четвъртък, 16 март 2017 г.

Американски палачинки в няколко варианта


Още преди да съм започнал поста искам да направя едно уточнение за тези палачинки - ще Ви споделя няколкото варианта, които съм правил до сега, НО - Да се знае, че супер точни пропорции не винаги съм следвал. Гледам да ги докарам на консистенция и всеки път ползвам остатъчни продукти от хладилника, като основата за това винаги са ми белтъците, които остават от разни други рецепти, най-вече когато приготвям Тирамису. Съвсем скоро на много от нас пак ще ни останат белтъци, защото както всички знаете, наближава Великден и месенето на сочни пухкави Козунаци.

Поизчел съм редица рецепти от типа, за да се ориентирам долу горе как варират рецептите, но посочвам два източника, който са в основата на повечето варианти, които съм пробвал.

Източници: 
https://houseoftreats.org/pancakes-with-egg-whites/
http://tanya-www.blogspot.bg/2016/04/blog-post_24.html

Сега и моите варианти: 

Вариант 1: С рикота и заквасена сметана
  • 3 белтъка
  • 1/3 ч.ч рикота (толкова имах :))
  • 1/3 ч.ч заквасена сметана (толкова имах :))
  • 1/2 ч.ч. пр.мляко
  • 1 ч.ч. брашно, може би и малко повече докато достигнете нужната консистенция
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол (в белтъците)
  • 2 с.л. масло
Този вариант най-много се доближава до този на Танчето (вторият линк), с тази разлика, че вместо само рикота добавих и закв. сметана и количествата се разминават. въпреки всичко станаха много добри палачинки, с леко кисела нотка. 


Вариант 2: С Маскарпоне

  • 3 белтъка (остатък от Тирамису)
  • 100 гр. маскарпоне (остатък от Тирамису)
  • 1 ч.ч. пр.мляко
  • 1 1/2 ч.ч. брашно+-
  • 1 ч.л бакпулвер
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. масло
  • щипка сол (в белтъците)
  • 1 пакетче ванилия


Вариант 3: С брашно от овесени ядки и маскарпоне (но като топинг)

Тези са ми най-пресни (от днес) и затова имам точните пропорции, но пак ще кажа не е задължително да ги спазваме, могат и да варират, важното е консистенцията. Станаха мнооого вкусни :)

  • 4 белтъка
  • 200 грама овесени ядки (смляни в блендер на брашно)
  • 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 1 голяма щипка сол (в белтъците)
  • 300 мл. прясно мялко + още малко за разбиване на топингът от маскарпоне
  • 100 гр. маскарпоне


Начин на приготвяне:

За абсолютно всички варианти подходът е един и същ:
  • в купа разбивате на сняг белтъците с щипка сол
  • в друг съд смесвате сухите съставки (брашното, бакпулвера, захарта, ваниловата захар), след което добавяте мокрите (пр.мляко, масло) и бъркате докато всичко се смеси
  • последната стъпка е да сглобите всичко в една обща смес, като е препоръчително белтъците да добавяте към останалата смес, а не обратното, защото лично според мен по-лесно ще се хомогенизира. Имайте предвид, че колкото повече ги бъркате толкова повече ще спадат, затова препоръчвам бъркане със шпатула или дървена лъжица отдолу нагоре и колкото се може по-малко.
  • На консистенция сместа преди да добавите разбитите белтъци трябва е ориентировачно малко по-гъста от тази за нормалните палачинки
  • Печете на среден огън като преди всяка палачинка капвате малко зехтин

петък, 10 март 2017 г.

Задушено свинско със зеленчуци и кокосов ориз


Бързам да я постна и тази чернова, докато не се е запролетило, та току виж и залетило :) Не че е забранено да се яде свинско през лятото, ама всички знаем силния му сезон!

Отвися си тая черновица едни скромни 2-3 месеца, ама ей на ще я съживим и нея и ще допълник списъка със свински гозби.

Технологията за месото е общо взето същата като в някой други мои рецепти за свинско, като например "Свинска плешка с картофено пюре" или "Бавно готвен свински джолан".

По-интересното тук е оризът. Бяха пуснали в метро 2 за 1 кокосово мляко и викам айде ще забърша от тази прИмоцийка, пък после ще му мисля кво ще го правя и един ден ми дойде да го добавя на ориза и много ми хареса. Надявам се да ви хареса и на вас.


