вторник, 3 май 2016 г.

Един по-различен Великденски обяд


Тази година бяхме решили да пропуснем агнешкото на Великден. Със времето хапваме все по-малко месо и не ни костваше абсолютно нищо да го направим. Още повече, че не сме спазвали пости и си хапваме месо когато решим, та изобщо не сме били "жадни" за нещо такова.

Случи се така, че преди 1-2 седмици си говорих с шефчето на единия рибарски магазин и го подпитам за дивия лаврак и че гледам, че в Мастър шеф само с него готвят и той ми каза, че не го зареждал освен ако някой не му направи специална поръчка - причината разбира се е цената. Ден-два преди Великден се случи да влезна в друг рибен магазин и се оказа, че им бяха докарали такава риба. Видях, че цената е по-ниска от тази, която ми обявиха в предния и си викам ... Хайде, ще се прежаля! Наистина ... рибата беше много прясна, вкусът е по-добър, но честно казано мисля, че скоро (а може би и никога) няма да повторя, защото лично за мен не си заслужава. Просто не виждам много голяма разлика от дивия и питомния. Разлика в цената обаче е "х3". Споделям го за тези от вас, което не са взимали, но са си го мислили. По-добре си карайте с обикновения!

За Великден ни гостуваха шурея (т.е. на жена ми брат и) и жена му. Бях решил да е малко по-интересен обяд с предястие, основно и десерт. Е, десертът си беше баш Великденски Козунак, ама все пак си беше Великден и козунака си беше собственоръчно врътнат от мен, така че се брои.

Относно предустието и обяда се спрях на свежа зелена салата с рукола, кедрови ядки, ягоди и пармезан, а обядът както вече разбрахте щеше да е филе от лаврак приготвен на грил тиган с пюре от картофи и пащърнак.

Ето и нужните продукти за рецептата, която ви предлагам днес (за 4 порции):

За салатата:

  • 1 зелена салата
  • рукола
  • малко кедрови ядки, орехи или филирани бадеми според мен също биха свършили работа
  • пармезан
  • ягоди
  • 2 с.л балсамико
  • 1 к.л дижонска горчица
  • 1 к.л мед
  • сол
  • зехтин

За основното:
  • 1 лаврак около килограм или 2 малки около 500гр.
  • 300 грама пресни картофи (5-6 картофа)
  • 1 бр. среден пащърнак
  • прясно мляко
  • масло
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • лимонова мащерка (друга зелена подправка подходяща за рибата)

Начин на приготвяне:

Салата:

Салата накъсвам, а не режа. ядките запичам леко на тиган. За дресинга - последователно смесвам меда, горчицата, балсамикото, зехтина и солта.

Основно:

Филетирам лаврака с подобна на тази техника, след което натривам филенцата с лимонова мащерка, черен пипер и малко зехтин и ги оставям да почиват. Не осолявям тук, а непосредствено преди готвене!

През това време слагам да се варят във вряща вода обелени 5-6 малки пресни картофа и един пащърнак. След като са готови изливам почти цялата вода, слагам парче масло, малко прясно мляко, сол, черен пипер, изчаквам маслото да се разтопи, след което пасирам на ръка с уред за мачкане на картофи - не използвам пасатор! Осолете добре, но не прекалявайте! Добавете допълните прясно мляко ако искате пюрето да е по-леко и въздушно. Разбира се, трябва да разбъркате отново добре след това.
Също така изпекох и по едно прясно морковче във фурната за разкош, че ми бяха остана тъкмо 4 броя и се чудех къде ги употребя
 За рибата - загрявам тигана докато започне да пуши, намалям на половина, осолявам филенцата и пека 3-4 мин. с кожата надолу, след което около 1-2 минути от другата страна.



6 коментара:

  1. Чудесно предложение! Не мисля, че е задължително агнешкото, въпреки, че е като традиция да се поднася. Но много хора не ядат такова месо и си приготвят друго празнично меню. Ето, твоето предложение е идеално! Честит Великден, бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторски приготвена и поднесена чиния, Стамен, поздравления!
    Какво ви става на вас, по-младите, и дъщерята и зетя - и те все по-малко месо хапват:)), но няма лошо - на кой, както му е вкусно!
    Хубава празнична гергьовска вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весела! Ами при нас плавно и неусетно се случиха нещата, жената е малко по-чувствителна на тема животинки и малко или много се налага да се съобразявам като готвя. И от съобразяване та с времето ми се отяде постепенно и сега вече 1-2 пъти седмично макс. Но както казваш ти - Нека всеки, каквото му е сладко! Поздрави!

      Изтриване
  3. И ние тази година бяхме без агнешко,но си приготвихме вкукна дроб сърма за Великден,а на Гергьовден петел с ориз в голямата пещ-е,няма такъв опушен аромат и вкус....
    Значи да не се кОся за лаврака-ще продължа да си го подминавам.
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. И ние тази година бяхме без агнешко,но си приготвихме вкукна дроб сърма за Великден,а на Гергьовден петел с ориз в голямата пещ-е,няма такъв опушен аромат и вкус....
    Значи да не се кОся за лаврака-ще продължа да си го подминавам.
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз малко пост Великденско се насладих на бабината дроб сърма. А за лаврака Ич не се кОси :)

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!