сряда, 1 юли 2015 г.

Камби на фурна пълнени с кайма, ориз и зеленчуци или просто Пълнени чушки :)

Последните седмици съм ерген (без паника, само временно е!) и нещо нямам голям мерак да готвя за себе си. Затова и го правя много по-рядко и не се заигравам много. Друго си е да може някой друг да ти оцени храната! На всичкото отгоре съм в някаква много каръшка серия и всичко покрай мен се обръща с главата надолу, та няма и много настроение и вдъхновение, особено пък за по-завъртяни неща. Затова снощи като влезнах в супермаркета естествено отновя нямах никаква представа какво ще взимам да готвя, ама видях едни симпатични камби и направо си ги представих с резнати капачета и напълнени с нещо. Поизбрах ги да са що годе с една и съща форма и размери и малко по-късно вече се бях захванал с приготвянето им. Май беше време да сготвя в блога нещо по-традиционно. За плънката бях замислил кайма, ориз и каквито зеленчуци изровя :) ... просто не знаех точно какво имам, бях сигурен само за лука, чесъна, морковите и доматите, което ми бе достатъчно. Впоследствие прибирайки се вкъщи открих в хладилника корен от целина и 2 полу изгнили патладжана, който също реших да ползвам. След като нарязах първият на ленти се усетих, че мога да пробвам да напълня втория.


Ето всички продукти, които ползвах:

  • 400гр. кайма
  • 1бр. средно голям морков
  • 1бр. среден патладжан
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 средно голям домат (след крайният резултат констатирах, че може би с 2 домата ще стане по-добре, но все пак е въпрос на вкус)
  • 1 резан целина (не мога да кажа колко е като грамаж, затова пък имате снимка, от която да се ориентирате)
  • 1/2 ч.ч ориз
  • олио/зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • риган
  • босилек
  • пресен къдрав магданоз (разбира се може и обикновен)

След като съм нарязал зеленчуците на ситно ги запържвам за 2-3 мин. в тигана със загрятата мазнина. Ползвам около 4-5 с.л зехтин. Не добавям само патладжана, защото той абсорбира ужасно много мазнина и затова реших да го добавя накрая - тъкмо имах време да го накисна подсолен в малко вода, за да отстраня горчивият вкус. След зеленчуците добавям каймата. Започва една борба около 10мин., в която целта ми е да разбия каймата на максимално ситно. За целта използвам дървена шпатула. След това добавям измитият и изчистен ориз, запържвам съвсем леко и накрая добавям обеленият и нарязан на кубчета домат заедно с патладжана нарязан на ситно, добавям сол, ч.пипер, риган, босилек и чубрица на вкус (аз слагам по 1 щипка от всяка от тези сухи подправки) и държа още около 3-4 мин, като бъркам често. Измествам тигана от котлона, включвам фурната да загрява на около 170 градуса и се захващам с чушките. Изрязвам капачетата, изчиствам ги от семките и ги измивам. Също така изрязвам семките от самото капаче. На камбите реших да им направя по 2-3 дупки отдолу за да може по-лесно да се сготви ориза. Пълня ги, захлупвам с капачетата, наливам вода в тавата и пека до готовност.



Чушките си ги хапнах с бял сос, поръсени с пресен магданоз и леко препечен хляб (уж с лимец). Казвам уж, защото хич им нямам вяра!

За соса (2 порции):

  • 1 жълтък
  • 2 с.л кисело мляко
  • 1 с.л брашно
  • малко от водата от чушките (около 2-3 с.л)
  • малко масло (1 ч.л масло)
  • сол
  • ч.пипер
В съд разбивам жълтъка с киселото мляко, солта и ч.пипер и добавям 2-3 с.л от соса от чушките. В друг съд загрявам маслото и запържвам брашното в него за много кратко. Дърпам от котлона и изсипвам соса при маслото и брашното на бавна струйка, като бъркам постоянно. Това заедно с остраняването от котлона правя за да не пресека жълтъка, въпреки че май малко пак ми се пресече :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!