неделя, 11 декември 2016 г.

Бавно готвен свински джолан със зеленчуци

Това е едно от малкото неща, които успявам да пробутам на жена ми, която е почти вегетарианка. Казвам почти, защото тук-там успявам да я прилъжа с някоя мръвка, ама тези случаи са изключителна рядкост. Ще ви препоръчам задно джоланче и по възможно с кожа и кост. Така съм чувал, че задното е по-крехко, ще трябва и предно да пробвам и да видя има ли разлика. За кокалът, то е ясно, с него си става по-вкусно :)

Продукти:
  • заден джолан с кост, обикнове са със средно тегло от 1.5кг
  • 250гр. гъби
  • 1 голям морков
  • 2-3 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ябълка (опционално)
  • стрък магданоз
  • (морска) сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • масло
  • брашно
  • вода
  • бяло вино
Начин на приготвяне:

Рецептата е много простичка - Джоланчето запечатвам на тиган със съвсем малко мазнина до златисто от всички страни. Поставям го в тава и около него нареждам всички зеленчуци нарязани на едно - гъбите на половинки, лукът на четвъртинки, скилидките чесън цели, но сплескани, а морковът на дебели колелца. Слагам и 1 бр. сладка ябълка също на четвъртинки, ако искате пробвайте, на мен ми харесва! Лукът и чесънът подлагам под самото джоланче, овкусявам с 2-3 щипки морска сол, черен пипер и разхвърлям накъсан на едро магданоз, може и направо целите стръкчета. Наливам в тавата равни части вода и бяло вино (гледайте да е хубаво), долу горе общото количесто на двете към 400мл. По принцип на око сипвам всеки път, мисля че по около 1 водна чаша вода и вино.

Последен щрих със струйка зехтин и няколко парченца масло върху зеленчуците и джолана и покривам цялата тава плътно с метално фолио, запечатвам много добре от всички крайща и започвам печенето със силно загрята фурна на 200 градуса за около 20-30мин. Идеята е водата и виното вътре да заврат. Ще разбете, че това се е случило, когато фолиото се издуе, тогава намалям фурната на 160 градуса и пека около 2 1/2ч.

След това внимателно откривам фолиото (внимавайте с парата от тавата). В паничка, чашка или друг удобен съд сипвам много малко студена вода и добавям 1 с.л брашно, разбърквам добре. Идеята е да стане гъста кашичка. След това разреждам с 3-4 с.л от бульиът от тавата и връщам обратно в тавата, като разнасям равномерно в цялата течност. С така полученият вече непрозрачен сос поливам обилно джоланчето и го връщам обратно във фурната, този път вече само на грил (горен реотан) за да запека до златисто за около 10-15 мин на 200 градуса. През това време течността в тавата ще е завряла отново и ще е сгъстила соса.

Понеже не бях помислил с какво гарнирам джолана до последния момент, трябваше да взема бързо решение и се сетих за един пакет с ориз Басмати, който ако щете вярвайте никога не бях приготвял до този момент и избора беше взет моментално :) Смятам, че е прекрасна гарнитура към джолана, надявам се и на вас да ви хареса. Наскоро гледах как Джейми Оливър го приготвя и последвах неговите инструкции, без въобще да гледам какво пише на опаковката. А именно - съотношение 1:2 ориз: вода. Оризът се измива добре и се слага в подсолена вряща вода с парченце масло и тук пак нещо от Джейми - звезден анасон или карамфил. Подправките са силнички, затова внимавайте с количествата. Аз карамфил не открих, въпрече съм сигурен че имам, защото онзи ден купих, затова пък със звезден анасон бях варил ориз и преди това и ми беше харесало. Ако не сте ползвали преди това препоръчвам много малки количества. Примерно на 1 ч.ч ориз Аз слагам 1/5 от цялата звездичка анасон, което е адски малко, но е всъщност достатъчно да придаде един приятен аромат на ориза и да прати цялото ястие на друго ниво. След като добавя оризът във врящата вода захлупвам плътно с капак, намалям котлно на слаб огън (2 от 6) и готвя точно 15мин. НЕ БЪРКАЙТЕ! Първите 5 минути докато огънят отслабне наглеждайте оризът, може водата да тръгне да ви търси, ако това се случи просто вдигнете капакът за 2-3 сек. и пак захлупете. Ще чакам отзиви, след като пробвате ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!