петък, 10 март 2017 г.

Задушено свинско със зеленчуци и кокосов ориз


Бързам да я постна и тази чернова, докато не се е запролетило, та току виж и залетило :) Не че е забранено да се яде свинско през лятото, ама всички знаем силния му сезон!

Отвися си тая черновица едни скромни 2-3 месеца, ама ей на ще я съживим и нея и ще допълник списъка със свински гозби.

Технологията за месото е общо взето същата като в някой други мои рецепти за свинско, като например "Свинска плешка с картофено пюре" или "Бавно готвен свински джолан".

По-интересното тук е оризът. Бяха пуснали в метро 2 за 1 кокосово мляко и викам айде ще забърша от тази прИмоцийка, пък после ще му мисля кво ще го правя и един ден ми дойде да го добавя на ориза и много ми хареса. Надявам се да ви хареса и на вас.


Ето и продуктите: (за поне 4 порции)

За свинското:
  • цяло парче свинско месо (джолан, плешка, врат) около 1кг. +-
  • малко зеленчуци - няколко гъби, чушки, моркови, каквото там на вас ви допада
  • 2-3 сккилидки чесън
  • пресни подравки (магданоз, мащерка)
  • зехтин
  • сол 
  • черен пипер
  • 2 с.л. брашно
За оризът:
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1/4 звезден анасон, може да добавите друга подправка по ваш избор или да не добавяте такава (пак ще стане добре)
  • 1 с.л масло
  • сол
  • ч.пипер
Начин на приготвяне:
  • Свинското месо запечатвате на тиган със съвсем малко мазнина
  • Слагате го в тава заедно с едро нарязаните зеленчуци овкусявате добре на сол и ч.пипер, наливате малко водичка, може и бира :) (около 150мл) и печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 30-40 мин, след което намаляте на 150 и печете още около 2ч.
  • След като месото е готово разбърквам 2 с.л. брашно с малко студена вода, разтварям с малко от соса от тавата и изсипвам всичко вътре, отново дигам градусите на 200 и пека за 10-15 мин докато сосчето поври малко и се посгъсти
  • Междувременно в тенжджера (за предпочитане с дебело дъно за да не залепва) слагам 1 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч кокосово мялко, сол, ч.пипер, късче звезден анасон, парченце масло и добавям 1 ч.ч ориз басмати. (иначе казано орис:вода е в съотношение 2:1)
  • Захлупвам с капака и чакам за заври, когато това стане почвам да намалям огъня постепенно, като 2-3 го варя на силен огън после още толкова на среден, после още толкова на бавен или общо 10тина минути, след което изключвам и оставям на горещия котлон още 10 минути. През цялото това време НЕ БЪРКАМ! Като тръгне да кипи само леко открехвам капака и пак захлупвам и така колкото пъти се наложи. Ще поомацате малко котлона 100%, ама си струва, по чист вариант не съм пробвал :D
  • След 10-те минути престой ще имате прекрасен пухкав добре сварен вкусен и ароматен ориз, който е прекрасна гарнитура към уникално крехкото свинско ;)


7 коментара:

  1. Навън както е мрачно и по-хладно си е идеално за хапване на тази гозбица, Стан! :)
    Кокосовият ориз ме впечатли най-много и ще го пробвам скоро! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно да го пробваш, Светле. На всички, които го опитаха много им допадна.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много харесвам този ориз, а с кокосово мляко съм правила свинско и пилешко :) Не съм се сещала ориза да направя с него, но следващата гарнитура ще е такава, благодаря за споделеното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти хареса, на мен много ми допадна! :)

      Изтриване
  4. Интересен този ориз, Стан, макар басмати да не ми е по вкуса!
    Ще опитам. И свинското добре си сготвил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие Веситата явно си подсказвате. Жена ми и тя много много не го харесва - предпочита да и завъртя едно ризото с Арборио или на мама класическия бял ориз. За мен е просто нещо малко по-различно, с което не е лошо да се разнообрази, Аз също съм си фен на ризотото!

      Поздрави, Веси!

      Изтриване
    2. Мда, точно както си го описал го обичам и аз, адашката си знае кое е вкусно:))

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!