Здравейте,
за мен е огромна радост, че отново сядам да драскам в този блог.
Мина доста време откакто последно съм писал тук (може би 2 месеца), време което бе изпълнено с адски много емоции за мен. Време през, което бяхме дарени с едно много сладко същество, което ни държи нон-стоп изморени, но и в същото време безкрайно щастливи.
На 30.06 в 21:45 ни се роди син - Даниел; прекрасно, малко, сладко същество, което с гордост казвам ще да прилича на баща си :) Та оттогава насам вече 2 месеца всичко свързано с кулинарията стига до там, че да се забърка нещо от най-бързите неща, колкото да не умрем от глад, за много врътня в кухнята време няма! Пък и ни се падна бебе с по-сериозен рефлукс (т.е. връщане на стомашно съдаржимо), което наложи още по-сериозен режим на хранене за майката кърмачка. И както обичам да се шегувам, станах и аз кърмачка, щото както се сещате и аз съм на същия режим - все пак няма време да се готвям различни неща за мен и за нея. Та каквото яде тя, това и аз. А то не е никак разнообразно да ви кажа. Ако изброя храните, които се избягват просто ще се шашнете, ето само част от тях - всички бобови култури, домати в по-големи количества, пилешкото месо не е оферта освен ако не е домашно (всички знаем защо), чушки, патладжани, бамя, чесън и лук, босилек! Въобще ужасна история... ядат се основно риба, картофи, ориз, тиквички, тук там нещо със свинско, тараторчета и повечко тестени изделия, защото помагат за кърмата! Може би е излишно да казвам, че покрай тия теста и кила се качвам, ама туй е то... живота на младия родител. Сега съм почнал пак да тичам през ден, защото ще взема да му оттърва края!!!
Днес ще ви споделя една рецепта, която е подходяща за всички сезони и която стои в "черновите" от бая време и събира прах. Тук съм не толкова за рецептата, колкото да се покажа и кажа здравей на всички за да разберат, че съм жив :)
...Класическа рецепта, без която блогът просто няма как да мине. Както се казваше едно време в старите кулинарни ТВ предавания - Вадете лист и химикалка и записвайте :D
Продукти:
- Пилешки фенер
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 1 голям картоф
- 4-5 пилешки дробчета (не са задължителни)
- малко парче целина (може и прясна корен или 2-3 стръка)
- фиде
- зехтин
- сол
- черен пипер
- сух девисил
- пресен магданоз
За застройката:
- 2-3 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
- В средно голяма тенджера (3л например) слагам пилешкия фенер и дробчетата (ако ползвам) в около 2 л. вода да се свари добре за около 40мин. Може да се ползва и друго пилешко месо (крилца, бяло месо, бутчетата не са супер подходящи според мен, въпреки че пак ще стане). След като водата заври намалям силата на огъня до слаба(средна), колкото само да къкри. В противен случай рискувам водата да изври прекалено много.
- След като месцето е поовряло добре го вадя от водата и оставям да поизстине за да може да го обезкостя
- През това време нарязвам на ситно абсолютно всички зеленчуци (БЕЗ КАРТОФИТЕ) и ги мятам да врат заедно с вече обезкостеното месо докато омекнат, отнема около 20-25 мин
- След като вече и зеленчуците са омекнали режа картофа на кубчета и го слагам да ври
- Когато и картофът уври слагам 1-2 топки фиде, оставям да ври 1-2 мин и изключвам котлона; започвам да подготвям застройката
- За застройката разбивам жълтъка, към него добавям разбитото к.мляко, а след това и брашното. Разбърквам добре. Добавям по малко супа на 2-3 пъти към застройката, като всеки път разбърквам. След това изливам в супата на тънка струйка при постоянно бъркане.
