петък, 29 април 2016 г.

От скоро кухнята е по-зелена

Точно в навечерието на Цветница, този така прекрасен празник реших, че е крайно време да отметна още нещо, което стои в "TO DO" листата от дълго време - Да си засадя билки у дома! Много време се кумих какво аджаба саксии или кашпи да купя. Обикалях пазарите, цветните борси, рових в нета и в крайна сметка се спрях на едни керамични кашпи, които много харесах в един сайт, който е пълен с "евтинийки", ама викам нищо тоз път ще се прежаля, а и цената не ми се стори чак толкова зле...някъде към 10лв. беше кашпата.

И така, поръчах ги аз, пристигнаха баш на Цветница и си викам ако днес не е няма кога. Скокнах аз до цветната борса, набързо взех някоя друга саксийка подправки, малко пръст, комшията и той беше ми дал малко разсад босилек - към 6-7 корена и се захванах да ги засадя. Основната идея беше да имам най-вече босилек, затова си 3 вида, както и мента и лимонова мащерка. Последната реших да я засадя в едно друга кашпа, която имахме от преди мисля, че много и ходи розовото на тази лимоновата мащерка :)

Не е кой знае ква философия, ама аз май малко прекалих с пръстта. Разбрах го в последствие разбиар се, когато тръгнах да поливам и водата взе да излиза от кашпите :D поразпределих я така по равномерно и сега поливам по-внимателно и като цяло нямам проблеми.

Ето ги децата:




Този босилек, който е като храст в ляво, нещо не ми харесва. Няма онзи наситен босилеков вкус, който Дженовезето (големия зеления в дясната кашпа) има, А червения е малко по мек, но също доста ароматен. Сега като гледам снимките осъзнах, че тия мъници за има няма една седмица са друпнали адски много, защото вече са поне на половината на големите и това при положение, че седмицата не беше много слънчева. Като цяло ми се иска да набуча още 5-6 корена поне, а отделно на терасата имам доста голям перваз и там също ще напляскам яко босилек. Казват, че гонел комарите, а при нас е нещо страшно - има ги в изобилие. Но до тогава ще мине още малко време! Хайде със здраве и до нови срещи!

6 коментара:

  1. Здрасти :) Този ти босилек (като храстче, с дребните листа) не е салатен и затова не с наситен вкус. Преди години никак не харесвах тази подправки и за пръв път проядох лимонов - много приятен свеж аромат има, но пак е с дребни листенца. Тогава се и сблъсках с видовете - около 150 вида босилек са :)
    Ще ти споделя аз как ги отглеждам в "градинката" на перваза на терасата :) Засявам по едно пакетче в дълга саксия - около 40см е, в повечето случаи семките излизат добре. И когато станат над 10 см стръкчетата - започвам да ги прескубвам :) разреждам. Тези, които остават да имат повече място и да растат здрави, а на изскубаните отрязвам корена и пасирам :) така по-рано се сдобивам със свежи подправки.
    Много са ти хубави кашпите, а тази с мащерката каква е кипричка :)
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Пепчо!

      Този лимоновия не съм го виждал, ама със сигурност ще е добър. Това, което ти прилагаш като техника ми звучи много добре и мисля следващата година да работя по тази технология. Тази не бях съвсем подготвен, но със сигурност ще напредна и в това начинание. Хубави празници желая на семейството и поздрави на зарата!

      Изтриване
    2. Благодаря :)
      Лимонов няма тук, в България, или поне не съм срещала. На мен два пъти ми носят семенцата от Германия, ако имаш познат там - поръчвай. Ако ли не, успея ли да събера това лято, ще ти изпратя.

      Изтриване
    3. Няма грижи, чичо Гугъл много помага в такива моменти. Веднага намерих в няколко онлайн магазина. Например този - http://pazarstil.com/bg-product-details-1646.html Ейтова му е хубавото на 21 век..и май е само това! :D

      Изтриване
    4. Аааа, не само това - дори само факта, че ние самите живеем в него:)
      Чудесна градинка сте си спретнали, аз нещо не се справих с отглеждането на подправки, като отидем на почивка и съседа, дето ги полива на два пъти ги уморява:))

      Изтриване
    5. Хахах, сменяйте съседа! Ако си близо можеш да разчиташ на мен ;)

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!