сряда, 27 януари 2016 г.

Леща яхния

 

Мисля, че най-сетне открих точната рецепта за тази класичка гозба. Уж простичко ястия, но преди време като съм я готвил всеки път ставаше различна, като нерядко резултатът не бе задоволяващ. Вероятно, защото всеки път съм правил нещо различно. Нещо на което не съм обръщал внимание, което съм смятал,  че е незначително или просто съм пропускал. Истината обаче е, че ако искаме някакъв стандарт всяко нещо е важно - точните продукти, тяхното качество и количество, технология на приготвяне. Тези правила важат за абсолютно всичко. Откакто започнах да следя по-стриктно качеството и количеството на продуктите, започнах да засичам времето за приготвяне, да експериментирам с градусите и т.н.  започнах да осъзнавам истински важността на всички фактори. Затова, на първо място гответе с качествени продукти, доколкото това е възможно разбира се и другото, което ще кажа още сигурно 100 пъти - специалната съставка ... Любов! Без нея и най-добрите продукти да сложите няма да стане толкова вкусно!

Продукти за около 6 порции:
  • 250 гр. леща
  • 1 глава лук кромид
  • 1 глава чесън (10-тина скилидки)
  • 1 морков
  • 50 гр. глава от целина
  • 4-5 с.л. домати от консерва
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • брашно
  • чубрица
Начин на приготвяне:
  • Накиснете лещата в топла вода минимум 8-12 ч. преди да я готвите. Подмете водата от накисването с прясна такава преди готвене. За яхния сипвате вода да покрие около 3 пъти количеството леща или около 1.5 л. Оставяте да заври, след което намаляте огъня и оставяте да къкри на слаб огън (за ориентир 2 от 6 на моя котлон) с леко открехнат капак.
  • След около 1/2 ч. нарязвате лука, моркова и целината на ситно, а скилидките чесън обелвате и оставяте цели. Добавяте всички зеленчуци и варите още около 1/2 ч.
  • След като се уверите, че лещата е увряла, в тиган загрейте 4-5 с.л зехтин. В момента, в който зехтинът започне леко да пуши го дърпате от огъня и сипвате първо 1 с.л. брашно, след което и 1 с.л. червен пипер и разбърквате интензивно (тигана се сваля от огъня за да не се прегори червения пипер).
  • Добавяте 4-5 с.л домати от консерва (само месестата част, без сока) и връщате на огъня, като отново бъркате интензивно, междувременно намаляте котлона на среден огън.
  • След като разбъркате добре доматите се получава гъста кашичка. Започвате да добавяте от бульона на лещата черпак по черпак и да разбърквате добре след всеки. След 2-3 черпака ще имате гъст сос, който трябва да изсипете обратно в лещата.
  • Добавяте сол, ч.пипер и чубрица на вкус и оставяте ястието да покъкри 5 мин, след което може да сервирате!
Полезна информация:

Ако се чудите защо пък точно 8-12 часа трябва да се накисва въпросната леща, отговорът ще намерите в изображението по-долу. За подробна информация може да последвате линка, който съм посочил като източник.
 Източник: http://nadiapetrova.bg/2015/01/soaking-chart/

8 коментара:

  1. Привет! Прочитайки горното май се съгласих с теб...У дома мъжа ми приготвя най-добре лещата, всъщност той май друго почти нищо не може да готви(изключвам пържените яйца, но само бъркани:)). Аз точно, както си описал все я правя на око и по различен начин, слагам кога каквото ми се иска. В резултат дъщерята все мрънка, че "лещата нещо не е хубава". Докато мъжа ми си знае една негова си рецепта и си я прави стриктно по нея, дори аз признавам - по-вкусна е от моята.
    Та - твоята изглежда гъстичка и вкусна. Обаче сигурен ли си, че вариш почти два часа? Обикновено стига и половин час, но все пак зависи от лещата.
    Поздрави за ентусиазма!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,

    Радвам се, че отново си се отбила! ;) Хубаво е и двамата съпрузи да имат място в кухнята, само че откакто сериозно развъртях тиганите и тенджерите у нас жената нещо не смее да припари, а с тази рецепта превзех една от малкото и висини, защото тя се водеше майстор на лещата преди. Относно варенето... мисля, че си много права, моята май беше готова по-рано, но на няколко места четох тия времена и реших да се подсигуря, та да не псува някой :D

    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Без най-важната съставка няма да се получи, категорично те подкрепям! Апетитно си приготвил лещата и съм сигурна, че е много вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Наистина стана страхотна :) Време е май да повторим, все пак минаха 10тина дни, трябва обаче първо да изядем бобеца :) Хубав уийкенд, Кате!

      Изтриване
  4. Изглежда наистина вкусна! Със сигурност ще приготвя и аз гъстичка леща следващия път, това кадифено сосче изкушава :)
    Аз не мога да бъда толкова последователна, може би защото не искам и не ми се налага. Чувствам се по-добре, когато нещата всеки път са различни и експериментирам във всеки един момент, иначе ми е скучно. Може би за класически рецепти или за нещо любимо на цялото семейство си заслужава да повтаряш безпогрешно някои рецепти.
    Поздрави, Стамене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Танче,

      Благодаря за милите думи! Аз съм същия, обаче сега заради блога гледам да меря повечето неща, че иначе ми е адски трудно да описвам рецептата после :D и покрай това нещо взех да ставам още по-последователен. Освен това имам някакви амбиции след време да си отворя мое си заведение за вкусотии и затова ми се ще от сега да се науча ако не да съм професионалист, то поне да съм полу :) Просто си давам сметка, че ще ми е от голяма полза! А иначе, за онези най-важни рецепти наистина си е по-добре да си имаш точни мерки, поне за важните компоненти, защото аз ако не изменя поне една съставка няма да съм аз :) все пробвам различни неща, това му е хубавото на кулинарията, дава ти безкрайна свобода.

      Поздрави!

      Изтриване
  5. Еиии любимата ми леща! Изглежда невероятно! Иии да прав си, без любов и желание нито една гозба не се получава :)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,

      поздрави и прекрасен слънчен неделен ден!

      Изтриване

Благодаря ви за проявения интерес! Готвещия Стан ще се свърже обратно с вас възможно най-скоро!