петък, 29 април 2016 г.

За домашното кисело мляко

Здравейте драги,

след дългата пауза се завръщам с една тема, която е колкото кулинарна, толкова и социална според мен. Последните години яко се шуми около здравословното хранене, био продуктите, коя кокошка колко мили изминава на ден и пр. Човек, колкото и да се старае да спазва някакъв здравсловен начин на живот, няма как абсолютно всичко да му е свръх топ био продукт и все си хапва някакви боклучета от време на време, ама какво да се прави, иначе пък ще вземем да заживеем по 200 години и да се чудим какво да правим толкоз дълго време живи. Та именно поради тази причина дълго време избягвам конкретната тема, а именно - домашното кисело мляко. Бях си намерил едно конкретно в магазина, което си ме устройваше и си хапвах само от него. Споделям името ,защото наистина не е никак лош избор и в крайна сметка, ако не ви се занимава със заквасване и не сте го пробвали, може пък да ви хареса. Става въпрос за Елби Булгарикум. За тези, които не знаят това е единствена държавна компания за млекопроизводство, а доколкото съм чувал и единствената, която произвежда бактерии и реално всички останали производители на кисело мляко закупувам бактерии от нея. Не съм се ровил много за инфо, така че това не е съвсем потвърдена информация.

Та, дълго време карахме с това мляко до един слънчев ден преди месец може би, когато разхождайки се по пазара попадаме на млекомат и решаваме с жена ми да си заквасим. Всичко се получи от първия път, естествено с малко помощ от публиката, но важното е, че се получи. Ще си кажете, защо пък да е социална тази тема. Ами, защото напоследък в държавата ни всичко почти е ударило дъното. Огромна част от всички производители, особено малкия и среден бизнес е доста притиснат до стената заради многобройните супермаркети/хипермаркети, който много неусетно, но удобно се настаниха в ежедневието ни. Признавам си - наистина е удобно. Влизаш и взимаш всичко от едно място. Спестяваш доста време, може би и средства. Малко от нас обаче сигурно се замислят, за това къде отиват парите ни, къде и как са произведени тези продукти и какво причинява това на българското производство. Последната година основно пазарим от пазари и местни малки магазини, повечето фирмени и това ме накара да осъзная някои неща. Първо, качеството на продуктите в повечето случаи е много по-добро - пресни зеленчуци и плодове от месния плод-зеленчук, прясно месо от месарницата; мляко, яйца и млечни продукти от млекарницата, риба от специализирам магазин за риба и т.н. И за тези в малките градове и за тези в големите това не е толкова трудно постижимо. В малките всичко се намира на близко разстояние, а в големите си има пазари, където пък има пак всичко концентрирано на едно място. За селата е ясно, че всеки си ползва лична продукция, затова и не ги споменавам. Какви са предимствата от това - по-добро качество на продуктите, лична комуникация с търговците и не на последно място стимулиране на бизнеса. Ако голяма част от нас започнем да пазаруваме по този начин парите не ще спрат да излизат извън рамките на държавата, а това ще намали и ясно изразената централизация, която наблюдаваме в момента, където може би 50% от населението на страната ни е концентрирано в столицата, друга огромна част по останалите по-големи градове и малките градчета и особено селата пустеят все повече с всеки изминал ден.За пример ще дам един доста красив и голям град в България, като Плевен, където населението е намаляло може би двойно за последното десетилетие.

Истината е, че ми e болнаo за родината и до къде я докарахме и във всяко едно такова нещо виждам потенциал за подобряване. Ние сме народ, който е всикнал да стои и да чака на готово да се случат нещата без да осъзнава, че всеки един може с нещо да допринесе.

Сега конретно по темата - в голямия град млекомат, в малкия град или в селото директно от бабата/дядото млякото е многократно по-вкусно и истинско, дори и от най-добрите, които се предлегат по магазините (и тук идва по-интересната част), а е доста по-евтино. Тук го взимам на цената от 1.50-1.60 на литър, където в магазина трудно то може да бъде закупено под 1.90-2лв. Съгурен съм, че има населени места, където може да се намери и по левче литъра.