Ето и продуктите: (за поне 4 порции)

За свинското:
  • цяло парче свинско месо (джолан, плешка, врат) около 1кг. +-
  • малко зеленчуци - няколко гъби, чушки, моркови, каквото там на вас ви допада
  • 2-3 сккилидки чесън
  • пресни подравки (магданоз, мащерка)
  • зехтин
  • сол 
  • черен пипер
  • 2 с.л. брашно
За оризът:
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1/4 звезден анасон, може да добавите друга подправка по ваш избор или да не добавяте такава (пак ще стане добре)
  • 1 с.л масло
  • сол
  • ч.пипер
Начин на приготвяне:
  • Свинското месо запечатвате на тиган със съвсем малко мазнина
  • Слагате го в тава заедно с едро нарязаните зеленчуци овкусявате добре на сол и ч.пипер, наливате малко водичка, може и бира :) (около 150мл) и печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 мин, след което намаляте на 150 и печете още около 2ч.
  • След като месото е готово разбърквам 2 с.л. брашно с малко студена вода, разтварям с малко от соса от тавата и изсипвам всичко вътре, отново дигам градусите на 200 и пека за 10-15 мин докато сосчето поври малко и се посгъсти
  • Междувременно в тенжджера (за предпочитане с дебело дъно за да не залепва) слагам 1 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч кокосово мялко, сол, ч.пипер, късче звезден анасон, парченце масло и добавям 1 ч.ч ориз басмати. (иначе казано орис:вода е в съотношение 2:1)
  • Захлупвам с капака и чакам за заври, когато това стане почвам да намалям огъня постепенно, като 2-3 го варя на силен огън после още толкова на среден, после още толкова на бавен или общо 10тина минути, след което изключвам и оставям на горещия котлон още 10 минути. През цялото това време НЕ БЪРКАМ! Като тръгне да кипи само леко открехвам капака и пак захлупвам и така колкото пъти се наложи. Ще поомацате малко котлона 100%, ама си струва, по чист вариант не съм пробвал :D
  • След 10-те минути престой ще имате прекрасен пухкав добре сварен вкусен и ароматен ориз, който е прекрасна гарнитура към уникално крехкото свинско ;)


четвъртък, 2 март 2017 г.

Пресни равиоли с тиква и салвия в кафяв маслен сос


Лееекичко позакъснял идва този пост, защото е с така любимата тиква, която е толкова типична за есента и ранната зима, но пък в крайна сметка тиква има на пазара целогодишно, затова не е голяма беда :)

Това е рецептата, с която щях да се явя за престилка в Мастършеф, сезон III. Исках да намеря нещо интересно, типично за сезона и мисля, че това бе точно такова.

Нужни продукти (за 2 порции):

  • 1 яйце
  • Брашно тип 00, Семолина (съотношение 3:1 или 75гр. тип00, 25гр.00)
  • 1 малка глава лук шалот
  • 1 ск. чесън
  • 4-5 листа прясна салвия (градински чай)
  • 50 гр. маскарпоне
  • 20 гр. пармезан
  • стръкче прясна мащерка
  • прясно индийско орехче
  • сол
  • черен пипер
  • Масло
  • зехтин
  • няколко лешника (натрошени за поръсване)


Начин на приготвяне:

  • Парчетата (може и цяло парче, ноще стане по-бавно) тиква се подправя със сол, ч.пипер, мащерка, зехтин и пече в се загрята фурна за около 30-40 мин. или докато омекне
  • През това време се омесва тестото за пастата от 1 яйце и 100гр. брашно, увива се в прозрачно фолио и се оставя да почине в хладилник за поне 15 мин.
  • Слагам тенджера с вода на котлона да заври, след което ще поддържам водата гореща за да е готова за пастата и да не губя време
  • На около 30-тата минута вадя тиквата и я оставям да изстине
  • Вадя пастата от хладилника, омесвам леко и разточвам на най-тънко с помощта на машината за паста (може и на ръка ако умеете да боравите добре с точилка.
  • В тиган на другия котлон в малко масло сотирам шалота и чесъна, добавям и от изстиналата тиква. Подправям със сол, ч.пипер, малко мащерка, малко настъргано индийско орехче. Свалям от котлона, добавям малко настърган пармезан и прехвърлям в купичка. След като малко поизстине добавям маскарпонето и разбърквам добре
  • С така приготвената плънка приготвям равиолите и варя в подсолена вода за 1-2 мин или докато изплуват. На прясната паста и е нужно точно толкова време.
  • NB: Ако искате да си подготвите равиолите предварително, без да ги сервирате начинът е равиолите да се шокират в ледена вода след кратко варене, след което да се покрият с тънък слой мазнина и така да се съхранят до момента на сервирането. 
  • Когато дойде моментът за сервиране се приготвя масления сос с градинския чай, като на среден до силен огън се запържва маслото за около 3 минути докато започне да покафенява, като последната минута добавям градинския чай и равиолите.
  • Сервираме равиолите, поливаме с масления сос и пожелание поръсваме с натрошени ядки (лежници, кашу, бадеми)