четвъртък, 19 май 2016 г.

Моята Домашна Пица


Този пост е малко по-специален. Първо това е така, защото днес моята скъпа съпруга навърши прекрасните 31г. Пожелавам и много много здравe, любов и хармония. Втората причина пък е свързана с първата. По повод празника и заради това, че нямаше как да се събираме с брат и за вечеря тя реши да го покани на обяд и като една истинска рожденничка направо си поръча от менюто :D И рече и отсече - ПИЦА!

Една от причините е, че някак много я съблазнява точно моята пица! През последните месеци смело мога да кажа, че не съм пропуснал седмица, в която да не замеся по една. Всичко започна с това, че искам да знам как стават нещата. И после се почна голямото пробване - различни брашна, различни рецепти, фурната и различните начини на печене, различна температура..

След редица опити бих желал да споделя моите впечатления на кратко и да се опитам да обобщя всичко, което съм разбрал до момента.

  • За хубавата пица трябват качествени продукти, като на първо място е хубавото брашно. В момента ползвам Брашно тип 00, но не защото съм забелязал огромна разлика с нашето тип 500, а просто защото знам, че така трябва. Честно да ви кажа - ами не мога да усетя голяма разлика. Поради тази причина и факта, че е 3 пъти по-скъпо обикновено смесвам тип 00 с тип 500, често слагам и пълнозърносто. Беше ми и малко трудно да го намеря, но все пак успях. Има го из разни бутикови магазинчета, най-често за италиански стоки, намира се също така и в млекарница "Добрев", има го и в един сайт, от където аз всъщност си го взех, заедно с Грисът от твърда пшеница, който пък ми е нужен за прясната паста (това ще споделя в детайли в друг пост). Ето го сайта за повече инфо
  • Винаги използвам прясна мая. Или аз нещо съм кьопав или тази сухата мая нещо не я бива. Знам, че сега много хора ще си кажат - "Ти си кьопав".. еми може и така да е, ама колкото и пъти да пробвах с нея не ми втасва, явно нещо не правя като хората.
  • Винаги пресявам брашното.
  • Почти всяка пица се приготвя с основа от доматен сос. Препоръчвам направата на пресен такъв. Процесът не е никък труден, а резултатите са страхотни. Белите доматите, рендосвате ги и ги оставяте да врат на умерен огън докато се редуцират и почти цялата вода изври. След това хубаво стривате през цедка, овкусявате и Воала!
  • Има всякакви рецепти за пица, включително и такива за инстантна (т.е. без втасване). Има и рецепти за тесто с яйце. Пробвал съм всички тези вариации, но класическия вариант, който ще споделя по-долу смятам за най-добър.
  • Казват, че добрите майстори пицари или т.н. Пицайоло (м.р) или Пицайола (ж.р) не ползват точилка. Затова и аз си поставих за цел и следвам стриктно това правило.
Относно фурната и технологията на печене - имам късмета да имам фурна, която загрява до 300 градуса, та имах възможност да изпробвам доста широк диапазон от температури, на места в рецепти съм срещал препоръчителни такива над 250 градуса. Опитвах и различни височини на печене. В крайна сметка лично за мен  и моята фурна много добре работи 230 градуса, по средата на вентилатор. Времето за печене ще да зависи от дебелината на пицата според мен, но аз я разтилам доста тъничко, като оставям малко по дебел край - като борд, който да пази плънката да не изтече навън и пека около 10-12 мин.

Връщам се на Рождения ден и искам да ви споделя днешната пица, която вероятно без да изненадвам вече никой е вегетарианска.

Ето и продуктите за 2 пици с размер 30см:

За тестото:
  • 400 гр. брашно (в моят случай 200 гр. тип 00, 100гр. тип 500, 100гр. пълнозърнесто)
  • 200 мл. хладка вода
  • 8-10 гр. прясна мая
  • 1 ч.л. сол
  • щипка захар
  • 2-3 с.л. зехтин екстра върджин
За плънката:
  • доматен сос
  • 350 гр. моцарела
  • 100 гр. сирене
  • бейби спанак (може и по-крехките листа от обикновен)
  • рукола
  • 4 яйца
  • листа босилек
  • зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
  • В малка купичка сложете маята, щипка захар, малко вода и малко брашно. Разбъркайте до хомогенна кашичка и оставете за 10тина мин. да набъбне. Много важна роля тук играе захарта и хладката/топла вода. Искам да направя МНОГО ВАЖНА забележка. Ако водата ви е прекалено топла рискувате да пресечете маята и да не втаса.
  • В купа пресейте през сито брашното, добавете солта и разбъркайте. След като маята набъбне добавете я заедно със зехтина и водата и омесете тестото за няколко минути. Тестото трябва да е лепкаво, но да не остава по ръцете ви.
  • Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса за около час. Тук ще ви кажа аз какъв трик ползвам - Ако фурната ви го позволява настройте я на 30 градуса и оставете тестото вътре.
    След като е удвоило обема си, вадя тестото, разделям на две топли, които пак леко омесвам и отново връщам да повтасат
  • През това време си приготвям всички други продукти да са ми под ръка 
  • Когато съм готов, върху набрашнена повърхност сплесквам с ръце тестото и започвам да го разстилам равномерно. Когато го поизтъня го прехвърлям в тавата (ползвам тази голямата от фурмата, защото е широка, плитка и много удобна) и доизтънявам като оставям малко по-дебел борд накрая за да пази плънката от изтичане
  • Слагам хубав слой доматен сос и го разстилам равномерно (около 4-5 с.л.), слагам спанака, накъсвам на ситно моцарелата, поръсвам с натрушеното сирене, чуквам 2 яйца, струйка зехтин и пека на загрята фурна на230 градуса по средата на вентилатор за около 10-12 мин.
  • Пека до леко златист загар на моцарелата. След като извадя пицата поръсвам с прясна рукола, няколко листа пресен босилен и отново капвам малко зехтин.
Ами, това е съвсем накратко. Надявам се да съм ви бил полезен и успех! Пожелавам ви да си приготвите най-страхотната пица! Ето и още някой от опитите :)