- Овкусявам със солта, ч.пипер, сухия девисил и пресния магданоз нарязан на ситно
- Завирам много леко супата отново само за няколко минутки, това ще спомогне супата да посгъсти след като брашното поври
- Сервира се топла, може с някоя люта чушка за апетит :)
П.С. Забравих да кажа за кокошката - понеже обичам да си рисувам и реших да я надраскам един ден ейтака докато отпускам :)
Честито, Стан! Да ви е жив и здрав малкия господин и да расте щастлив!
ОтговорИзтриванеА аз си мислех, че причината за дългото отсъствие е само отпускарския сезон.
Обичам домашните мамини гозби и тази супичка е една от тях!
Поздрави!
Здрасти, Светле! Благодаря ти много, да ти се връща :)
ИзтриванеНе само, че причината не бе отпускарския сезон, ами и такив като цяло нямаше ха-ха. Нищо де, другата година сме на линия и живот и здраве ще посетим пак добрата стара Варна, пък току виж и сме се срещнали :) Събирам сили за нова вълна от рецепти, но да видим дали ще успея... Stay tuned!
Поздрави!
Стамен,
ОтговорИзтриванеЧестито ! Да ти е жив и здрав синът и много да те радва за напред.Аз също съм родена на тази дата, но естествено в друга година.А и познавам доста хора родени на 30.06.Да са живи и здрави всички ! Чудесна е супичката, баба ми навремето я правеше използвайки сварено цяло пиле с дреболийките.От дреболийките и бульона правеше много вкусна пилешка супа.
Поздрави !
Блалгодаря ти, Елена! Хубав човек ще да си, значи! ;)
ИзтриванеЗдравето е най-ценното и нека ни спохожда! Помня едно време как мойта баба готвеше супата по този начин, за който говориш и как ухаеше навсяъде на домашно сготвено пиленце. Трудно можем да докараме за жалост този аромат с купешки пилета, па било то и луксозни!
Поздрави!
Честито, да е здрав и щастлив малкият и да ви дарува с радост!
ОтговорИзтриванеЧудесна супичка!
Благодаря ти, Иглика :)
ИзтриванеХей, хей...Бра-во! Да ви е живо и здраво детенцето! И вие също! Това е най-прекрасното време, нищо че сте уморени, щастието е неописуемо!
ОтговорИзтриванеТъкмо, прочитайки "пилешка супичка", си казвам "Абе не се ли появи малкото човече?", бива ли така да кръстиш публикацията...хм:)
Иначе супичката си я бива, макар наистина да помним всички уханието на истинските пилета...
Хей хей, благодаря ти много Веси! Аз нарочно така завоалирано ;) така разбирам кой са ми читателите! Много са хубави тези моменти, наистина! Поздравиии!
ИзтриванеЕхаааа Честита радост!!! Да ви е живо и здраво детенцето! Прекрасна новина!!! СУпата е чудесна! Поздрави, Стамен!
ОтговорИзтриванеХайде бе, Катее! Докога ще те чакам да се появиш, притесних се, че те няма ;)
ИзтриванеБлагодаря ти много, дай боже всикиму!
Поздрави и усшешна седмица!
Честито бебче, Стамен! Да ви е живо и здраво, усмихнато и слушкаво! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Бети! Много е добричък, дано е такъв и занапред.
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Я каква хубава новина откривам при теб! Честит да ви е сина! Много радости и усмивки покрай него :) така се забравят несгодите с подбора на храната :)) за готвещия де. Но пък и дава поле за креативност на готвещия :) да разнообразява едни и същите продукти за хранене.
ОтговорИзтриванеСупичката ти е страхотна! Казвам го от позицията на човек, който почти всеки ден яде супа и готви някаква през три :)
Здрасти, Пепи! Благодаря за пожеланията, нямам търпение честно казано да порастнем малко и да преминем отвъд кърменето, та и аз да хапна нещо нормално, че сега само по заведенията и съм като невидял, хаха! Радвам се, че ти е харесала супичката, тя снимката е малко кьопава, ама все пак долу горе може да се придобие представа, пък и ти по продиктите и рецептата можеш да прецениш и без снимка ;)
ИзтриванеПоздрави и спокойна неделя!