сряда, 24 февруари 2016 г.

Суров чийзкейк с маскарпоне и праскови




Тази рецепта е вдъхновена от една заведение за бързо хранене. В периодът, в който се местихме в новото жилище нямахме нито сили, нито желание да готвим, а през част от времето си нямахме и кяхня..

Във въпросното задеведение, освен, че си готвеха доста добре основните ястия правеха и все още правят страхотни десерти. Един от тях е Прасковен чийзкейк с маскарпоне. Опитахме се на няколко пъти да вземем рецепта, но разбира се не ни я дадоха. Това, което успях да изкопча, беше всъщност очевидно и за нас самите - ползваха маскарпоне, заквасена сметана, белени праскови от компот и желатин. Кое как и колко обаче си остана загадка. Затова реших да се пробвам да го докарам въпросния кейк и в този пост ще споделя резултата и мнението си, като от по-опитните бих желал да дадат съвети, за да може следващият път да станат нещата съвсем както трябва.

Продуктите:

  • 1 пакет обикновени бисквити (около 200 гр.)
  • 50-100 гр. масло (зависи, колко маслени са бисквитите)
  • 500 гр. маскарпоне
  • 400 гр. заквасена сметана
  • пудра захар на вкус
  • пакетче желатин на прах 10 гр.
  • 1 компот от праскови (по възможност белени)
Начин на приготвяне:
  • В чашка изсипвате желатина и го заливате с около 70-80мл. студена вода. Оставяте го да набъбне, при мен отне около 30 мин
През това време:

  • Бисквитите се разбиват с блендер или на ръка на много ситно. Добавяте предварително разтопеното масло и разбърквате добре. Изсипвате сместа във форма с падащо дъно 26 см. и притискате много добре по цялото дъна за да полъчи стегнат бласт. Печете около 10 мин на 180 градуса, след което вадите от фурната и оставяте да изстине напълно
  • В купа разбивате маскарпонето и заквасената сметана, заедно с пудрата захар (става много бързо), след което прибирате в хладилника
  • Отрязвате си тънки резенчета праскова за окраса отгоре (в моя случай 12 бр.), а останалите праскови режете на ситни парченца
  • След като желатина е набъбнал, го разтапяте на водна баня, но без да го завирате! Това е много важно, заври ли, няма да стегне! След това го оставяте леко да изстине.
  • Вадите крема от хладилника, добавяте нарязаните на ситно праскови, малко сок от бурката (аз сложих около 50мл) ,желатина и разбървате добре.
  • Изсипвате върху блата, заглаждате и нареждате резените прасковите отгоре, след което прибирате да стегне добре в хладилника. Незнам точно колко, при мен си стоя цяла нощ, но си мисля, че поне 3-4 часа за да стегне хубаво:
  • Преди да махнете борда и да сервирате, минете с нощ накиснат в гореща вода плътно по стените, за да не би случайно като отваряте борда да нарушите структурата на кейка. Честно казано не ми се вярва, но е хубаво човек да се презастрахова.

Коментари:
  • Използвах около 100гр. пудра захар, и не ми е достатъчно сладко, затова мисля да удвоя следващият път
  • Кейкът, които сме яли във въпросното заведение има много наситен вкус и не е толкова маслен, което ме кара да си мисля, че ползват по-малко маскарпоне и повече заквасена сметана. Смятам следващия път да опитам с 2 големи кофички заквасена сметана (1 или 2 х 400гр.) + малка кофичка маскарпоне 250гр. Логично е да е така и от финансова гледна точка
  • Онази консистенция ми е доста по-желирана сякаш и по-рядка, което ме кара да пробвам следващия път да добавя много повече сок от компота, може би към 200мл.
  • За блата използвах супер обикновени бисквити "Житен дар" и добавяйки дори 100гр. масло, блата отново стана сух и силно ронлив. Просто нямаше в близкия супермаркет бискивите, които търсех.

Бих се радвал да споделите препоръки от вашият опит, които биха могли да помогнат за достигане на желания резултат. В никакъв случай този чийзкейк не е лош, хапнахме си го с удоволствие, но просто може да стане много по-вкусен и вероятно ще стане следващия път, когато изпълня всичко, което съм посочил в коментарите си.


  



4 коментара:

  1. Много хубава идея, Стамен! Предизвикваш ме да пробвам. Комбинацията от продуктите е доста съблазнителна. Убедена съм, че си заслужава да се опита.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Вили! Идеята наистина е добра, само където ще ми трябва време да нацеля точните пропорции, когато го повторя ще споделя отново, но според мен опитен сладкар би трябвало да може да докара пропорциите от първия път, вярвам че ти ще успееш. Успех и хубав задаващ се уийкенф!

      Изтриване
  2. Не знам дали идва с опита това, Стамен! Имам предвид, че дъщеря ми, понякога умее много по-точно да усеща съставките, на това, което опитва, от мен, а уж тази сопита съм аз. Това ме кара да си мисля, че по-скоро е вродено у хората, макар да се постига и с опит.
    Продуктите в твоя десерт звучат много примамливо, маскарпоне и праскови - чудесно...ще чакам да се доближиш до оригинала:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно ще се съглася с теб, Весела - не е само до опит!

      Хубав предстоящ празник!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!