10 коментара:

  1. Използвайте за замесване на тестото газирана вода или бира.Аз запичам леко предварително блата за пица,след това подреждам всички продукти.Чудесна е станала вегетарианската пица.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елена! Може нанправо на ти, ако искаш :)

      Това с газираната вода съм го виждал и на други места, но не съм го пробвал. Ще опитам. А защо е запичането предварително.. за да не остане глетава при плънката ли?

      Поздрави и успешен ден!

      Изтриване
    2. Да,
      за да не остане глетава пицата, обикновено когато се нанесе сосът отдолу тестото остава неопечено и тестяно / глетаво/.А спанакът и рукулата винаги поставяй накрая.Спаянакът съдържа много оксалова киселина органична, но когато се обработи топлинно тя става неорганична и образува най - трудно разградимите камъни в бъбреците - оксалатните.Затова киселецът и спанакът не трябва да се обработват топлинно.Може само за секунда да се бланшират, но и това не е желателно.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Здрасти, Елена. Много интересна информация. А какво правим тогава с всички хубави спаначени кюфтенца, спаначена супа и т.н? Да разбирам ли, че всичките те не са особено полезни за нашите бъбреци?

      Изтриване
  2. Честит празник на рожденичката! Бъдете много щастливи и влюбени! :))))
    Пицата е прекрасна, Стан! И аз не използвам суха мая в тестата - получава ми се и с нея всичко, но някак ми се струва, че е много по-изкуствена, а и тестото с прясната има по-добър вкус определено.
    Много ми хареса и подробното описание, такова брашно не съм си купувала и честно дори във Варна в големите вериги не съм виждала, сигурно трябва да се огледам за някакъв по-специализиран магазин? Аз понякога използвам брашно тип 350 за печивата - по-фино е от тип 500, а и цената им е почти една и съща - 350 е с някакви стотинки по-скъпо. Може да опиташ и с него. :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Благодаря за хубавите пожелания!

      Малко на автопилот го писах снощи, та явно съм се отпуснал в обясненията :D Няма начин да го няма някъде из Варна това брашно, но сякаш не е никак разпространено. Знам, че уважаващите себе си пицарии ползват само такова, намерих разни сайтове, където има на различни брандове пакети по 5-25кг., но са само за дистрибутори. Сега ми предстои пазар, че съм ги превършил почти всичките видове и ще взема тип 350 да го пробвам. Прекрасен ден и на теб!

      Изтриване
  3. Здрасти :) Много апетитни пици!
    У нас положението с пиците е същото - тестото без яйца, прясна мая, вода, мазнина, сол и брашно. Наистина тестата за солени печива с газирана вода са по-хубави, но не винаги имам под ръка и аз.
    И аз не се разбирам със сухата мая :) Стават нещата, но не е като с прясната
    И аз пека на 250* и пиците са с тъъънички основи :) с борд в края.
    Абе все едно моите си пици гледам горе, само дето у нас няма вегетариански - дори на тази с яйцето си търсят шунката.
    Брашно тип 00 и аз харесвам, но това, което си показал е скъпичко за всекидневна употреба (и хляб правя с него) - купувам от Метро на Дивела 00, много често е на промоция по 9лв/5кг.
    Честит рожден ден на твоята любима! Здраве и любов да съпътстват всеки неин ден, а очакваната рожба да направи щастието ви още по-голямо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драсти, Пепчо!

      За мен е чест, че сравняш твоите с моите :) Това на Дивела май е най-разпространеното. Тук го мернах на 1-2 места в разни бутикови магазини, но килограма беше към 2лв+. Благодаря за полезното инфо за Метро, ще го потърся там следващия път!

      Благодаря и за милите пожелания! Поздрави!

      Изтриване
  4. Стамен, да е жива и здрава любимата, дано винаги да сте влюбени и един до друг. А ти по традиция - да приготвящ празничния обяд за този ден, много мило.
    Никога не съм обичала пица, до момента в който хапнах в едно заведение в с.Ахелой, на морето. Просто уникална беше. В последните години подобна хапваме в Китен. Какви ли не рецепти съм опитвала у дома - все става, но не е същата, като ахелойската.
    Самото тесто е съвсем различно, сякаш е без мая, но не съм сигурна. Иначе аз не намирам разлика между сухата и прясната мая, но не знам защо предпочитам и аз да работя с прясна.
    От твоята пица бих хапнала, ще подбутна само руколата, че е едно от нещата, които не хапвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси!

      Благодаря ти много за пожеланията, а също така и за това, че би уважила пицата ми ;)

      Аз ако съм на теб следващия път в Ахелой направо питам шефа за тестото, ако разбира се пиците са още там и са все същите...

      Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!