понеделник, 2 януари 2017 г.

Пиле с ориз на фурна


Това е една класически рецепта, която ще намерите на милиони други места, но просто няма как да мина без нея в блога си. За нев ви препоръчвам ви домашно пиле, ако е възможно. Ако ще е купешко пробвайте от разни ферми или в краен случай ако е от хранителните вериги Аз винаги взимам Duc.

Май съм споменавал и преди как обикновено процедирам с целите пилета у дома - разфасовам и деля на 3 части:
  • бутчета и крила
  • бяло месо (гърди)
  • гръбна кост 
Бутчетата и крилата са именно тези, които обикновено ползвам за печено пилепко с картофи или ориз, подходящи са също и за яхнии. Гърдите може да ползвате за пържоли, хапки, пиле фрикасе или друг тиш яхнии. Гръбната кост е това, което остава след като отделите бутчета, крила и гърди от пилето. Това е, което ползвам за пилешка супа.

Как да обезкостите пилето може да видите в много клипчета в интернет, така най-лесно ще се ориентирате. Реших да ви спестя търсенете, затова съм подбрал това и това. И двете са на английски, но език не ви трябва за да видите как се случват нещата.

Ето и продуктите: 
  • пилешко бутчета и крила
  • бял бисерен ориз
  • моркови
  • лук
  • черен пипер на зърна
  • сол
  • олио/зехтин
Начин на приготвяне:
  • Най-добре е предварително да сте наясно какво количество ориз ще ползвате. Така ще знаете колко вода ще ви трябва. Готвя оризът в съотношение 1:2 1/2 ориз вода, което ще рече на 2 чаши ориз 5 чаши вода. Аз ползвам обикновено чаша и половина ориз и съответно около 4 ч.ч бульон.
  • Слагам месото да ври във въпросното количесто вода, като слагам мааалко повече вода, защото една част от нея ще изври. Да речем ако ще ми трябват 4 ч.ч. бульон ще сложа около 4 1/2 - 5 ч.ч. вода. Осолявам много добре водата, това ще осоли цялата манджа, и месото и ориза в последствие чрез бульона.
  • Оставям пилето да ври за около 30-40 мин. 
  • През това време нарязвам на ситно 1 глава кромид лук и 1 морков и сотирам в някоко с.л. олио или зехтин до прозрачно.
  • След това добавям добре измития и отцеден ориз с няколко зърна черен пипер и пържа докато оризът не стане прозрачен. Започва да се осеща по-твърд и зърната са много добре се отделят едно от друго.
  • Изсипвам оризът в тава, нареждам пилешкото месо, заливам с бульона и пека на 180 градуса докато оризът поеме водата, а пиленцето придобие лек загар.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Класика.Обаче тия пилета на DUK са ми толкова ужасни, знам ли защо...то не че другите са добре, но тези само като им видя цвета и подминавам. А и опитвала съм ги, не ми допадат и на вкус. Аз предпочитам сякаш на Джиев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Веси! Изкуствена работа са и според мен, но са по-добре от другите. Тези, за които ти говориш не съм ги пробвал, само съм чувал. Мотивирах се обаче сега покрай малкия и захранването и направил леко проучване, избрал съм няколко био ферми и ще ги пробвам, вече съм поръчал от първата и ще споделя мнение скоро.

      Поздрави и спокойна неделна вечер! :)

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!