вторник, 21 юни 2016 г.

Винен кебап



Една рецепта по-скоро типична за зимата, отколкото за лятото. Всъщност беше приготвено преди месеци в още студеното време, ама едва днес и дойде редът да види бял свят, след като реших да издухам прахта от част от черновите си. Страхотно ястие, което се приготвя лесно и никога няма да ви изневери. 

Продукти (за 4-6 порции):

За кебапа
  • 600 гр. свинско месо за готвене
  • 1 голяма глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • парче корен от целина
  • 1 ч.ч червено вино
  • 2-3 с.л. доматено пюре или 5-6 с.л. домати от консерва
  • дафинов лист
  • пресен магданоз
  • сол
  • захар
  • черен пипер на зърна
  • зехтин
За ориза:
  • 1 ч.ч ориз
  • 2 1/2 чаши вода
  • Парче лимон
  • Сол
  • Черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:

За кебапа:

В тенджера в малко загрят зехтин запържвам до златисто нарязаните на средно едри парчета месо, след това добавям нарязаните на ситно лук, моркови, целина,  чесън докато поомекнат, накрая добавям пюрето/доматите от консерва и запържваме още малко. Добаваме чаша вино, оставяме да поизври и сипваме вода 2 пръста над месото. Варим на бавен огън за около час, час и нещо докато месото се свари.

За ориса:

В тенджера слагам ориза и водата в пропорция 1: 2 1/2 и при плътно затворен капак след като заври варя 2 минути на максимално силен огън, после 5-6 мин. на среден огън, после 2-3 на слаб, изключвам и изчаквам още 10 мин. За всички тези 20 минути не вдигам капака!!!

Възможно е да пръска наоколо вода от врящия ориз, ама се търпи и се чисти лесно :)





понеделник, 13 юни 2016 г.

Лимоново-авокадов чийзкейк


От много време се каня да направя десерт с авокадо. Откакто всъщност опитах един суров авокадов чийзкейк и страшно много ми хареса.

Така, онзи ден попаднах на една рецепта на наша добре позната съблогърка Ossigeno и реших да и пробвам рецептата. Прекалено изкусителни са и нещата, за да може човек да устои!

И така рецептата е почти на 100% възпроизведена от тук, с някой леки изменение:

  • не можах да намеря лайм, затова ползвах 1/2 лимон
  • вместо лимонова есенция ползвах кора от лимон... да, знам че ги третират с химия и че вероятно това не е най-здравословото, ама какво да се прави, нямаше есенции в магазините покрай нас, а не ми се палеше колата да ходя като луд за една есенция
  • захарта - сложих 2 чаши, ама май втората ми чаша беше бая пълничка и стана въз сладък, затова ви препоръчвам 2-те чаши захар да са по-скромни. Винаги може да доабвите ако ви се стори не достатъчно сладко, но не може да извадите (Колкото и да ви се иска!). Аз лично ще сложа 1 1/2 следващия път