четвъртък, 19 май 2016 г.

Първи стъпки в сладоледа

Вчера ви споделих за вкусната пицичка, която спретнах на рожденничката, не ви казах обаче какъв беше десета! Деняt всъщност беше много дълъг, ходихме на театър, после посетихме едно от местните добре титуловани заведения. Защо ви го казвам... решил съм да правя рубрика, в която да описвам гастрономическите си пътешествия във и извън София. За жалост установявам, че не малко от заведенията ни са въздух под налягане и трудно впечатляват с нещо друго освен с цени, понякога и с интериор. Смятам, че ще е полезно, когато след време съм посетил 20-30 места примерно. За сега обаче, оставам само с мислите си за това, че времето е кът.

Относно сладоледа - НИКОГА не бях приготвял такова чудо. Четох, четох и накрая се спрях на два варианта. Защо два? Ами защото бях решил да направя плодов сладолед с кисело мляко, което както знаете приготвяме вкъщи самим, защото имах една кутия ягоди от градината на нашите още от миналата година и бях решил, че и е време. Жената обаче не обича плодов и каза - искам ванилов! :D...Айде сега рови в нета и търси ванилов. И така...

Ето и двете рецепти, на които се спрях, после ще ви кажа и кое ми хареса в тях и кое не.

За плодовия сладолед:

  • 500 гр. замръзени ягоди
  • 500 гр. кисело мляко 
  • 50 гр. захар (или няколко лъжици мед)
Приготвянето на този е много лесно. Просто смесвате всичко в блендер, смесвате добре и оставяте да замръзне. Като първите часове през час вадите и разбивате за да намалите кристалчетата в сладоледа. При мен не се получи това с кристалчетата просто защото млякото не беше цедено, а и самите плодове съдържат малко или много вода. Смятам обаче, че с цедено мляко или сметана резултатът ще бъде задоволителен.

За ваниловия сладолед:
  • 200 мл. прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 3 жълтъка
  • 80 гр. захар
  • 1 шушулка ванилия (2 пакетчета по ваш вкус)
  • малка щипка сол (наистина малка)
Приготвяне:
  • В тенджерка слагате мялко и сметана и загрявате до кипване, като към тях добаввяте ванилията
  • През това време разбивате жълтъците, захарта и добавяте много малко сол. Разбивате докато яйцата побелеят
  • След като мялко и сметаната тръгнат да завират ги сваляме от огъня (аз лично оставям леко да изстинат 5 мин. за всеки случай) и ги изсипвам при яйцата на тънка струика при постоянно бъркане
  • Връщам течността обратно в тенджерата и при умерен огън и постоянно бъркане сгъстявам сместа, отнема около 10 мин
  • Изсипвам сместа в кутията, която ще ползвам за сладоледа, покривам с прозрачно фолио и оставям навън да изстине , после слагам в хладилника да охладя за час-два. 
  • Изваждам от хладилника, махам фолиото, разбърквам добре и слагам във фризера.
  • Изваждам 2-3 пъти през около час в началото и разбърквам периодично
Ваниловия ми хареса много повече от плодовия, основната причина бяха кристалчетата в плодовия. Тепърва в жегите ще правя опити, та ще ви държа в течение с опитите си :)

Като за първи проби резултатите са далеч от съвършенството, но се надявам да съм ви полезен с този пост! Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Стамен,
    преди години съм правила ванилов сладолед в специална машинка за сладолед, която ми донесоха от Германия.В такава машинка не се образуват кристалчета при замръзване на сладоледа, защото той постоянно се разбърква.Що се отнася до плодовият сладолед аз миналата година купих една машинка, тя прави сладолед само от замразени плодове.Вкусен сладолед се получава / имам публикация в моя блог /.Но най - лесно и бързо правя сладолед за гости като разбивам заквасена сметана, разбивам и белтъци на сняг и смесвам внимателно, за да не спадне белтъка.Белтъците ги разбивам със захар.Вкусен и бърз домашен сладолед се получава.И гарнирам по желание.
    Заведенията в България предлагат общо взето едни и същи ястия.Причината е,че в нашата страна няма закон, който да позволява да приготвяш свое меню.Каквото ти разреши ХЕИ това ще приготвяш.Няма възможност за импровизация.Имах собствено заведение и знам за какво става въпрос - бяха ми разрешили да правя боб - салата, а боб - чорба - не.И им зададох въпрос каква е причината - бобът е все варен и в двата случая.И никой не ми отговори.Просто законът се прави от хора , които нямат и представа от този нелек бизнес.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елена.

      Машинката си е добра опция, ама май нямам място в малката ми работилничка и за това чудо. Ще опитам този твой начин на приготвяне, звучи ми много добре. А това за заведението направо ме втрещи, не ме изненада обаче. Законите са ни чудни, чудни, а ние като народ много се борим за промяна. Първо почваме с размишления на ум, после на глас, после на маса засягаме родата на управниците до девето коляно и с това смятаме,.че сме си свършили работата. Когато осъзнаем колко е важно да сме единни несправедливостите като този въпросния закон например много по-лесно ще биват премахване. А до тогава ни остава само дерзанието.

      Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!