бакпулвер
За крема:

  • ~200-300гр. печена тиква
  • ~150гр. маскарпоне (рикота)
  • 1/3 пакетче ванилия
  • 3 големи с.л. мед
  • малко прясно мляко (на око)
Начин на приготвяне:

За блатовете: 

  • Фурмите трябва да са от по-месестите и меките (тези арабските в зелените кутии). Накисвате ги за 5 мин в топла и после ги белите и отстранявате костилките. Прибавяте към тях половинката банан и малко вода (1-2 с.л) и намачвате добре.
  • В купа разбърквате с миксер яйцата заедно с фурмите и банана.
  • Добавяте мазнината и разбърквате отново добре
  • След това горещата вода и бъркате още малко
  • Накрая добавяте на порции пресятото брашно, което предварително сте добавили содата и бакпулвера.
  • Изсипвате в подходящ съд (в моя случай тавичка за хляб), върху хартия за печене и печете до готовност на 180 градуса на горно и долно. Отнема около 35мин.
  • След като тестото е изпечено го вадите да изстине добре, след което разрязвате на 3 части и между всяка полагате колкото ви душа иска от кремът с тиква и маскарпоне или рикота; С маскарпонето кремът става по-гладък и по-мазен по разбираеми причини. С рикотата е малко с по-различна структрура, но е също много вкусен и е по-здравословен
За крема:
  • Тиквата изпичате във фурма за около 40-50 мин на 180градуса.
  • След като е готова я оставяте да изстине, пасирате я добре и към нея добавяте маскарпонето или рикотата и бъркате до хомогенност. Накрая добавяте и меда, около 3 с.л или по ваш вкус.
  • Към кремът може да добавите и малко прясно мляко, ако кремът ви се струва прекалено гъст. 
Ваш е изборът дали ще измазвате отвън, дали ще правите розички, какъв разрез ще и направите, единствената ми препоръка ще е да я оставите да престоя за няколко часа в хладилника за да стегне крема. Иначе рязането ще е доста трудно.

4 коментара:

  1. Стамен,
    чудесна торта с крем от тиква се е получила.И аз преди години съм експериментирала с приготвянето на хляб и блатове в различни комбинации и с различни брашна.А тиквата чудесно се съчетава с маскарпоне и сирена.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти Елена,

    Благодаря ти :) Наистина са чудесна комбинация, вчера правихме пък бисквитена торта с крем от тиква, също стана много добре ;) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, отбих се тук, защото отдавна не съм попадала на линк към блога ти и си казах, да не съм пропуснала, че и аз нямам много време напоследък:). Попаднах обаче на това изкушение, което явно съм пропуснала:)))
    Надявам се при вас всичко да е наред. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам да чета такива блогове! Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    Готвим с любов

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!