Днешната рецепта е моя си измислица, т.е. не съм я гледал от никъде, но пък много, много си ми харесва във всички вариации, в които съм я пробвал. Богат на вкус сос, крехко месо, букет от зеленчуци..
- 2 бр. цели пилелки бутчета (ползвах на Duc, закупени от Lidl)
- 4-5 големи картофа
- 100 гр. гъби
- 1 бр. тиквичка
- 1 морков
- 1 бр. червена чушка
- малка люта чушка (по желание)
- няколко чери домата
- бира
- вода
- зехтни
- масло
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- босилен, мащерска или други подправки по ваш вкус
Начин на приготвяне:
- Целите бутчета разделям на 2 (горно и долно), така че да станат 4 бр.
- Нареждам ги с кожата надолу в тава (ползвам тази на фурната), овкусявам със сол, ч.пипер, червен пипер, наливам малко вода във тавата (колкото едвам да се покрие дъното) капвам им малко зехтин и ги пека около 30 мин. на около 160-170 градуса на грил+вентилатор. Ако сте с обикновена фурна без вентилатори - стандартните 180 градуса.
- През това време измивам всички зеленчуци и ги нарязвам - ползвам обикновено картофи мити, които не беля и режа по на дебело, другите заленчуци режаа, както сметна на момента, все ще се получат :) Слагам ги всички заедно в купа, овкусявам със сол, черен пипер, зелени подправки (в моя случай щипка босилен и мащерка), поръсвам с малко зехтин и разбърках за да може да се овкусят равномерно
- След като бутчетата леко са се позапекли ги обръщам, изсипвам всички зеленчуци при тях в тавата и разпределям равномерно. Изсипвам около 150-200мл. бира и още толкова вода. Режа тънки филийки масло и ги разпределям равномерно из цялата тава, като гледа задължително да имам на месото. Пека още около 30-40 мин. или докато месото и картофите са готови. Ако поръсите червен пипер върху кожичката, бътчетата ще станат по-апетитни ;)
Ехаа, изглежда доста апетитно! Няма да откажа една порция:)
ОтговорИзтриванеГрабвай докато е топло още :D
Изтриване