Относно технологията за приготвяне. Съвсем, съвсем простичко е:
  • сваряваме мляко, като ние го оставяме да поври 2-3 минути след като кипне. Внимавайте иска си бъркане и периодично дърпане от котлона, защото много леко може да изкипи. Освен ако разбира се нямате млековарка. 
  • оставяте го настрани да изстине до температура 42-45 градуса. Вкъщи ползваме термомър, бабите ни са го правили с пръст, но това не е особено хигиенично както и е малко относително да се прецени, защото казват, че трябва да спре да ти пари когато е готова, но на всички е ясно, че някой хора може да са прекалено чувствителни или нечувствителни и заквасването да не се получи, затова силно препоръчвам термометър.
  • Когато млякото е достигнало нужната температура в малко съдче разбиваме добре кисело мляко, смесването го с малко от прясното, разбъркваме добре, след което изсипваме при млякото и разбъркваме добре. Тук е може би най-тънкия момент от целия процес колко точно кисело мляко да се сложи. По книгите го пишат 1-5%. Аз лично слагам 2-3 равни лъжици к.мляко на 2 литра прясно мляко.
  • Разливаме по буркани и затваряме добре капачките
  • Завиваме добре по възможност с вълнено одеало и държим за около 3-4ч.
  • След това изваждаме бурканите, отваряме капачките и оставяме до изстине нацяло, след което прибираме в хладилника да се изстуди добре и е готово за консумация.


Ами...толкова от мен! Ще се радвам много ако съм успял да стимулирам поне един човек да направи тази крачка и да опита. Вкусът няма нищо общо с този от магазините, а това което ще направите ще бъде полезно не само на вас! Какво по-хубаво от това...

4 коментара:

  1. Здравей, Стан!
    Прочетох последните ти публикации. Първо честито за сватбеното тържество, много любов и семейно щастие ви пожелавам.
    Относно тази публикация - напълно споделям. Баба ми си купуват прясно мляко за 1 лев - но е на село, в градски условия е трудно да се намери хубаво домашно прясно мляко - всички са UHT, a от пазара не бих се доверила на някой продавач на мляко, освен ако не е някое млечно магазинче, но там също са UHT.
    Mного красиви са и кашпите с подправките - обожавам босилек и затова вкъщи се отглежда в големи количества. :D
    Хубави великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Светле!

    Благодаря за пожеланията. Благодаря ти също и за интереса и времето, което си отделила на блогчето! Там от където аз си взимам от млекомата не е UHT, за тези които не знаят това е Ultra-High Temperature. Млякото е съвсем сурово, хората си имат нужните сертификати и т.н. Естествено няма как да знам при какви хигиенни условия се получава въпросното мляко, но вкуса е просто божествен! Доколкото ми е известно човекът с млекомата е и собствен на фермата. В самия млекомат отзад, където държи сирена и кашкавали (защото продава и това) също е доста чисто. Вкусни са му, но аз обичам твърди сирена. Намерих такова същото като на баба от едно време - Твърдо, зряло, солено... вземам го от една женица, която пак продава в доста големи количества но според мен няма нужните условия. Паркира си комбито и продава от него. В тия жеги, който предстоят всички се сещаме какво може да се случи с храната :) Та ако си от София мога да ти дам кооридинати и да пробваш ;)

    Поздрави и прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Прочетох внимателно написаното. С някои неща съм съгласна, с друг - не...
    Прав си, че трябва, като потребители да насърчаваме българските производители.
    Обаче аз от опит съм установила това - в малките квартални магазинчета, където живея, освен че цените са доста по-високи от големите вериги, продуктите са с не-много добро качество и старички, може би защото по-малко хора пазаруват там. За пазариге не ми се говори - особено на Женски пазар, на Лъвов мост нещата са трагични - абсолютни боклуци се продоват, бог знае къде и кога произведени. Именно затова предпочитам да пазарувам в големите вериги, където мисля, че продуктите са по-качествени и се намират и български такива.
    От млеката определено Елби-то е най-добро и за мен. Разбира се, когато мога да се снабдя с качествено домашно мляко, сирене, масло - го правя. Преди време идвае един човек с микробус и продаваше мляко от Божурище - чудесно, но със затопляне на времето няма да е удачно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има и немалка истина в това, което казваш. Женския е кошмарен. Живеехме на Пиротска преди да се преместим и се опитахме да пазаруваме оттам, но е трагично наистина. Доколкото обаче знам има млекомат там и млякото съм чувал, че е добро, също така знам че от млекомата може да си купиш закваска на Елби. Другото, което харесвам там е рибния магазин - доста голямо разнообразие и не съм купивал лоша или стара риба от там до момомента. Имаше преди една женица, която продава само гъби на прилични цени. Чувал съм за араби с хубаво Басмати за 5лв.кг. Никога не съм взимал, но са ми казвали.Всичко друго май е зле. За кварталните... има добри има и лоши - работя ги на проба грешка! :D

      Иначе от супермаркетите могат да се намерят добри неща, но сякаш една идея по-малко.Била и Лидл са най-добре май.. Общо взето може и част от нещата спокойно да се взимат от магазина, но аз лично не мога да си намирам всичко там.

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!