Тази година Великден е малко по-различен. Различен заради това, че достигнах кулинарната си зрелост да приготвя собственоръчно козунаците у дома. Чувал сум доста коментари от типа - Много е сложно, трудно е, трябва опит и т.н. Истината обаче е, че май основното изискване е човек да има мерак и да отдаде нужната любов и внимание на целия процес. Всъщност тази рецепта е универсална, така че ако някога за нещо се чудите защо не се получават нещата просто си задайте въпроса дали ли сте дали всичко от вас.. случвало ми се е да не съм и това да е била прчината за неуспехите ми, а да съм търсил причината другаде.
В този случай обаче неуспех нямаше... Нещата си станаха като по учебник (почти)... без някакви сериозни ексцесии и с някой малки забележки при първия опит, което е нормално разбира се! Ако бях го направил перфектен първия път щеше да я цяло чудо. Искам да ви кажа, че това е вкусът от детството и съм адски щастлив, че го открих. Купиените козунаци отиват в историята.
Рецептата е комбинирана от две рализчни места и е идеална за форма 28-30см., моято е 26см., затова стана малко по-големичък.
Ето и нужните продукти:
- 5 яйца
- 200 мл. прясно мляко
- 850 гр.брашно
- 1 пакетче прясна мая (42гр.)
- 250 гр. захар
- 1 лимон
- 1/2 голям пакет масло или 120-130гр.
- 20-30гр. олио
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Всички продукти да са на стайна температура, прясното мляко да е леко затоплено
- В купичка слагаме маята, добавяме малко мляко, щипка захар и малко брашно и разбъркваме да се разтвори добре маята и да стане на кашичка. Оставяме на топло да втаса 15-30мин.
- През това с половината захар разбивам 4 яйца + 1 белтък, жълтъка отделям настрана за намазване накрая. Не прекаляваме с разбиването, идеята е да се разтвори захарта. Другата половина от захарта разтварям в топлото мляко. Сега... тук незнам дали има смисъл от това разтваряне на захарта отделно при яйцата и при млякото, но така го пишеше в едната рецепта, затова и го следвам
- Разтопявам маслото
- Пресявам брашното в купа, правя кладенче и в него изсипвам всичко (яйцата, прясното мляко, шупналата мая, разтопеното масло, щипка сол, 20-30гр. олио слагам го на око). Настъргвам кората на един лимон и изцеждам сока (внимавайте със семките).
- Разбърквам добре всичко докато сместа поеме брашното.
Тук според мен е един от най-тънките моменти. Тестото е меко и лепкаво, лепи се яко по пръстите.аз добавям още по малко брашно на 2-3 пъти, докато почти спре да лепне, после намазнявам ръцете с малко олио, омесвам 2-3 пъти. От това, което успях да усетя за тестото идеята е да се запази максималко меко, но все пак да не залепва по плота. Достигна ли този момент почвам да бия тестото в плота едни 100-150 пъти, като през това време на 1-2 пъти ми се налага да ръсна по малко брашно и да капна малко олио, защото пак започва да залепва по плота.
- След като сте го набили достатъчно, омесвате пак леко с брашно и го оставяте да втаса за час-два, до удвояване на обема. Аз ползвам същата купа, в която съм го месил по-рано.
- След като е удвоило обема си набрашнявам леко плота, вадя тестото, деля го на 4 равни топки и всяка разстилам на правоъгълник и поръсвам с плънка, след което навивам на руло, леко осуквам и издължавам. Долу горе 50-60см. дълги ги правя ролцата. След, което ползвам ЕТО ТАЗИ техника за оплитане, която видях в кулинарния сайт на Йоана.
- След като сплета козунака го слагам в добре намазнена тавичка и го оставям да втаса втори път за около час, след което намазвам с разбития жълтик с малко водичка и пека на 160 градиса за около час.
Тук може би ми бе и най-голямата грешка при печенето, затова и в момента втасва втория, който съм направил с 3/5 от горепосочените продукти и смятам да пека в същата форма и този път да го опека перфектно на 155 градуса за около 45 мин., след което да обновя статията. А до тогава..
Прекрасни празници на всички желая и не прекалявайте с агнешкото... с бирата може!
***************ОБНОВЕНА*******************
Ето го и втория опит
Продукти:
- 3яйца (от които 1 жълтък за намазване)
- 500 грама брашно
- 120 мл. мляко
- 150 гр. захар
- 80 гр. масло
- 1/2 пакетче прясна мая (около 20гр.)
- общо 100 гр. плънка (готварски шоколад, стафиди, орехи)
Печене: 45 мин на 155 градуса (без вентилатор) на ниско
Вторият ти опит определено е по-слънчев и по-апетитен :)Но пък първия ти е много висок! Поздравления и за двата ,чудесно си се справил!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество!
Честито и на теб! Благодаря, доволен съм като за първи опити!
ИзтриванеИ двата ти опита са успешни, резултата е вкусен козунак:), за което те поздравявам!
ОтговорИзтриванеЧестит празник! Здрави и благословени да сме!
Светъл Великден!
Мерси, Кате!
ИзтриванеБра-во, бра-во!
ОтговорИзтриванеПоздравления за ентусиазма и желанието да направиш домашен козунак.
Обаче да знаеш, че това е магия и после отказване няма, камо ли пък да хапнеш купен:))
Чудесен първи и втори опит, за себе си сам ще откриеш, че някои от съветите са излишни, други грешни, а до правилните сам ще стигнеш:)
Мерси, Веси!
ИзтриванеУсетих я аз тази работа. Прекрасно усещане носи правенето им. Правя хкябове, питки, но в правенето на козунаци има нещо по-специално! ;)