понеделник, 2 май 2016 г.

Супа от червена леща


Днес ви споделям нещо, което е супер лесно, готви се доста бързичко и не на последно място е много вкусно! :)

Вкъщи супичките са на почит, само че все се готви едно и също и един ден реших да я купя най-накрая тази прословута леща. Хапвал съм по заведения на 1-2 места крем супи от червена леща, но все съм попадал на небалансирани вкусове, където реално вкуса на лещата не може много добре да се определи, заради използваните подправки или други зеленчуци. Определно е различна. Пробвайте може и да ви хареса.

За разлика от обикновената, червената леща няма нужда от предварително накисване, което още повече улеснява нещата. В днешната рецепта тя е приготвена по много класически начин с най-честите продуктие използвани при варива.

Ето и всичко, което ви е нужно:


  • 250 гр. червена леща
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • парче корен от целина/може и зелени стръкове
  • зехтин/масло
  • сол
  • черен пипер
Начин на приготвяне

  • Измивам добре лещата и я слагам да се вари в около 2 литра вода
  • Докато лещата завира почиствам, измивам добре и нарязвам всички зеленчуци на ситно и ги добавям да врат при лещата, намялям огъня и оставям да къкри около 20 мин,
Червената леща се сварява 2 пъти по-бързо от обикновената, така че в момента, в който зеленчуци са омекнали може да я сварите. Бих ви предложил и друг вариант, който обаче аз избягвам заради пърженето - В тенджера, запържвате в сгорещен зехтин всички зеленчуци, след което наливате вода, добавяте лещата и варите до готовност, пак същото време.

Ако обичате пък хубава гъстичка крем супа използвайте двойно количество леща и сипете по-малко вода, можи би около 1л. и след като сварите по един от двата начина посочени горе пасарайте и добавате масло.

Овкусявайте супата накрая а не по време на готвене. Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Обичам я червената леща,особена на пюре с лимон.
    Честит празник Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Живка!

      Честит празник! Звучи ми много добре с лимонче, ще тествам непременно! Поздрави!

      Изтриване
  2. Честито Възкресение, Стан! Пожелавам здраве и благоденствие на теб и семейството ти!
    Супата е една от любимите ми - напомни ми, че отдавна не съм я приготвяла. Отскоро й добавям и малко къри, придава пикантен и интересен вкус.
    А относно публикацията за киселото мляко и млякото - за жалост съм на другия край на България, та затова съм в търсене на подходящо магазинче или продавач-производител на мляко, така че да не ме е яд, че отново ще изгълтам поредната доза консерванти. Иначе млякото, което бабини ми си купуват има уникален гъст каймак (аз не обичам, но по това съдя, когато млякото е хубаво и домашно).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито и на теб, Светле! Здраве и на теб и семейството ти! Кърито ще да я направи със сигурност по-интересна, ще опитам следващия път да видя дали ще допадне. Като каза другия край на България, сега се сещам че май беше от Варна..живял съм там доста години, но тогава интереса ми към здравословно хранене бе още в зародиш, та не ми хрумва от къде би могла да си купиш нещо подобно, ама щом бабини ти си купувам няма да те мисля много ;)

      Поздрави!

      Изтриване
  3. Подсещаш ме да разнообразя обикновената леща, която тачат много у дома с червена, за разнообразие. Твоя вариант ми допада, и аз не харесвам особено прекалено подправената такава, която се предлага обичайно по заведенията, в нея има именно къри в голямо количество.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!