петък, 27 май 2016 г.

За истинските приятели и прясната паста (Фетучини с пресни домати и песто дженовезе)


Доста време се каня да напиша този пост, има няма 3-4 месеца. Тогава на 1ви февруари навършвайки 30 години, бях много приятно изненадан от моите другари, които дори дистанционно бяха успели да се организират и да ми подарят нещо, което за мен е ценно  и следва интересите ми, а именно кулинарията. Последните месеца повъртях не малко машинката и успях да изпробвам различни технити, теста, дебелини. Има още много неща да се изпробвам и много да доусъвършенствам, но смятам резултати постигнати до момента за задоволителни и затова ще споделя до къде съм я докарал.

Прясната паста е нещо колкото просто, толкова и сложно. Приготвя се само от яйца, брашно, мазнина, и малко вода при нужда. Истина обаче е, качеството на тези продукти има ужасно голямо значение за крайния резултат.

Ето и нещата, който според мен трябва да се спазят за да се получи добра паста:

  • Да се ползват домашни яйца от щастливи, свободно отглеждани и добре хранени кокошки
  • За мазнина да се ползва висококачествен зехтин екстра-върджин
  • Брашното да е от висококачествена пшеница, или иначе казано качествено брашно. 

Продукти за 2 порции:

За пастата
  • 100 гр. брашно 
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. зехтин екстра върджин
  • няколко капки вода при нужда
  • щипка сол
За соса:
  • 1 голям пресен домат
  • листа босилек
  • 1 мини скилидка чесън
  • 20 гр. кедрови ядки (кашу)
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 20 гр. пармезан

Начин на приготвяне:

За пастата:
  • Върху работен плот или в купа се смесват 1/4 грис от твърда пшеница или т.н. семолина и 3/4 брашно (в моят случай тип 00 или познато още като брашно за пица). Иначе казано 25гр. семолина + 75гр. брашно тип 00.
  • Правя кладенче в средата на брашното, добавям яйцето, зехтина и щипка сол. Разбърквам яйцето с вилица с кръгови движение, като започвам да отнемам от брашното и така докато започне да става по-твъди, след което доомесвам на ръка до гладко тесто.
  • Мачкам тестото динамично няколко минути, което активира глътенът в него и му позволява да се отпусне в последствие и да стане еластично и лесно за работа.
  • След като омеся тестото го покривам със стреч фолио за да не изсъхне и оставям да почине 15-30 мин.
  • Разделям на 2 топки, едната оставям покрита с фолиото, докато работя с другата
  • Всяка топка сплесквам до толкова, че да мога да я прекарам през най-широката част на машината. Моята машина има 6 степени на дебелина. Минавам тестото няколко пъти през най-дебелото, после по 1-2 пъти на всяко следващо нищо и така до предпоследната степен. Нея смятам за най-удачна като дебелина за видовете паста, които най-често приготвям, в този случай това са фетучини. При нужда добавям брашно при разточването.
  • Пастата варя във вряща вода, в която съм добавил сол и зехтин за около 2 мин.
За соса:

Песто дженовезе приготвям по следния начин:
  • В хаванче сипвам щипка по-едра сол, чесъна и листата босилек. Стривам добре.
  • Добавям кедровите ядки и пармезана и отново стривам добре
  • Добавям зехтин на тънка струйка при постоянно бъркане до желаната гъстота
Пастата сервирам гореща със ситно нарязаните пресни домати, пестото и настърган пармезан!

11 коментара:

  1. Не съм правила прясна паста, но знам,че се прави от посочените продукти.Нямам и такава машинка.Не ми стана ясно грисът от твърда пшеница / семолината / и брашното за пица общо в какво количество са - посочено е 100 гр. брашно.Знам,че с грис става чудесна паста.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Елена!

      Вкусът определено е по-различен особено ако се ползват качествени продукти и се спазят всички основни правила. Относно брашното - 25гр. семолина и 75гр. тип 00. Това като микс съм го видял от Дженаро (един стар италианец, който работи с Джейми Оливър). Пробвал съм с повече, пробвал съм и без, но в тази вариация наистина става много добре. Можеш да минеш и без машинка ако си добра с точилката - просто разточваш до нужната тънкост, навиваш на руло и режеш с желаната дебелина. Дано съм ти бил полезен със съветите и успех, ако се захванеш ;)

      Поздрави!

      Изтриване
  2. Браво, браво! Поздравявам те и теб и приятелите ти! Чудесна публикация! Сосът ти е фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е допаднал поста, Кате! Радвам се да те видя, не те бях засичал скоро по моите територии. Хубав уийкенд!

      Изтриване
  3. Няма по-вкусна паста от прясната! А ти си се справил страхотно с направата и, много тънички и нежни са фетучините ти! Имам изостанали пакети спагети от преди 5 години, откакто имам машината за паста :) Така и не съм се наканила да ги изхвърля. Последната ми страст са цветните пасти, правих червена, сега зелена ще правя и равиолите :) според мен, плънката така е повечко :)
    Много обстойна и полезна публикация за всички, които са решили да правят паста у дома. И нека не чакат машинката :) прави се лесно и с точилка.
    Поздрави на теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Пепи! Много е вкусна, а и май ба формата ни не се отразява, та се консумира подобаващо. Спагетите ако ти изглеждат все пак читави може да ги дариш, наскоро гледах събираха храна за някво семейство, ако ти трябват детайли пиши на лично. Относно цветната паста - пробвах наскоро зелена със спанак, получи се но останаха ситни парченца от него в пастата, а ми се искаше да е гладка, та ще трябва да поработя въеху това. А на равиолите им идва реда съвсем скоро, обещавам и вие да разберете! Поздрави!

      Изтриване
    2. Да, моля изпрати ми подробности за събирането на храна на този мейл jo_letka@abv.bg, ще ги проверя в какво положение са, само да не се отворени и ще изпратя, както и други неща мога.

      Изтриване
  4. Честита да е придобивката, Стан! :) Много полезна публикация за всички почитатели на пастата. Аз бих си помечтала за такава машинка, но за направа на домашни кори за лазаня. За сега само с точилката се мъча да ги изтънявам, но пък и лазаня правя по-рядко, че да не кажа голяма дума, но половин ден отива в правене на сосове, кори, плънки... :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светле! Пипкава работа си е, няма спор, с машинката верно ще ти е в пъти по-лсно, но пък аз винаги съм смятал и вярвал, че човек трябва да се научи първо на трудното, после всичко му е лесно! Затова дерзай, току виж някой ден си отменала и тази мечта от списъка!

      Изтриване
  5. Сигурно ще те учудя,, но не съм нито правила, нито опитвала прясна паста. Доста ли е по-различна от другата, на която не съм особено фен:))? Всъщност пробвала съм от Лидл охладена в италианската седмица, не намерих голяма разлика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От първото хапване и аз честно казано не можех много да ги разгранича, впоследствие обаче започнах рязко да го правя. Не е супер, хипер, гига мега разликата, но я има. Отделно, че взависимост от вида паста вкуса е различен, но това според мен пак са тънки моменти, които само истинските познавачи биха доловили. Общо взето пробвай няколко пъти и прецени дали те устройва или не. Аз си хапвам и двата вида и двата ми харесват :) Тия дни с прители се каним да приготвяме паста с телешко и доматен сос, ако осъществим замисъла ще споделя пак впечатления.

      Поздрави и дано да е слънчева и усмихната неделята!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!