сряда, 11 януари 2017 г.

Мастършеф?! Ко? Не!... ВЕЧЕ НЕ!

От много време се каня да споделя нещо с вас. Нещо, което ми дойде малко вътрешно и много ме замисли. Замисли ме за сегашните реалити формати, за телевизията като цяло и що за машина е това?

Преди няколко месеца получих съобщение от едно момиче от екипът на Мастършеф, което ми каза, че набират потенциални участници/финалисти за формата и ме кани на предварителен кастинг. Поканата дойде в труден етип от моя живот, когато имах планувани сериозни бизнес ангажименти (работни по-скоро), които вече бях обсъдил с мениджъра си. Отделно си носех вече една перманентна умора от бащинството през изминалите месеци. Изпаднах в дилема.. да приема ли, да не приема ли?!? В крайна сметка съм по-скоро YES MAN и си викам - "Щом съдбата ми го праща, значи така трябва". Приех аз поканата, трябваше да сготвя нещо и да се явя на предварителен кастинг - речено сторено, имах колебания и през този период, но в крайна сметка се справих със задачата и отидох. Поговорихме си надълго и нашироко и в крайна сметка бях одобрен. След няколко дни имахме повторна среща, в която да си прочета и подпиша договора. Последваха редица други процедури от всякакво естество от сорта на прати ни това, прати ни онова, напиши трето... след което последва затишие... Бяха дошли официалните кастинги за всички останали участници. Беше ми казано кога ориентировачно ще започват снимките, но официално дата не бе потвърдена, а оставаха едва няколко дни до въпросните дати. Изпаднах в чуденка..

Тъкмо се канех да им звъня да видя какво се случва и  получих обаждане, в което ми бе съобщено, че за съжаление ми е отказано участие и отпадам от техните планове... Бях в тотален шок!!!  - Бях поканен от тях, рискувах респекта на мениджърът ми към мен, изгубих сума време да описвам детайлно рецепти и да готвя, да снимам клипчета, да пращам снимки и всичко това защо... за да ми се изплюят в лицето! Естествено беше ми дадено някакво обяснение, което обаче за мен нямаше никакво значение, защото така или иначе се почувствах като долна уличница - Лесно приластена и изоставена! МНОГО МНОГО ДОЛНО! Само това мога да кажа!

Въпреки, че това е вече далеч зад гърба ми, все още съм озадачен как е възможно формат като този да има такова отношение към кандидатите си, особено към тези, които то само е набрало предварително! Просто пълен потрес! Договор подпечатан от тяхна страна никога не ми бе представен, двете копия с моите подписи бяха прибрани с уверението, че трябва да бъдат подпечатани в техния офис, след което моето копие ще ми бъде връчено най-вероятно в деня на кастингите.

Та, така... Ако някой ден попаднете в подобна ситуация и решите да се забъркате с тези сладури - помислете си добре! И ако решите да го направите - винаги имайте едно наум. Аз видях достатъчно и за жалост загубих интерес към формата, по-конкретно към българския, ще гледам другите, но не и този!!!

15 коментара:

  1. На един дъх прочетох всичко и съм потресена! Чувала съм за техните номера, за техните договори и въпреки, че често чуваме или си мислим, че всичко е нагласено, то за този формат си е точно такова. Отвратително нагло отношение... След това, което сподели не мисля и аз да гледам предаването - най-малкото, от всички гледани бг сезони, не съм научила почти нищо, освен крясъци, сълзи и истерии... Залагат повече на шоуто, а храната е на заден план...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Светле! Само 1-ви сезон сякаш беше малко по-нормален. След това наистина се превърна в типичното реалити, където трябва да има всякакви панаири и заглавието и тематиката на формата е ейтака, за разкош. В крайна сметка не съжалявам, че така се получи. Явно е трябвало да разбера, що за тъпанари за тези, а и сега вместо да съм евентуално по снимки, си седя вкъщи на топлично и си движа моите неща.. Затова дори бих казал - Благодаря ти Мастършеф, благодаря ти, че ми позволи да те зачеркна от живота си и да дам времето си на истински важните неща!

      Изтриване
  2. Честно казано нямам време да гледам телевизия, животът ми е далеч по-интересен. Въпреки, че блогът ми е в голяма част кулинарен, аз не гледам кулинарни предавания. Да съм гледала точно няколко и то заради хората, които са ги водили, участвали и т.н. За този формат имам впечатление, че има много стрес в него, а това никак не ми е по вкуса. Нямам представа защо така се е получило с теб и със сигурност би било разумно от тяхна страна да дадат наистина смислено обяснение. Наистина съжалявам за неприятните моменти, които си имал, май-доста точно си го описал: прелъстен и изоставен. Надявам се обаче да не си го слагаш "при сърце", там трупай само хубави неща, ей!:), които вярвам че са много с твоето прекрасно семейство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ти и трябва, Катенце. И аз не гледам. Може би тук-там го пускам да чуя някоя конкретна новина, която ме вълнува, акто например метеорологичната обстановка в последните дни тук! Стрес във формата наистина има и според мен така е редно да бъде, просто такъв е замисълът на формата. Дават голяма парична награда за този, който спечели за да си отвори собствен ресторант. Там стресът няма да е по-малко, затова ако наистина го иска по-добре е да свиква от рано!
      А за отказа, определено ме ядосаха, защото с този си ход нарушиха редица човешки принципи, а аз много държа на това, но пък всички такива емоции директно мятам в краткосрочната памет, общо взето бързо ми мина и забравих. Адекватно обяснение нямаше, но все тая, да са живи и здрави и им благодаря, че ме освободиха от този товар!

