понеделник, 8 февруари 2016 г.

Пълнени чушки/тиквички с киноа


Пуста и киноа, най-сетне стигнах и до нея. Голямо овъртане беше как да я приготвя, да я кисна ли, да не я ли кисна?! Какво да сготвя с нея? В крайна сметка се спрях на две рецепти, като днес ще ви представя първата, а тези дни ще споделя и другата. Не мога да гарантирам дали техниката ми на приготвяне на киноа е правилна, но мога да гарантирам, че чушките и тиквичките станаха божествени! В интернет има много различно инфо, но аз реших да я накисна за денонощие, източникът който ползват посочва тя да се накисва 12-24ч. преди консумация, като на няколко места прочетох, че след тези часове можем директно да я консумираме. Аз обаче реших да хем да я кисна, хем да я позадъша, хем да я пека. Рецептата е за смесена тава от пълнени чушки и тиквички. Разбира се вие винаги може да направите само едното или само другото, просто аз така го измислих в движение.

Продукти:
  • 5-6 бр. червени чушки (по-прави и тумбести по възможност за да е по-лесно пълненето)
  • 3 бр. малки към средни тиквички
  • 150 гр. киноа (накисната предварително)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 малък морков
  • 2-3 с.л. домати от консерва
  • 2 зелени стръка целина
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • босилек
  • мед/захар
Приготвяне:
  • Тиквичките отрязвате по дължина на половина, след което издълбавате с лъжица сърцевината им
  • Нарязвате всички зеленчуци на ситно, включително и сърцевината от тиквичките
  • В дълбок тиган загрявате 2-3 с.л. зехтин и запържвате последователно лука и чесъна, морковите, целината, тиквичките и накрая доматите
  • Добавяте 1 ч.л. мед, сол на вкус, щипка босилек, накрая добавете киноата (изплакнете и отцедете водата от нея) и оставете да покъкри няколко минутки докато плънката хубаво се сгъсти.









  • Свалете от котлона и докато изстива почистете чушките, като: 1. отрежете капачетата и махнете семките от тях; 2. почистите семките от самите чушки
  • Напълнете чушките, но не съвсем до горе, за да може да ги затапите с техните им капачета, като ги вкарате малко навътре. Леко обрежете капачетата за да влезнат по лесно в чушките, иначе рискувате да цепнете чушките. Напълнете и тиквичките.
  • С остър нож направете по няколко дупки отдолу на чушките и тиквичките. Това е с цел водата, която налеем в тавата да може се абсорбира хубаво от киноата вътре. Това ще направи плънката сочна :)
  • След като сте напълнили и наредили чушките и тиквичките в тавата, сипете около 1-1.5 ч.ч вода и печете до готовност в загрята на 180-190°
Чушките сервирам с бял сос, ето и продуктите за него: 
  • 1. ч.л брашно
  • 2 с.л. к.мляко
  • 20 гр. масло
  • сол
  • ч.пипер
  • В съд разбивам яйцето, след което добавям к.мляко и отново разбивам добре. 
  • В нагорещен тиган или малка касерола загрявам маслото и запържвам брашното. 
  • В момента, в който изсипя брашното намалям котлона на слаб огън. 
  • Разбърквам добре брашното с маслото, след което добавям разбитото яйце с к.мляко.и при непрестанно бъркане сгъстявам соса, като добавям накрая солта и ч.пипер. Имайте впредвид, че ако котлонът е прекалено горещ е възможно яйцето да се пресече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!