вторник, 21 юни 2016 г.

Винен кебап



Една рецепта по-скоро типична за зимата, отколкото за лятото. Всъщност беше приготвено преди месеци в още студеното време, ама едва днес и дойде редът да види бял свят, след като реших да издухам прахта от част от черновите си. Страхотно ястие, което се приготвя лесно и никога няма да ви изневери. 

Продукти (за 4-6 порции):

За кебапа
  • 600 гр. свинско месо за готвене
  • 1 голяма глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • парче корен от целина
  • 1 ч.ч червено вино
  • 2-3 с.л. доматено пюре или 5-6 с.л. домати от консерва
  • дафинов лист
  • пресен магданоз
  • сол
  • захар
  • черен пипер на зърна
  • зехтин
За ориза:
  • 1 ч.ч ориз
  • 2 1/2 чаши вода
  • Парче лимон
  • Сол
  • Черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:

За кебапа:

В тенджера в малко загрят зехтин запържвам до златисто нарязаните на средно едри парчета месо, след това добавям нарязаните на ситно лук, моркови, целина,  чесън докато поомекнат, накрая добавям пюрето/доматите от консерва и запържваме още малко. Добаваме чаша вино, оставяме да поизври и сипваме вода 2 пръста над месото. Варим на бавен огън за около час, час и нещо докато месото се свари.

За ориса:

В тенджера слагам ориза и водата в пропорция 1: 2 1/2 и при плътно затворен капак след като заври варя 2 минути на максимално силен огън, после 5-6 мин. на среден огън, после 2-3 на слаб, изключвам и изчаквам още 10 мин. За всички тези 20 минути не вдигам капака!!!

Възможно е да пръска наоколо вода от врящия ориз, ама се търпи и се чисти лесно :)





8 коментара:

  1. Цвекло или целина:)?
    С първото не съм опитвала и ми стана любопитно!
    Много добре изглежда!
    Не слагаш ли малко брашно за сгъстяване, ссоса ти изглежда прекрасно плътен и гъстичък, аз нещо все не го постигам, дори и с брашно:((признах си:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехх, добре че има кой д чете вмимателно, че Аз явно не го правя. Целина разбира се, ще го поправя, благодаря! Относно соса, когато прекаля с водата и не може да изври се налага брашно. Много голямо значение дали ври под капак, на колко си ьлно и т.н. Просто си избери една и съща техника.за.готвене всеки път и пробвай с различни количества вода, така бързо ще оцелиш точната пропорция! :)

      Прекрасна неделя ти желая, Веси!

      Изтриване
    2. Ще го поправиш, но не си го поправил, Стамене :)
      Страхотно изглежда всички в чинията, сигурна съм че е вкусно!

      Изтриване
    3. Аз нарочно, викам да тествам читателите колко внимателно четат ;)

      Мерси Танче, сега вече наистина ще го поправя, обещавам. Вкусутийка голяма е, с този хлад май скоро ще му дойде времето!

      Изтриване
  2. Zdraveite Stamen Nikolov ! Moje li vashiqt skype ?Zashtoto po maill neshto ne stava .Blagodarq !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Златко! Скайп не ползвам активно, затова бих препоръчал да ми пишете тук - https://www.facebook.com/CookingStan/

      Апо ли не, бих могъл да предоставя личен имейл!

      Поздрави!

      Изтриване
  3. A mejdu drugoto tova qstie edno ot nai nai lubimite mi i si go prigotvqm s nai golqmo udovolstvie ,kakto i mn drugi.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!