      А на теб ти благодаря за топлите думи :)

      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
    2. Обяснено по твоя начин вече виждам логика в наличието на стрес във формата. И въпреки всичко на мен не ми е по вкуса, просто съм човек, който обича нещата да се случват естествено и с любов, напрежението не е за мен, обърквам се, греша и т.н. Колкото до твоето неучастие в него, мисля че си си спестил далеч по-големи разочарования като си спрял навреме. Поздрави и от мен:)

      Изтриване
  3. "...че набират потенциални участници/финалисти за формата" просто обяснява всичко.За съжаление се отнася за всички формати свързани с кулинария/вероятно и за другите важи същия принцип/.Определено не става дума за състезание,още по-малко кулинарно.Гледала съм малка част от първия сезон и окончателно се убедих току-що,че не съм загубила много.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Деси! Абсолютно си права, изречението говори досатъчно!

      Изтриване
  4. Стамен,
    може да ти се струва странно, но аз избягвам да гледам телевизия.Депресират ме лошите новини.Гледам само важни новини като какво е времето и някои спортни неща.Гледала съм преди време този формат, бях в санаториум и една жена го гледаше.Въобще не ме учудва това, което ти се е случило.Приемам го за нормално в днешно време - хората се надлъгват както в работата, за жалост има и такива семейства.Може би не си попадал и затова ти е чудно.Хората днес не са честни и открити както на времето е имало хора с чисти сърца и съвест.И трябва много да се внимава, иначе оставаме много разочаровани.Но аз приемам тези неща за нормални вече за жалост.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм, Ели. За жалост всичко, което казваш е истина :(

      Онези чистите, добрите, малко са...

      Изтриване
  5. Разочарованието ти определено е голямо и няма как да е иначе, знам, че имаше желание за формата; коментирахме го преди време. Но като Катето съм на мнение, че ако си започнал да участваш, в един момент щеше да е още по-голямо :) Получих обаждане показа и по телефона, сигурно от същата дама, защото звучеше точно така, с тази разлика, че тя търсеше направо финалисти :) Но за мен този формат е повече сценарий, отколкото готвене. За теб би бил от полза, защото ще научиш новости - продукти, приготвяне, техники... но явно си показал, че знаеш много за кулинарията и няма да могат да те водят за носа и поставят в сценарий. Това ми е единственото логично обяснение за отказа им.
    Погледни от добрата страна :) Ще имаш повече време за близките си така :) и няма да пропуснеш нито миг от растежа на бебо.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Пепи!

      Радвам се, че ми се случи за да мога наистина да си дам сметка дали това е, което искам или не. И всъщност - Не е! Форматът е за някой, който търси да се развива в кулинарията професионално и то тук, сега, веднага! Аз имам идеи за бизнес, но те не са за в близко бъдеще. Имам работа, която не бих зарязал за да готвя за пари, най-малкото, защото няма кой да ми даде толкова пари, да не говорим за останали условия на труд. Не съм материалист, но съм реалист :) Без добри финанси няма как да са се случат нещата - деца, семейство, кредити, човек иска да има и за глезотии тук-там. Затова, наистина съм благодарен за така развилите се обстоятелства. Сигурен съм, че това е станало така, просто защото е трябвало така да стане и вече виждам позитивите от това, за което много съм благодарен. Затова искам да кажа, за всеки, който чете - Следвайте знаците, ако нещо идва при вас то значи е защото трябва, не подминавайте това, което той ви поднася. Няма друг, който да знае по-добре от какво има човек нужда. И ако човек си мисли, че нещо лошо му се е случило, нека разгледа ситуацията отново и да направи разбор, много.е вероятно да открия "друга" истина.

      Сърдечни поздрави, Пепи! Хубав уийкенд!

      Изтриване
  6. И аз получих покана за първото предаване,но отказах веднага.Спомням си ,че колегите и близките ми ме подканваха да се запша,но само като си пимислих на какво може би ще бъда подложена и не посмях.Та може и за добро да е ,че не си в техните редици.Всяка зло ,за добро.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Живе, убеден съм, че не залужават нашете присъствие там. За добро е, определено!

      Изтриване
  7. Здрасти!
    Имах проблем с блога - беше ми изчезнал списъка с чуждите блогове, които следя, между които и твоя. Отне ми време да възстановя този списък, вероятно има и още блогове, които са ми изпаднали...
    Но така или иначе, върнах се:)
    Изчетох с интерес, но и с учудване този пост.
    Не ми е чудно това, което ти се е случило, а защо си се "вързал". Мен не са ме канили, но честно казано не бих и участвала. Не ми допада предаването, от малкото, което съм видяла. Напълно съм съгласна с Катето, не гледам кулинарни предавания, направо са истерични повечето. Особено едно, дето готвят майки и деца и непрекъснато се крещи...бррр.
    За мен кулинарията е удоволствие, предполагам и за теб, хоби...може би затова така разсъждавам, но дори някога да ми дойде идеята да го превърна в работа, в бизнес, не би х стартирала с участие в предаване, много са пошли нещата в телевизиите.
    Поздрави и успех в другите ти начинания, и най-вече в личен план, само така човек може да е истински щастлив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла тогава, прегледай списъците за четене на обичайните заподозрени и ще си набавиш поне 95% от всичко, което си следяла :) Вързах се, за да направя сверка долу горе на какво ниво съм, вързах се, защото приятели ме поущряваха да го направя. Права си за телевизиите, лоша работа. Постоянно вибриращ телефон ми стига честно казано, затва и аз съм ги ограничил до максимум.

      Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!